Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:7
Konané dne:11.09.2019
Materiál číslo:14
Název materiálu a návrh usnesení:
Žádost o proplacení finančního příspěvku z Programu Dědictví před realizací
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

proplacení finančního příspěvku majitelům domu č.p. 80 na ulici Ostravské, manželům Pavlu a Heleně Vlašicovým, ve výši 60 000,- Kč v rámci programu Dědictví 2019  před zahájením stavebních prací

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Ing. arch. Renata Šablaturová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Dne 26.6.2019 usnesením číslo 19/6/ZM/2019 rozhodlo zastupitelstvo města o poskytnutí finančního příspěvku ve výši 60 000 Kč na obnovu nemovité kulturní památky - domu č. p. 80 na ul. Ostravské a to na obnovu části oplocení, brány a branky. Následně byla uzavřena veřejnoprávní smlouva o poskytnutí finančního příspěvku z rozpočtu města Příbora z programu Dědictví pro rok 2019 č. 0249/2019. Dle Pravidel pro přidělování finančních příspěvků vlastníkům nemovitostí v MPR Příbor č. 2/2019 (schválených dne 20.3.2019 usnesením č. 20/4/ZM/2019) by měl být příspěvek proplacen po dokončení akce obnovy a zároveň po řádném předložení závěrečného vyúčtování. Součástí vyúčtování musí být mimo jiné kopie faktur vystavených zhotovitelem stavebních prací, kopie výpisů z účtu příjemce prokazující úhradu faktur či kopie výdajových dokladů a kopie potvrzení orgánu památkové péče o provedení plánovaných prací v souladu s vydaným závazným stanoviskem.

Dne 21.8.2019 byla na MÚ Příbor doručena žádost manželů Vlašicových o proplacení finančního příspěvku ve výši 60 000,- Kč z programu Dědictví před realizací obnovy (žádost přiložena přílohou). Jako podklad byla předložena zálohová faktura na 83 000 Kč a potvrzení o jejím zaplacení. Důvodem této žádosti je, že manželé Vlašicovi - majitelé tohoto objektu nedisponují dostatečným množstvím vlastních finančních prostředků na pokrytí celkových nákladů této akce (celkové náklady na akci jsou 183 512,- Kč, uznatelné náklady 135 757,- Kč, podíl města 60 000,- Kč). Tato stavební akce nebyla doposud zahájena.

Za odbor ISM, který má v gesci problematiku poskytování příspěvků vlastníkům nemovitostí v MPR Příbor, doporučujeme zastupitelstvu města uvedené žádosti nevyhovět. Důvodem je skutečnost, že majitelé nemovitosti, domu č.p. 80 na Ostravské ulici, stejně jako ostatní žadatelé z programu Dědictví, byli o podmínkách přidělování příspěvku informováni předem a tudíž jak komise pro regeneraci MPR, tak i odbor ISM a v neposlední řadě zastupitelstvo města při rozhodování o přidělení příspěvku měli za to, že žadatelé jsou na splnění podmínek připraveni. Což ostatně osvědčili podpisem veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí příspěvku.

Variantní návrh usnesení zní: Zastupitelstvo města schvaluje proplacení finančního příspěvku majitelům domu č.p. 80 na ulici Ostravské v Příboře, manželům Pavlu a Heleně Vlašicovým, ve výši 60 000,- Kč v rámci programu Dědictví 2019 před zahájením stavebních prací.

Přílohy:
Příloha č.1: žádost o proplacení před realizací.pdf (Veřejná)