Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:6
Konané dne:26.06.2019
Materiál číslo:14
Název materiálu a návrh usnesení:
Podoba a obsah exteriérových výstavních prvků
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

doplnění informací týkajících se pořízení nových exteriérových výstavních prvků.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Ing. Romana Šašinková, DiS.
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Exteriérové výstavní prvky

Hlavní myšlenkou pro pořízení exteriérových výstavních prvků bylo částečné oživení náměstí, přidání nové funkce do prostoru. Přidaná hodnota by měla být proměnná, jelikož půjde o dočasné výstavy, které budou obměňovány. Koncept a podobu výstavních prvků umělecky ztvárnila Christine Habermann, která má dlouholeté zkušenosti se zpracováním kovů. Volena byla forma jedinečného mobiliáře hlavně z důvodů pohledových, kdy aktuálně na trhu nejsou dostupné kvalitní typové výstavní panely, které by byly vhodné do historického prostředí centra města. Tyto výstavní prvky nebudou sloužit jen k vystavování, ale i jako samotné budou sochou v prostoru.

Princip je založen na tvarové jednoduchosti prvků, které jsou kontrastní okolnímu prostředí, ale zároveň ho ničím nenarušují. Vymyšlen byl tvar kvádru, který bude průchozí. Kvádry budou volně sestavitelné v prostoru a mohou vytvářet řadu různých kompozic. Mohou být navázány na sebe nebo samostatně stojící.

Aby vše bylo trochu zajímavějším, bude mobiliář opatřen identifikačními prvky města, které se projeví perforací plechu v podobě znaku města a nápisu "Město Příbor". Jde tedy o unikátní mobiliář vytvořený pouze pro naše město (více viz přílohy tohoto materiálu).

 

Technologické zpracování

Konstrukce bude provedena z plechu o určité tloušťce. Konstrukce bude pozinkována a opatřena nátěrem v kovářské černi. Tento postup byl zvolen jako nejvhodnější do historického jádra. Nátěr bude moct být opraven, kdykoliv dojde k jeho poškození.

Co se týče samotné výstavní plochy, ta bude zajištěna pomocí vnitřních vmontovaných panelů v hlavní konstrukci. Materiálově budou z kovu nebo tvrzeného plastu, kdy na nich bude potištěná lepící fólie. Výstavní plochy bude zajišťovat grafické studio.

 

Kompoziční usazení v rámci náměstí

Důležitým bylo najít i vhodné místo k usazení těchto prvků. Kompozičně vše usadil autor díla v rámci náměstí, což je zakresleno v příloze.

Pro mobiliář musí být volen co nejrovnější povrch a zároveň zohledněna doprava v okolí. Výstavní prvky budou rozmontovatelné a případně mobilní, tudíž je možné je využít i v jiných částech města.

 

Jiné možné prostory pro využití výstavních prvků

Pro usazení výstavních prvků se zvažovala i jiná místa, kde by je bylo možné využít. V první řadě se nabízí prostor piaristických zahrad, kde by tvarově doplnily stávající mobiliář (je zde určitá podobnost s lavičkami pro jednotlivce) nebo v rovných částech městského parku.

  

Následná údržba

Co se týče konstrukce, ta bude po čase nebo v případě oděrek opatřena nátěrem v kovářské černi. Jelikož bude konstrukce pozinkována, nemělo by docházet ke korozi.

Z pohledu výstavní plochy půjde u každé výstavy o vyčištění panelu, předání tiskárně k odstranění polepu a nalepení nové fólie.

 

Manipulace

Z pohledu manipulace byly osloveny Technické služby města Příbora p. o., které mají techniku pro převoz těžkých věcí.  Pokud by bloky zůstaly dohromady (tedy celkový tvar kvádru), bylo by možné je převést pomocí traktoru v rámci náměstí. U konstrukce výstavních prvků se počítá se závěsem na oko, na které by se uchytily lana.

Konstrukce je vymyšlena tak, aby se v případě převozu na větší vzdálenost dala rozmontovat.

 

Cenová náročnost pořízení výstavních prvků včetně výměnných výstavních panelů

  • Výstavní prvky - kovová konstrukce, autorské řešení ... 435 000,- (s DPH).
  • Vnitřní výstavní panely - tvrzený plast nebo kov (ve dvou rozměrech, celkem 12 ks) ... přibližně 17 400,- (s DPH).
  • Polep vnitřních výstavních panelů pro každou výstavu (formou krátkodobé samolepky s trvanlivostí cca 6 měsíců nebo odnímatelné bezlepidlové fólie s potiskem, včetně přípravy panelů a grafické přípravy materiálu) ... 7 500,- (s DPH).

 

Náplň výstavních prvků - režim výstav a jejich zajištění

Nejlepším způsobem pro zajištění chodu výstav je zvolit hlavního koordinátora, tím by byl odbor kultury. Odbor kultury by počítal s plánem výstav, který je nastíněn níže (samozřejmě při lepším námětu se může obměnit) a domluvil by se vždy se spolupracujícím odborem či přímo konkrétní osobou, která by výstavu nachystala. Odtud poputují předchystané materiály do tiskárny, kde projdou úpravou a natisknou se na fólii, která bude posléze lepena na panel. 

 

Koncept výstav na exteriérových výstavních panelech v letech 2019-2020:

~ 09/2019 - 11/2019 - Život v Městské památkové rezervaci Příbor - historické i současné fotografie důležitých událostí města s proměnou v čase - jarmarky, osvobození, požár, pouť sv. Valentina, majáles, masopust apod.  (Zodpovědnost OISM, ORM, OKCS.)

~ 12/2019 - Možnost ponechání výstavních prvků na náměstí s vánoční tématikou "Vánoce příborské". Prohlídka historických i současných fotografií - srovnání Vánočních stromů na náměstí v jednotlivých letech, mikulášské jízdy, živé betlémy apod. (Zodpovědnost OISM, OKCS.) Druhou možností je panely uschovat.

~ 2/2020 - 5/2020 - "Domy v novém hávu" - obnova památek v majetku města.  Fotografie před a po obnově domů a areálů jako je např.: piaristický klášter a zahrady, rodný dům Sigmunda Freuda, kulturní dům, radnice. (Zodpovědnost OISM.)

~ 6/2020 - 9/2020 - "Stromy, které si pamatují staletí" - památné a významné stromy ve městě. Výstava uspořádaná v souvislosti se Dnem země. Dále může být poukázáno na celkovou funkčnost stromů v prostředí a jejich potřeby. (Zodpovědnost ORM.)

Další náměty pro výstavy na panelech:

~ "Proměny v čase" - stavby města za posledních 10 let. (Zodpovědnost OISM.)

~ "Jak zacházet s odpadem" - odpadové hospodářství ve městě. (Zodpovědnost ORM.)

~ "Blahodárná voda" - o zadržování vody ve městě. (Zodpovědnost ORM.)

~ "Škola základ života" - školství v Příboře. (Zodpovědnost ORM, OISM ve spolupráci s gymnáziem, základními školami.)

 

Přílohy nemají veřejný charakter.