Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:6
Konané dne:26.06.2019
Materiál číslo:7
Název materiálu a návrh usnesení:
Pravidla pro majetkoprávní nakládání s pozemky - novela
I. Zastupitelstvo města schvaluje

Pravidla města Příbor pro majetkoprávní nakládání s pozemky, v předloženém znění.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání návrh vnitřního předpisu města "Pravidla města Příbor pro majetkoprávní nakládání s pozemky" (dále "Pravidla").  

 

Jedná se o novelu stávajících Pravidel, vypracovanou na doporučení předchozího finančního výboru. Bylo konstatováno, že např. ceny pachtů, prodejní ceny pozemků, výše plateb za zřízení věcných břemen na pozemcích města apod., neodpovídají běžnému standardu, resp. jsou nižší, než ceny uplatňované jinými subjekty v regionu a neodpovídají ani tabulkovým cenám, jak jsou uváděny na internetových portálech. 

 

V tomto smyslu byly ceny pozemků a výše pronájmů a pachtů apod. upraveny - úpravy vyznačeny žlutě v příloze. Pachty - trvalý travní porost 800 Kč/ha/rok, orná půda 1 500 Kč/ha/rok - tyto ceny jsou běžně uplatňovány zemědělskými velkovýrobci - Mléčná farma Lubina, Agrosumak apod. Město Příbor dlouhodobě uplatňovalo ceny pachtovného kalkulované 1 % z příslušné bonity půdy, což jsou ceny několikanásobně nižší než ceny nově navrhované.

Za užívání pozemků pro chov hospodářských zvířat je navržena sazba 1 500 Kč/ha/rok, s ohledem na skutečnost, že z chovu skotu apod. generuje pachtýř vyšší výnosy než z kosení trávy. 

 

Prodej zemědělské půdy 24 - 25 Kč/m2, dle http://www.cenova-mapa-pudy.cz/

Změny cen dále vychází i z dostupných znaleckých posudků - např. ocenění lesních pozemků 50 Kč/m2

Úhrada za zřízení věcného břemene na pozemku města (pro právnické osoby) 50 Kč/m2 plus DPH.

 

U změny výše nájemného za pozemky pro účel zahrádek se vychází z postupného navyšování stávajících cen vlivem meziroční inflace.  

 

Nově byly do Pravidel doplněny ceny pro výkupy pozemků 100 Kč/m2, u obchvatu města, které jsou územním plánem vymezeny pro realizaci příměstské ochranné zeleně. Jedná se o zemědělské pozemky v ceně v místě a čase obvyklé ve výši cca 25 Kč/m2, jsou však požadovány za účelem zkvalitnění bydlení ve městě - plánovaný "lesopark" by měl vizuálně i hlukově oddělit obytnou zónu od obchvatu a sloužit k procházkám a individuální rekreaci občanů. Dle zákona o obcích může město přistoupit na jiné, tzn. v tomto případě vyšší ceny, než jsou v místě a čase obvyklé, pokud je tento postup řádně zdůvodněn - viz čl. XII. odst. 2. v příloze. Je nutno přihlédnout ke skutečnosti, že vlastníci předmětných pozemků nejsou nijak motivování k prodeji za běžnou cenu, a to i vzhledem ke stávajícím výhodným dotačním programům pro zemědělce.  

 

Znatelně je navýšena cena za pronájem částí pozemků pod hangáry na ul. Fučíkově, 50 Kč/m2/rok. Jedná se o způsob užívání srovnatelný s vyhrazeným parkováním. Odbor ISM ověřil (zdroj internet), že cena za vyhrazené parkování dosahuje v některých městech i 1 000 Kč měsíčně. Pro Příbor je navržena sazba tak, aby se cena vč. s DPH pohybovala ve výši cca 1000 Kč/rok.

 

Ceny v Pravidlech jsou uváděny bez DPH. 

 

Návrh Pravidel byl projednán na schůzi finančního výboru dne 17.04.2019. Navržené úpravy byly prezentovány zástupcem odboru ISM. Finanční výbor doporučuje zastupitelstvu města Pravidla schválit. 

 

Návrh Pravidel byl postoupen k případnému připomínkování odboru rozvoje města. Dle vyjádření Ing. Venzary (e-mail ze dne 20.05.2019) bez námitek nebo připomínek. 

 

Usnesení RM č. 7/12/RM/2019 ze dne 28.05.2019: Doporučení zastupitelstvu města schválit Pravidla v navrženém znění. Návrh usnesení je vypracován s ohledem na výše uvedené skutečnosti.

 

Pravidla obsahují doložku o zrušení stávajících Pravidel č. 3/2017, proto není nutno rušit účinnost stávající Pravidel samostatným usnesením.

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh Pravidel (Veřejná)