Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:4
Konané dne:20.03.2019
Materiál číslo:9
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej části pozemku parc. č. 1320/1 k. ú. Příbor
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

prodej části pozemku parc. č.  1320/1 v k. ú. a obci Příbor ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , dle jeho žádosti ze dne 04.06.2018.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 10
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá radě města k projednání zastupitelstvu města žádost ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ (dále žadatel). Předmětem žádosti ze dne 04.06.2018 je prodej pozemku parc. č. 1320/7 v k. ú. Příbor odděleného z pozemku parc. č. 1320/1 geometrickým plánem č. 3215-5/2018 - dosud nezapsáno v katastru nemovitostí, reps. se jedná o prodej části pozemku parc. č. 1320/1. Oproti citovanému geometrickému plánu by v případě prodeje byl upraven navržený průběh jižní hranice nového pozemku, jak je uvedeno níže.   

 

Jedná se o pozemek na ul. Lidické, ostatní plocha ostatní komunikace. Na pozemku je situováno těleso zpevněné místní komunikace. Žadatel požaduje z celkové výměry pozemku činící 7177 m2 část o výměře cca 135 m2, situovanou mezi pozemkem žadatele parc. č. 3122/1 a místní komunikací. V případě prodeje zamýšlí předmětnou část pozemku oplotit, srovnat terén a vybudovat vjezd na svůj pozemek.   

 

V zásadě téměř totožná žádost ░░░░ ░ z roku 2017 byla již jednou projednávána v orgánech města, kdy zastupitelstvo města usnesením č. 28/6/4/1 ze dne 21.03.2018 odprodej neschválilo. Jedním z důvodů zamítnutí prodeje byl zájem ponechat předmětnou část pozemku v majetku města pro případ budoucího rozšíření komunikace, popř. vybudování chodníkového tělesa. Vzhledem ke skutečnosti, že tyto důvody jsou žadateli známy, upravil svou žádost tak, aby jižní hranice předmětné pozemkové části respektovala pomyslnou spojnici mezi jihovýchodním rohem řadových garáží a linií  stávajícího oplocení rodinných domů na ul. Lidické (viz zobrazení v příloze). Při tomto řešení zůstane mezi zpevněnou plochou komunikace a nově odděleným pozemkem zelený pruh o šíři min. 1,5 m, který může být využit jako pochůzí plocha, popř. výhybna vozidel - dle dopravního značení "Průjezd zakázán" se jedná o komunikaci pro příjezd ke stávajícím rodinným domům, popř. provozovnám. (Průběh hranice lze dále upravit dle připomínek rady popř. zastupitelstva a konzultovat na místě s geodetem).Dále žadatel ve své žádosti odkazuje na vztah k městu a je ochoten jednat o ceně - navržení kupní ceny bylo předmětem jednání finančního výboru.   

 

Odbor ISM na základě nové žádosti opět požádal technické služby a příslušné odbory MÚ o vyjádření.

 

Ze stanoviska TSMP: kladné stanovisko.

Ze stanoviska OISM - ÚP: prodej předmětné části není v rozporu s platným územním plánem.

Ze stanoviska ORM: doporučuje ponechat předmětný pozemek v majetku města jako součást veřejných ploch.  

 

K prodejní ceně: Obecně se dle Pravidel pozemky pro účely zahrad u RD oceňují částkou 100 Kč/m2, většinou v případech, kdy na pozemku žadatele je již postavena stavba, v některých případech je pozemek města historicky oplocen v rámci zahrady a prodejem se tento stav "legalizuje" a majetkoprávně vypořádává. V tomto případě je ke zvážení skutečnost, že na pozemku žadatele se v současné době žádná stavba nenachází a v případě prodeje bude pozemek přidružen ke stávajícímu pozemku žadatele, který je určen pro výstavbu rodinného domu, tzn. zastavitelný pozemek. I když předmětná část je požadována k prodeji pouze pro účel úpravy vjezdu na pozemek žadatele, případným prodejem dojde k rozšíření stávajícího zastavitelného pozemku žadatele. Pravidla stanoví pro stavební pozemky bez kanalizace minimální kupní cenu 400 Kč/m2.   

 

Odbor ISM postoupil žádost včetně doposud vydaných stanovisek finančnímu výboru - schůze dne 23.01.2019.

 

Finanční výbor doporučil prodej za cenu 400 Kč/m2. Odbor ISM informoval žadatele o dosavadním průběhu projednávání jeho žádosti včetně navržené kupní ceny. ░░░░ ░ s touto cenou souhlasí.  

 

Usnesení rady města ze dne 12.03.2019:Rada města doporučuje zastupitelstvu města neschválit prodej části pozemku parc. č. 1320/1 v k. ú. a obci Příbor ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , dle jeho žádosti ze dne 04.06.2018. 

 

Návrh usnesení pro ZM je vypracován v návaznosti na citovaná stanoviska a usnesení.

 

 

  

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost o prodej (Veřejná)
Příloha č.2: 3041_001.jpg (Veřejná)
Příloha č.3: Fotodokumentace území (Veřejná)
Příloha č.4: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko TSMP.2017 (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko TSMP:2018 (Veřejná)
Příloha č.7: Stanovisko OISM.2017 (Veřejná)
Příloha č.8: Stanovisko OISM.2018 (Veřejná)
Příloha č.9: Stanovisko ORM.2017 (Veřejná)
Příloha č.10: Stanovisko ORM.2018 (Veřejná)