Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:31
Konané dne:13.09.2018
Materiál číslo:7
Název materiálu a návrh usnesení:
Nemovitosti na ul. Masarykově v Příboře
I. Zastupitelstvo města vzalo na vědomí

zprávu o nabídkách podaných na základě zveřejněného záměru města prodeje nemovitostí na ul. Masarykově v Příboře - budovy č. p. 586 a souvisejících pozemků

II. Zastupitelstvo města vzalo na vědomí

nesouhlas členů Zastupitelstva města Příbora zvolených za Sdružení nezávislých kandidátů "Příbor je náš domov" se záměrem prodeje nemovitostí na ul. Masarykově v Příboře - budovy č. p. 586 souvisejících pozemků ze dne 04.07.2018

III. Zastupitelstvo města vzalo na vědomí a projednalo

petici občanů města proti prodeji budovy č. p. 586 a přilehlých pozemků parc. č. 3146/1, 3147/1 a 3148/4 vše v k. ú. Příbor.

IV. Zastupitelstvo města schválilo

prodej nemovitostí na ul. Masarykově v Příboře - pozemku parc. č. 3146/1 jehož součástí je stavba č. p. 586 a  pozemků parc. č. 3147/1 a parc. č. 3148/4, vše v k. ú. Příbor, jak jsou specifikovány geometrickým plánem č. 3193-80/2017, do vlastnictví právnické osoby ........................................... za kupní cenu 3 100 000 Kč.

V. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OIRSM
1.1.

připravit  a po předchozím projednání s kupujícím předložit zastupitelstvu města ke schválení kupní smlouvu pro prodej nemovitostí na ul. Masarykově - budova č. p. 586 a související pozemky

Termín: 31.12.2018
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Dana Forišková Ph.D.
Schválil:Ing. Dana Forišková Ph.D.
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města uložila odboru ISM usnesením č. 79/04/1 ze dne 04.06.2018 zveřejnit na úřední desce MÚ záměr města prodat nemovitosti na ul. Masarykově v Příboře - pozemek parc. č. 3146/1, jehož součástí je stavba č. p. 586 a pozemky parc. č. 3147/1 a 3148/4, vše v k. ú. Příbor za podmínek:

  • Kupní cena 3.100.000 Kč.
  • Poplatky za vklad práva do katastru nemovitostí a další náklady spojené s prodejem hradí kupující.
  • Specifikace záměru, pro který jsou nemovitosti požadovány k prodeji, v souladu s platnou územně plánovací dokumentací.
  • Zachování účelu a způsobu užívání nemovitostí dle smluvně dohodnutého záměru po dobu min. 10 let.
  • Výhrada zpětné koupě za cenu dle aktuálního znaleckého posudku pro město Příbor v případě ukončení sjednaného účelu a způsobu užívání před uplynutím 10 let.
  • Sjednání předkupního práva pro město Příbor pro případ zamýšleného zcizení nemovitostí po dobu 10 let.
  • Uvedené lhůty počínají běžet ode dne převedení nemovitostí do vlastnictví kupujícího.
  • Povinnosti vyplývající z kupní smlouvy jsou závazné i pro právní nástupce kupujícího.

Zveřejnění záměru bylo realizováno ve dnech 07.06.2018 - 09.07.2018. Nabídky bylo možno podat po dobu zveřejnění záměru v uzavřené obálce s označením "Nemovitosti ul. Masarykova".

 

V uvedeném termínu byly odboru ISM postoupeny dvě nabídky:

 

ERPEKO Real s. r. o. nabídka ze dne 19.06.2018 podána v uzavřené označené obálce. Obálka otevřena p. Habdasovou za účasti Ing. Kunčara dne 20.08.2018 - otevřeno pro účely zpracování materiálu pro radu města, již po termínu k podání dalších nabídek.

Nabídka společnosti ERPEKO akceptuje kupní cenu i další podmínky prodeje, jak byly zveřejněny. Nemovitosti jsou požadovány k prodeji pro rekonstrukci a přestavbu na cca 10 bytových jednotek (dispozice 1+KK, 2+KK a 3+kk) pro klasické rodinné bydlení. Je počítáno s investicí kupujícího ve výši 7 mil. Kč. Doba rekonstrukce a přestavby je odhadnuta 2 - 3 roky. Počet bytových jednotek upřesněn telefonicky, V nabídce je uvedeno "investice do rekonstrukce školy" - žadatel vycházel z předpokladu, že stávající objekt býval školou, není myšleno, že záměrem je vybudovat školu.

Plné znění nabídky v příloze.

 

Společná nabídka Heidi rodinné centrum a škola Gaudi - doručeno dne 08.07.2018 prostřednictvím datové schránky

Tato nabídka na rozdíl od zveřejněného záměru zahrnuje i žádost o prodej dalších pozemků - 3148/2, 3146/2 a 3147/2, a to ve výměrách jak jsou nyní vedeny v katastru nemovitostí, nikoli dle GP č. 3193-80/2017, jak bylo uvedeno ve zveřejněném záměru, kdy část GP se znázorněním nového dělení pozemků byla přílohou zveřejněné písemnosti.

Záměrem žadatelů je vybudovat 1. NP rodinné centrum Heidi s kavárnou, ve 2. NP soukromou školu Gaudi. Pro sklepní prostory je navrženo využití pro zřízení zázemí školy a rodinného centra - např. šatna, tělocvična, hudební studium a skladovací prostory apod. V podkroví se počítá se zřízením bytů či kanceláří. Dále je navrženo využití i pro venkovní prostory - prolézačky, skleníky apod. 

Žadatelé nabízí kupní cenu 500 000 Kč, pokud město trvá na podmínkách uvedených ve zveřejněném záměru.

Požadovanou kupní cenu v plné výši 3 100 000 Kč nabízí žadatelé za dalších podmínek a upřesnění s tím, že předmětem prodeje by byla i stávající příjezdová cesta s bránou a přístup k zahrádkám by byl zajištěn ze západní strany z pozemku parc. č. 3149/8 (tento pozemek není od ul. Štefánikovy přístupný z pozemků města). Pro tento případ žádají zájemci nastavení splátek až na 20 let, reálně 2-5 let.

Nabídka dále řeší i případné odkoupení pozemků se stávajícími zahrádkami, s tím, že nájemní vztah pro zahrádkářskou osadu by byl zachován.

Plné znění nabídky v příloze.

 

Shrnutí:

Nabídka společnosti ERPEKO akceptuje podmínky prodeje, jak byly zveřejněny.

Společná nabídka Heidi rodinného centra a školy Gaudí obsahuje takové rozdíly oproti zveřejněnému záměru, že v případě, kdy by se město přiklonilo k této nabídce, bylo by nutné opětovné zveřejnění záměru, kdy by byly podmínky prodeje nově stanoveny,  aby na takto změněné podmínky mohli reagovat další zájemci.

 

Dne 04.07.2018 bylo odboru ISM postoupeno podání členů zastupitelstva města zvolených za Nezávislé sdružení kandidátů "Příbor je náš domov". Obsahem podání je nesouhlas se zveřejněným záměrem prodeje. Důvodem nesouhlasu je nízká kupní cena a přesvědčení, že předmětné nemovitosti by měly zůstat v majetku města s budoucím využitím např. pro potřeby sociálních služeb pro občany města. Plné znění v příloze.

 

Dne 28.08.2018 byla prostřednictvím podatelny MÚ podána petice občanů města proti prodeji budovy č. p. 586 a souvisejících pozemků. Petici podepsalo celkem 594 občanů. V příloze tohoto materiálu je pouze znění petice, podpisové archy k ověření jsou k dispozici na odboru OSČ (s ohledem na ustanovení o ochraně osobních údajů).

 

Rada města na své schůzi dne 03.09.2018 nepřijala ve věci prodeje usnesení a postoupila věc k rozhodnutí zastupitelstvu města.

 

K uvedené kupní ceně odbor ISM uvádí, že nemovitosti již byly nabízeny k prodeji od roku 2016 celkem 3x, v tomto případě poprvé za cenu nižší než stanoví znalecký posudek. O snížení kupní ceny rozhodlo zastupitelstvo města poté, co o koupi za "plnou" cenu se nepřihlásil žádný zájemce. Vzhledem ke skutečnosti, že dlouhým neužíváním objektu č. p. 586 dochází k jeho postupnému znehodnocování a jeho údržbou by městu vznikaly finanční náklady, bylo rozhodnuto o snížení ceny, tak jak postupuje např. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových při prodeji podobných nemovitostí. 

 

V případě schválení prodeje bude vypracuje odbor ISM ve spolupráci s právníkem MÚ návrh kupní smlouvy, který bude po projednání s kupujícím předložen zastupitelstvu města ke schválení.

 

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Nabídka - Erpeko (Veřejná)
Příloha č.2: Nabídka RC Heidi, Škola Gaudi (Veřejná)
Příloha č.3: Podání SNK (Veřejná)
Příloha č.4: Petice (Veřejná)