Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:6
Konané dne:26.06.2019
Materiál číslo:6
Název materiálu a návrh usnesení:
Komplexní pozemkové úpravy k. ú. Příbor a k. ú. Prchalov - plán společných zařízení
I. Zastupitelstvo města schvaluje

plán společných zařízení pro k. ú. Příbor předložený v rámci komplexních pozemkových úprav v k. ú. Příbor Státním pozemkovým úřadem, Krajským pozemkovým úřadem pro Moravskoslezský kraj, zpracovaný společností EKOTOXA s. r. o., schválený dne 03.06.2019 Regionální dokumentační komisí pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

plán společných zařízení pro k. ú. Prchalov předložený v rámci komplexních pozemkových úprav v k. ú. Prchalov Státním pozemkovým úřadem, Krajským pozemkovým úřadem pro Moravskoslezský kraj, zpracovaný společností EKOTOXA s. r. o., schválený dne 03.06.2019 Regionální dokumentační komisí pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 8
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

V roce 2018 bylo Státním pozemkových úřadem vyhlášeno zahájení komplexních pozemkových úprav pro k. ú. Příbor a k. ú. Prchalov.  Komplexní pozemkové úpravy vyhlašuje Státní pozemkový úřad ČR dle zákona č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech a o změně zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění pozdějších předpisů.

 

Pozemkové úpravy jsou změny právního stavu pozemků, jimiž se ve veřejném zájmu prostorově a funkčně uspořádávají pozemky, scelují se nebo dělí a zabezpečuje se jimi přístupnost a využití pozemků a vyrovnání jejich hranic tak, aby se vytvořily podmínky pro racionální hospodaření vlastníků půdy. V těchto souvislostech se k nim uspořádávají vlastnická práva a s nimi související věcná břemena. Současně se jimi zajišťují podmínky pro zlepšení životního prostředí, ochranu a zúrodnění půdního fondu, vodní hospodářství a zvýšení ekologické stability krajiny. Výsledky pozemkových úprav slouží pro obnovu katastrálního operátu a jako závazný podklad pro územní plánování.

 

Obecně jsou tedy pozemkové úpravy reakcí na dlouhodobé změny v daném území - obvodu pozemkových úprav, kdy dělením pozemků, jejich prodejem apod, může nastat situace, kdy k některým pozemkům nejsou právně zajištěny přístupy, např., kdy noví vlastníci nerespektují ústní dohody předcházejících vlastníků o možnosti přístupu přes své nemovitosti.

 

Dále také vlivem dlouhodobých změn podnebí v území dochází ke korozi půdy, odumírání vegetace, půda nedostatečně zadržuje vodu v krajině, ubývá přirozených úkrytů pro zvěř apod.

 

V rámci pozemkových úprav se primárně stanoví jejich obvod - pozemkové úpravy nezasahují do lesních porostů a současně zastavěného a zastavitelného území. V obvodu PÚ se zaměřují stávající komunikace - většinou účelové, polní cesty, po posouzení jejich účelnosti. Dále se v řešeném území navrhují ekologická opatření, prvky ozelenění - tzv. plán společných zařízení. Komunikace a společná zařízení se navrhují i na pozemcích soukromých vlastníků s tím, že po dokončení úprav budou dotčené pozemky převedeny do majetku státu nebo obce.

V této fázi PÚ dojde v řešeném území k pomyslnému vymazání katastrální mapy. V obvodu pozemkových úprav se vyznačí komunikace a společná zařízení a v území se vyznačí nově navržené umístění pozemků. Vlastníci, jichž pozemky byly použity pro umístění komunikací a společných zařízení, dostanou náhradou jiné pozemky o shodné výměře a bonitě (za dodržení zákonných odchylek). Dále mohou být spojeny pozemky jednoho vlastníka do jednoho celku, upraveny tvary pozemků apod., tak aby každý pozemek měl zajištěn veřejný přístup. Po provedených PÚ vzniknou nové pozemky s novými parcelními čísly. Stávající nájemní a pachtovní smlouvy ze zákona zaniknou.

 

Se všemi vlastníky je jednáno samostatně, jsou včas obesíláni a informováni o průběhu tak, aby mohli uplatnit své požadavky a připomínky. Poté co s navrženými úpravami souhlasí vlastníci 70% výměry dotčených pozemků, jsou PÚ schváleny a dokončeny. Jedná se o proces trvající zhruba 3 - 4 roky.

 

Vlastníci pozemků v obvodu pozemkových úprav jsou zastupováni sborem pověřených zástupců. Sbor pověřených zástupců sestává ze zástupce SPÚ, pracovníka MÚ a dalších členů - zemědělští podnikatelé, zástupci mysliveckého sdružení, znalci místních poměrů i historických změn v zájmovém území.

SPZ Příbor: SPÚ - Bc. Hubert Mikuš, město Příbor - Lenka Habdasová, volení členové - Zdeněk Bohumínský, Ing. Martin Lichnovský, Petr Michálek, Oldřich Seibert, Stanislav Pařil, Bc. Valentin Putala, Ing. Vladimír Raška, náhradník - Ing. Pavel Dostál.

SPZ Prchalov: SPÚ - Bc. Hubert Mikuš, město Příbor - Lenka Habdasová, volení členové - Marie Monsportová, Jaromír Neusser, Jaroslav Polášek, náhradník - Ing. Pavel Juřena.

 

Plán společných zařízení: V rámci přípravy PSZ byly na základě místních šetření v terénu mimo jiné zaměřeny stávající komunikace, které nejsou doposud vymezeny samostatným pozemkem a probíhají pozemky více vlastníků, ale jsou funkční a dlouhodobě užívané pro přístupy k zemědělským pozemkům, nebo jako např. polní cesty apod. Dále byla v rámci PSZ navržena ekologická opatření v krajině sloužící k zadržování vody v území, jako úkryty pro zvěř, jako protierozní opatření apod. Na zpracování PSZ se podílejí zejména externí odborníci pro danou problematiku a dále byly uplatněny i návrhy ze strany města (Ing. Nováková) a členů SPZ. Připomínky a podněty města a členů SPZ byly v rámci možností zapracovány do PSZ.

 

V době přípravy tohoto materiálu je připraveno pracovní zasedání zastupitelstva města dne 19.06.2019, kde budou zastupitelé podrobně seznámeni s plánem společných zařízení Mgr. Sokolovskou, zástupkyní zpracovatele plánu společných zařízení EKOTOXA s. r. o.

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Obvod KPÚ - Příbor (Veřejná)
Příloha č.2: Obvod KPÚ - Prchalov (Veřejná)
Příloha č.3: Žádost SPÚ - Příbor (Veřejná)
Příloha č.4: Žádost SPÚ - Prchalov (Veřejná)
Příloha č.5: PSZ mapa - Příbor (Veřejná)
Příloha č.6: PSZ mapa - Prchalov (Veřejná)
Příloha č.7: Technická zpráva - Příbor (Veřejná)
Příloha č.8: Technická zpráva - Prchalov (Veřejná)