Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:8
Konané dne:23.10.2019
Materiál číslo:10
Název materiálu a návrh usnesení:
Výkup pozemku parc. č. 3279/266 k. ú. Příbor - Lávka přes obchvat
I. Zastupitelstvo města schvaluje

odkoupení pozemku parc. č. 3279/266 v k. ú. Příbor o výměře 1 m2 dotčeného stavbou lávky pro pěší a cyklisty přes obchvat silnice I/58 z majetku České republiky s právem hospodaření zastoupené Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových do vlastnictví města, za kupní cenu 800 Kč a dle dalších podmínek kupní smlouvy v přeloženém znění.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Místostarosta předkládá zastupitelstvu města k projednání návrh kupní smlouvy na pozemek parc. č. 3279/266 v k. ú. Příbor předložený Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. 

 

Jedná se o pozemek ostatní plocha - ostatní komunikace o výměře 1 m2 ve vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

 

Tento pozemek je dotčen stavbou lávky pro pěší a cyklisty přes obchvat silnice I/58, která je v majetku města. Stavba byla realizována na pozemcích jiných vlastníků, se kterými město po dokončení stavby v r. 2015 provedlo majetkoprávní vypořádání (kupní smlouvy, bezúplatné převody, zřízení VB) na základě smluv o smlouvě budoucí, uzavřených před započetím stavby. Předmětný pozemek byl původně v majetku ŘSD ČR, které jej na základě nové legislativy převedlo na ÚZSVM.

 

Odbor ISM následně oslovil ÚZSVM jako nového správce pozemku s žádostí o převod pozemku do majetku města. Dne 30.09.2019 obdržel odbor ISM návrh kupní smlouvy. Cena 800 Kč/m2, tedy celkem 800 Kč, byla stanovena příslušným odborem ÚZSVM, a vzhledem k výměře pozemku je v možnostech města ji uhradit. Oceňovací oddělení ÚZSVM, které stanoví kupní ceny pozemků spravovaných ÚZSVM, postupuje při stanovení ceny podobně jako znalci v oboru oceňování. Vzhledem ke skutečnosti, že je v zájmu města pozemek odkoupit a uzavřít tak cca 5letý proces majetkoprávního vypořádání, není zde prostor pro další vyjednávání o ceně.

 

Vzhledem ke skutečnosti, že lávka byla částečně financována z dotačního titulu, město každoročně dokládá příslušnému dotačnímu orgánu zprávu o stavu majetkoprávního vypořádání s vlastníky pozemků pod stavbou. Odkoupením pozemku parc. č. 3279/266 bude majetkoprávní vypořádání dokončeno a město tak splní podmínky poskytnutí a zejména udržitelnosti dotace.

 

Znění smlouvy bylo odsouhlaseno právníkem MÚ.

 

V rámci urychlení jednání (na žádost ÚZSVM) je smlouva předložena přímo zastupitelstvu města bez předchozího projednání v radě města. Finančnímu výboru byla smlouva včetně komentáře OISM postoupena na vědomí - schůze dne 10.10.2019. Na návrh FV byl do smlouvy doplněn údaj o výměře pozemku. Stanoviska TSMP a dalších odborů MÚ k účelnosti nabytí pozemku v tomto případě nejsou potřebná, protože se jedná o prodej pozemku z majetku ČR na žádost města.

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh kupní smlouvy (Veřejná)
Příloha č.2: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.3: Fotomapa - detail (Veřejná)