Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:6
Konané dne:26.06.2019
Materiál číslo:13
Název materiálu a návrh usnesení:
Žádost o udělení výjimky z regulativů v lokalitě Za školou Z 43
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

udělení výjimky z regulativů v lokalitě Za školou Z43, která se váže k parcele č. p. 2178/33 v k. ú. Příbor.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Ing. Romana Šašinková, DiS.
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Žádost o výjimku z regulativu v rámci odpovědnosti k pozemku v Lokalitě za školou Z43 přišla elektronickou poštou přes e-podatelnu dne 04.06.2019. Majitel pozemku č. p. 2178/33 v k. ú. Příbor, zakoupeného v 2. licitačním řízení s platnými pravidly pro výstavbu z 12/2018, chce umožnit výstavbu krytého nebo garážového stání pro dva automobily před hlavní obytnou budovou. Tímto však dojde k narušení regulační stavební čáry, která je závazná, nebo přesunu celkové stavby s předsunutou garáží až za ni.  Pokud by se stavba garáže provedla dle zákresu ve vizualizaci, bylo by oplocení pozemku přibližně 1 metr od hrany doprovodné stavby garáže.

(Vizualizace projektanta jsou přílohou materiálu. Taktéž doplněný zákres vzdálenosti oplocení v hranici pozemku od stavby garáže, který zakreslil odbor RM, pro přehlednost v rozhodovacím procesu.)

Hlavním účelem stanovení regulační čáry v lokalitě, kterou zakreslil do dokumentace projekční architektonický ateliér, bylo zachování odstupu budov od oplocení a tedy i stejných rozhledových podmínek u každého pozemku. Dodržení regulační čáry mělo vytvořit jednotný ráz ulice.

 

Pohled odboru RM

Stavbou dvou předsunutých garážových stání zcela dojde k popření regulativu. Ten vytváří zásady výstavby pro území. Měl by být jakýsi návodem na stavbu, kde ve výsledku dojde k harmonické zástavbě, která bude příjemná jak okolí z pohledu sousedů, tak projíždějících či procházejících obyvatel. (Celkový koncept regulativů byl slovně oceněn i na portále Stavby v MS kraji - https://www.msstavby.cz/manual-regulace-zastavby-pribor-23-01-2019/.)

Výjimka by byla jednou z prvních, která by narušila základní pravidla zástavby v místě, a tudíž by bylo na zvážení, zda se jich v následujících letech vůbec držet. Majitel byl s regulativy seznámen již před licitačním řízením a věděl základní parametry pro výstavbu, které by se měly dodržet. Toto stvrdil a zavázal se k jejich plnění podpisem smlouvy.

Předpokladem pro výstavbu z pohledu regulativů bylo zakomponování garáže nebo přístřešku vedle hlavní obytné budovy nebo přímo v domě. Tato praxe je provedena i u jiných projektů v tomto území. Poslední možností je garáž umístit za domem v zadní části zahrady.  

Odbor RM nedoporučuje schválení výjimky.

 

S odborem ISM byla již dříve řešena jedna záležitost ohledně tohoto pozemku, a to úprava odstupu stavby od pozemku na východní straně na pouhé dva metry. Ke schválení došlo, jelikož pozemek je již krajním pozemkem a prozatím se neví, zda a za jak dlouho bude zástavba v místě pokračovat směrem na východ.

Majitel pozemku již od počátku urguje oba odbory v další věci, a to je umožnění vikýřů na střeše, jelikož střešní okna mu připadají jako nedostatečná. K tomuto bodu se pokoušelo přihlížet v úpravě regulativů (ve 2. změně s č. 6/2019, která je předložena rovněž na 6. zasedání ZM dne 26.06.2019).

 

Pohled odboru OISM

Smyslem a cílem regulativů bylo vytvoření jednotného uceleného souboru zástavby, který by zároveň stavebníkům umožnil výběr různého typu staveb (rovná střecha x sedlová střecha), nicméně s ohledem na sousední zástavbu tak, aby nové rodinné domy byly její součástí a nijak svým umístěním a vzhledem nevybočovaly z uceleného celku. Respektovaly tedy své okolí. Nikoliv, aby se prezentovaly samostatné, byť architektonicky zdařilé stavby, bez citlivého vnímání okolní zástavby.

Zamítnutí výjimky by také bylo signálem pro další zájemce o výstavbu, že tak, jak jsou regulativy nastavené, budou dodržovány a oni tak mají záruku, že budou bydlet v lokalitě, kterou si vybrali právě z důvodu harmonického a estetického prostředí.

 

Přílohy nemají veřejný charakter.