Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:11.12.2019
Materiál číslo:6
Název materiálu a návrh usnesení:
Lokalita Za školou Npor. Loma - vyhodnocení prodeje, další rozvoj
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

informaci o současném stavu prodeje pozemků v lokalitě za školou Npor. Loma v Příboře.

II. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OISM
1.1.

zveřejnit po dobu 30 dnů na úřední desce MÚ záměr města prodat pozemky v lokalitě Za školou Npor. Loma v Příboře určené pro výstavbu rodinných domů za podmínek:

  • cena pozemků kalkulovaná sazbou 1.090 Kč/m2 za pozemky a jejich části bez dotčení ochranným pásmem VVN a 100 Kč/m2 u částí pozemků dotčených ochranným pásmem VVN; k těmto cenám bude připočtena DPH v zákonné výši,
  • náklady spojené s převodem nemovitosti ponese kupující,
  • pro pozemky je stanovena pevná cena, pro výběr kupujícího je rozhodný okamžik podání žádosti o prodej,
  • žádost o prodej pozemku je možno podat pouze elektronicky na předepsaném formuláři zaslaném na e-mailovou adresu prodejpozemku@pribor-mesto.cz, a to od vyvěšení záměru až do okamžiku prodeje všech pozemků, nebo ukončení prodeje na základě rozhodnutí zastupitelstva města.

Další podmínky a náležitosti budou uvedeny v Oznámení o konání veřejné soutěže, které budou zveřejněny současně s oznámením záměru prodeje.

Termín: 20.12.2019
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 2
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Místostarosta předkládá zastupitelstvu města zprávu o současném stavu prodeje stavebních pozemků v lokalitě za školou Npor. Loma a návrh pokračování prodeje.

 

Stav prodeje

 

1. kolo prodeje září 2018 - veřejné licitační řízení

Zřízeno právo stavby a uzavřena budoucí kupní smlouva k 1 pozemku.

 

2. kolo prodeje - březen 2019 - veřejné licitační řízení

Prodány 2 pozemky.

 

3. kolo prodeje - prodej pozemků za pevnou cenu na základě žádostí prostřednictvím e-mailu s rozhodným okamžikem podání žádosti

Stav ke dni zpracování tohoto materiálu:

Prodáno (zaplaceno) celkem 16 pozemků - tyto pozemky jsou již v katastru nemovitostí přepsány na nové vlastníky, popř. je u nich založeno a probíhá řízení o vkladu.

Rezervováno - 14 pozemků, z toho prodej 10 pozemků již byl schválen usneseními 7. a 8. zasedání zastupitelstva a žadatelé byli vyzváni k úhradě kupní ceny a dalších poplatků; schválení prodeje  4 pozemků je předmětem jednání tohoto zastupitelstva.

V jednom případě žadatelé od koupě pozemku odstoupili od zastupitelstvem schváleného prodeje, s tím, že složená jistina ve výši 10 000 Kč propadá ve prospěch města z důvodu porušení povinnosti na straně žadatele.

 

K prodeji nadále zůstává 6 pozemků, z toho dva (or. č. 3 a 31) jsou dotčeny vedením a ochranným pásmem VVN v rozsahu cca 50 % výměry.

 

Ukončení třetího kola prodeje, resp. termín pro podávání žádostí o prodej byl stanoven na 30.11.2019, s tím, že výsledek 3. kola bude vyhodnocen a bude rozhodnuto o způsobu dalšího prodeje.

 

Z uvedeného shrnutí lze dovodit, že způsob prodeje zvolený pro třetí kolo zájemcům vyhovuje a odbor ISM proto navrhuje u tohoto způsobu setrvat bez konkrétního časového omezení až do doby prodeje všech pozemků v lokalitě, popř. než zastupitelstvo rozhodne jinak - např. o ponechání některých pozemků v majetku města pro jiné využití (myšleny pozemky or. č. 3 a 31, pokud budou vyhodnoceny jako dlouhodobě neprodejné).

 

Zpráva o aktuálním stavu prodeje byla předložena radě města. která ji na své 19. schůzi dne 30.10.2019 vzala na vědomí a postoupila ji na vědomí (v aktualizovaném stavu) zastupitelstvu města.

 

Na své 19. schůzi se rada města na základě materiálu odboru ISM zabývala i návrhem dalšího rozvoje lokality, tzn. převedením plochy územní rezervy R2 do zastavitelného území - plochy smíšené obytné. Jedná se o území zahrnující pozemky parc. č. 2152, 2178/1, 2178/8, 2178/12 a 2178/13 o souhrnné výměře 42 090 m2, vymezené východní hranicí plochy Z43 a ulicí Hukvaldskou. Rada města usnesením č. 18/19/RM/2019-II doporučila zastupitelstvu města převést v rámci příští změny územního plánu tuto plochu územní rezervy R2 do zastavitelného území, plochy smíšené obytné. Změna územního plánu je obsahem samostatného materiálu, v tomto materiálu je toto uvedeno pouze informativně.  

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Aktuální stav ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Návrh písemnosti ke zveřejnění (Veřejná)