Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:6
Konané dne:26.06.2019
Materiál číslo:16
Název materiálu a návrh usnesení:
Bezúplatný převod movitého majetku
I. Zastupitelstvo města schvaluje

v souladu s ust. § 27 odst. 7 bodu a)  zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, smlouvu o bezúplatném převodu majetku v celkové účetní hodnotě 42 773 Kč mezi převodcem městem Příbor a nabyvatelem LUNOU PŘÍBOR, střediskem volného času, příspěvkovou organizací, IČO 75088398, dle předloženého návrhu smlouvy.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Naděžda Střelková
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

 

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo městu Příbor v roce 2014 neinvestiční dotaci ze státního rozpočtu na projekt podpory rodiny v soutěži "Obec přátelská rodině roku 2013" ve výši 500 tis. Kč.  Ze získaných finančních prostředků bylo mimo jiné podpořeno vybavení mateřského centra "Zvoneček" a vybavení dětského dopravního hřiště, které zastřešuje příspěvková organizace města LUNA PŘÍBOR, středisko volného času. Tento majetek, v celkové pořizovací hodnotě 42 773,00 Kč, byl následně předán příspěvkové organizaci do užívání formou smlouvy o výpůjčce.

Vzhledem k tomu, že udržitelnost projektu již vypršela, předkládáme Zastupitelstvu města Příbor v souladu s ustanovením § 27 odst. 7 bodu a) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů a zřizovací listinou organizace návrh na bezúplatný převod movitého majetku města Příbor, v celkové pořizovací hodnotě 42 773,00 Kč, na příspěvkovou organizaci LUNU PŘÍBOR, středisko volného času. Výčet majetku je uveden ve smlouvě - viz příloha. Jedná se o majetek, který organizace používá v rámci své činnosti.

Pokud se pro příspěvkovou organizaci stane tento majetek trvale nepotřebným, nabídne ho přednostně bezúplatně zřizovateli. Nepřijme-li zřizovatel písemnou nabídku, může příspěvková organizace po jeho předchozím písemném souhlasu převést majetek do vlastnictví jiné osoby za podmínek stanovených zřizovatelem (§ 27 odst. 8 zákona č. 250/2000 Sb.). Rozhodne-li zřizovatel o zrušení organizace, přechází uplynutím dne uvedeného v jeho rozhodnutí o zrušení její majetek, práva a závazky zpět na zřizovatele (§ 27 odst. 9 zákona č. 250/2000 Sb.)

Smlouva o bezúplatném převodu bude uzavřena podle občanského zákoníku, a to konkrétně dle jeho ustanovení § 1746 odst. 2, který umožňuje uzavřít i takovou smlouvu, která není zvláště jako typ smlouvy upravena (inominátní).

 

Citace z ust. § 27 odst. 7, 8 a 9 zákona č. 250/2000 Sb.:

§ 27

Zřizování, změny a zrušení příspěvkových organizací

 

 (7) Do svého vlastnictví může příspěvková organizace nabýt pouze majetek potřebný k výkonu činnosti, pro kterou byla zřízena, a to

a) bezúplatným převodem od svého zřizovatele,

b) darem s předchozím písemným souhlasem zřizovatele,

c) děděním; bez předchozího písemného souhlasu zřizovatele je příspěvková organizace povinna dědictví odmítnout, nebo

d) jiným způsobem na základě rozhodnutí zřizovatele.

 

(8) Pokud se stane majetek, který příspěvková organizace nabyla do svého vlastnictví podle odstavce 7 písm. a), pro ni trvale nepotřebný, nabídne ho přednostně bezúplatně zřizovateli. Nepřijme-li zřizovatel písemnou nabídku, může příspěvková organizace po jeho předchozím písemném souhlasu majetek převést do vlastnictví jiné osoby za podmínek stanovených zřizovatelem.

(9) Ke vzniku, k rozdělení, sloučení, splynutí nebo zrušení příspěvkové organizace dochází dnem určeným zřizovatelem v rozhodnutí, jímž též určí, v jakém rozsahu přechází její majetek, práva a závazky na nové anebo přejímající organizace. Rozhodne-li zřizovatel o zrušení organizace, přechází uplynutím dne uvedeného v jeho rozhodnutí o zrušení její majetek, práva a závazky na zřizovatele. Ke sloučení nebo splynutí příspěvkové organizace může dojít pouze u příspěvkových organizací téhož zřizovatele.

___________________________

Smlouva o bezúplatném převodu majetku byla zkonzultována s právníkem MÚ JUDr. Rostislavem Michálkem v rámci zpracování materiálu č. 26 na 12. schůzi RM dne 28.05.2019.

Rada města Příbor projednala bezúplatný převod movitého majetku na příspěvkovou organizaci města LUNU PŘÍBOR, středisko volného času na své 12. schůzi dne 28.05.2019 a přijala následující usnesení:

 

25/12/RM/2019 Bezúplatný převod movitého majetku 

I. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit

v souladu s ust. § 27 odst. 7 bodu a)  zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, smlouvu o bezúplatném převodu majetku v celkové účetní hodnotě 42 773 Kč mezi převodcem městem Příbor a nabyvatelem LUNOU PŘÍBOR, střediskem volného času, příspěvkovou organizací, IČO 75088398, dle předloženého návrhu smlouvy.

               

 

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh smlouvy o bezúplatném převodu majetku.doc (Veřejná)