Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:5
Konané dne:15.05.2019
Materiál číslo:7
Název materiálu a návrh usnesení:
Dohoda o zrušení předkupního práva
I. Zastupitelstvo města schvaluje

zrušení předkupního práva k pozemku parc. č. 2746 v k. ú. Příbor, jako práva věcného se zápisem do katastru nemovitostí, ustanoveného kupní smlouvou uzavřenou dne 21.06.1993 mezi prodávajícím městem Příbor a kupujícími ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░

II. Zastupitelstvo města schvaluje

uzavření dohody, v předloženém změní, o zrušení překupního práva k pozemku parc. č. 2746 v k. ú. Příbor.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Odbor investic a správy majetku obdržel dne 12.04.2019 žádost manželů ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ o zrušení předkupního práva k pozemku parc. č. 2746 v k. ú. Příbor.

 

Žadatelé předmětný pozemek nabyli koupí od města v roce 1993. Pozemek parc. č. 2746 role (nyní orná půda) o výměře 4020 m2 byl stávajícím vlastníků prodán za cenu stanovenou znaleckým posudkem ve výši 20 100 Kč, tj. 5 Kč/m2. V kupní smlouvě byla sjednána podmínka předkupního práva pro město, pro případ záměru prodeje třetí osobě. Ze znění smlouvy lze dovodit, že kupní cena v případě uplatnění předkupního práva městem by byla stanovena ve výši v místě a čase obvyklé, což v současné době činí při průměrné ceně zemědělských pozemků v k. ú. Příbor 25 Kč/m2 cca 100 500 Kč.

 

Při telefonické konzultaci░░░░ ░░░░ uvedla, že pozemek v žádném případě nehodlají prodat. Jako důvod žádosti dále uvedla, že předkupní právo je na listu vlastnictví vyznačeno již 25 let a tento záznam je vnímán jako omezující ve vlastnických právech. ░░░░ ░░░░ rovněž vzala na vědomí, že v případě schválení zrušení předkupního práva zastupitelstvem města, uhradí náklady související s výmazem předkupního práva z evidence katastru nemovitostí žadatel.

 

Obvykle se předkupní právo sjednává na dobu 10 let. Od prodeje pozemku do současnosti vzrostla jeho tržní cena pětinásobně, není tedy pravděpodobné, že by město mělo zájem pozemek odkoupit zpět a např. jej pronajímat k zemědělské prvovýrobě. Při standardním pachtovném 1500 Kč/ha/rok by návratnost kupní ceny byla za cca 167 let.

 

Dle Územního plánu Příbora je pozemek situován v  nezastavitelném území, ploše zemědělské výroby, bez navržených veřejně prospěšných staveb, opatření a asanací. V rámci projednávání 1. změny územního plánu si majitelé požádali o změnu funkčního využití tohoto pozemku z plochy zemědělské na plochu smíšenou obytnou umožňující výstavbu rodinného domu. Pořizovatel však v současné etapě projednání změny územního plánu (§ 50 stavebního zákona) registruje k tomuto záměru zamítavá stanoviska dotčených orgánů a proto bude tento návrh ze změny vypouštět.

 

Zrušení předkupního práva přísluší tomu orgánu města, které je schválilo, což je v tomto případě zastupitelstvo města.

 

Návrh dohody byl odsouhlasen právníkem MÚ.

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Žádost (Veřejná)
Příloha č.3: Kupní smlouva 1993 (Veřejná)
Příloha č.4: Dohoda o zrušení předkupního práva (Veřejná)