Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:31
Konané dne:13.09.2018
Materiál číslo:12
Název materiálu a návrh usnesení:
Energetické úspory Základní školy Jičínská v Příboře
I. Zastupitelstvo města rozhoduje

o odstoupení od dotace na projekt "Energetické úspory Základní školy Jičínská v Příboře", Identifikační číslo EIS CZ.05.5.18/0.0/0.0/16_039/0004122, podaného v rámci programu 11531 - Operační program životní prostředí 2014-2020.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

realizaci stavebních prací v rámci akce "Energetické úspory ZŠ Jičínská v Příboře" po jednotlivých etapách dle předloženého návrhu.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Ing. Romana Šašinková, DiS.
Právní konzultace:
Projednáno s:Ing. Dana Forišková, Ph.D.
s vedoucím odboru investic a správy majetku
Důvodová zpráva:

 

Jednou z připravených stavebních akcí je projekt "Energetické úspory Základní školy Jičínská v Příboře". Předmětem stavebních úprav je zejména:

- výměna oken

- obnova fasády včetně dílčích vyspravení

- zateplení půdy

- rekuperace (nucený systém větrání).

 

Rozpočet celé akce dle dokumentace pro provedení stavby činí 24,99 mil. Kč bez DPH včetně zapracování připomínek zástupců památkové péče (budova školy byla postavena na konci 19. století a nachází se v ochranném pásmu MPR).

Po dvou neúspěšných žádostech v minulých letech se podařilo získat dotaci na stavební úpravy související se snížením energetické náročnosti objektu školy. Je vypočtena jako 40% podíl z nákladů na výměnu oken, zateplení půdy a rekuperaci. Na jednotlivá okna je navíc stanoven maximální limit, který je závazný pro výpočet dotace - pokud jsou náklady na výměnu oken vyšší než tento limit, tak rozdíl hradí investor v plné výši.

Výše dotace činí 3,6 mil. Kč. Dotační podpora se nevztahuje na obnovu fasády.

 

Vyhlášení veřejné zakázky bylo předloženo dne 17. 7. 2018 na 82. schůzi Rady města Příbora (dále jen RM). Realizace se předpokládala v letech 2018-2019 s dokončením na konci léta příštího roku. RM nevyhlásila veřejnou zakázku z důvodu nedostatku finančních prostředků na profinancování stavebních prací v roce 2019.

 

Při projednávání podkladů Rozpočtového opatření č. 5 byly řešeny možnosti financování připravených stavebních akcí. Projekt energetických úspor na ZŠ Jičínská byl navržen k postupné realizaci po jednotlivých etapách v následujícím členění:

 

1. výměna oken a obnova fasády ve dvorním traktu včetně bočních (štítových) stěn

2. výměna oken zbylých tří stěn (pohledové stěny budovy z ulic Komenského, Jičínská a Tyršova)

3. obnova fasády zbylých tří stěn, které mají historizující charakter (pohledové stěny budovy viz řádek výše)

4. rekuperace a zateplení půdy.

 

Celkový rozpočet bude rozdělen na dílčí rozpočty jednotlivých etap realizace. Stavební práce budou soutěženy jako celek, nicméně etapizace umožňuje podepsat smlouvu na každou etapu zvlášť.

 

Ve výdajové části rozpočtu města pro rok 2018 je dle rozpočtového opatření č. 5 na energetické úspory školy vyčleněno 4,198 mil. Kč (§3113). V případě, že tato částka nepokryje náklady na 1. etapu dle vysoutěžených cen ve veřejné zakázce, bude muset být odsouhlaseno její navýšení.

Podpis smlouvy by mohl být reálný ještě do konce letošního roku, následně pak výroba oken a provedení předmětných úprav 1. etapy v termínu dle zadávací dokumentace veřejné zakázky.

Další etapy by byly realizovány dle finančních možností města.

 

Při etapizované realizaci stavebních úprav objektu ZŠ Jičínská nelze předpokládat podporu ze schválené dotace, zejména ve vztahu k termínu dokončení všech prací. Město Příbor je do 31.10.2018 povinno předložit poskytovateli dotace mj. výsledky veřejné zakázky na zhotovitele. Je zřejmé, že tento požadavek město v uvedeném termínu nesplní. Jsou v podstatě dvě možnosti:

 

a/ zastupitelstvo rozhodne o odstoupení od dotace, město zastoupené starostou pak o odstoupení informuje poskytovatele dotace

- následně je možno vyhlásit veřejnou zakázku s jednotlivými etapami, jejichž realizace bude odvislá od finančních možností města,

 

b/ zastupitelstvo neschválí odstoupení od dotace, město zastoupené starostou požádá o prodloužení termínu pro předložení výsledků veřejné zakázky (žádosti o prodloužení termínu může, ale nemusí být vyhověno)

- v tomto případě by konečné rozhodnutí o dalším postupu realizace energetických úspor na ZŠ Jičínská přešlo na zastupitelstvo vzešlé z komunálních voleb v říjnu 2018.