Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:11.12.2019
Materiál číslo:18
Název materiálu a návrh usnesení:
Žádosti o změnu Územního plánu Příbora
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

stav žádostí o změnu Územního plánu Příbora k 29.11.2019.

II. Zastupitelstvo města nesouhlasí

se zahájením prací na 2. změně Územního plánu Příbora z podnětu žádostí č. 1-9, předložených prostřednictvím příloh tohoto materiálu.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 5
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Ing. arch. Renata Šablaturová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Ke dni 29.11.2019 bylo na odbor investic a správy majetku MÚ Příbor doručeno celkem 9 žádostí na změnu územního plánu, které již nemohly být zařazeny do právě probíhající Změny č. 1 Územního plánu Příbora. Jedna z těchto žádostí je i požadavek Sboru dobrovolných hasičů Hájov na sportovní plochu pro jejich potřeby na Hájově.

Dne 8.1.2020 od 16:00 se bude konat v Kulturním domě v Příboře veřejné projednání návrhu Změny č. 1 Územního plánu Příbora. Nejpozději do 7 dnů od veřejného projednání lze podávat námitky a připomínky k návrhu. Následně bude pořizovatelem vytvořen návrh rozhodnutí o námitkách a návrh vyhodnocení připomínek, které se doručí dotčeným orgánům a krajskému úřadu. Lhůta pro vydání jejich stanovisek je 30 dní. Poté bude možné vydat Změnu č. 1 Územního plánu Příbora, pokud nedojde na základě veřejného projednání k podstatné úpravě návrhu změny. V tomto případě by bylo nutné upravit návrh změny ÚP a projednat jej na opakovaném veřejném projednání. Následující postup je totožný jako u prvního projednání.

Odbor investic a správy majetku, jako pořizovatel územně plánovací dokumentace města Příbora, v tuto chvíli nedoporučuje pořízení další změny Územního plánu Příbora jednak z důvodu malého počtu přijatých žádostí a rovněž z toho důvodu, že většina žádostí se týká rozšíření zastavitelných ploch určených pro bydlení, kterých je v současném územním plánu dostatek a při prokázování účelnosti pořízení další změny by bylo složité odůvodnit další doplňování ploch pro bydlení, pokud nejsou zastavěny plochy dříve v územním plánu  schválené. Navíc je třeba mít na zřeteli, že se převážně jedná o plochy bez přímé vazby na inženýrské sítě a současnou zástavbu. A také skutečnost, že město bude s největší pravděpodobností v další změně navrhovat rozvoj ploch pro bydlení v rezervní ploše R2 východně od lokality Za školou, které jsou v majetku města.

Odlišným případem je žádost firmy SVARMETAL s. r. o., která hodlá realizovat své podnikatelské aktivity v plochách smíšené výrobní a dopravní v západní části města (u kruhového objezdu na Jičínské ulici). Tyto plochy jsou již nyní zastavitelné, ale po konzultaci s dopravními orgány a nadřízeným orgánem územního plánování, je potřeba pro navržený záměr změnit část plochy dopravní na smíšenou výrobní. Firma SVARMETAL deklarovala, že uhradí veškeré náklady s pořízením této změny. Tato změna by tedy v případě souhlasu zastupitelstva města mohla být pořizována jednotlivě na žádost této firmy v tzv. zkráceném řízení. Žadatel by měl na základě smluvního ujednání zaplatit veškeré projekční práce. Zahájit pořízení této změny lze však až po vydání právě probíhající změny a dodání stanoviska příslušného orgánu ochrany přírody podle zákona o ochraně přírody a krajiny k navrhovanému obsahu změny územního plánu, ve kterém uvede, zda je možné vyloučit významný vliv na evropsky významnou lokalitu nebo ptačí oblast, (Krajský úřad MSK - odbor životního prostředí) a stanoviska krajského úřadu jako příslušného úřadu k navrhovanému obsahu změny územního plánu, ve kterém i s přihlédnutím ke stanovisku orgánu ochrany přírody uvede, zda má být návrh změny posuzován z hlediska vlivů na životní prostředí, případně stanoví podrobnější požadavky podle §10i zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (Krajský úřad MSK).                   

 

Další informace o stavu všech aktuálních žádostí bude zastupitelstvu města podána koncem roku 2020.

Přílohou přikládáme seznam shora uvedených žádostí a jejich zákres do ortofotomapy a koordinančního výkresu Územního plánu Příbora (jednotlivé požadavky jsou zvýrazněny fialovou barvou).

Přílohy:
Příloha č.1: souhrn žádostí - listopad 2019.xlsx (Veřejná)
Příloha č.2: orotofofo_Hájov.JPG (Veřejná)
Příloha č.3: orotofoto_Příbor.JPG (Veřejná)
Příloha č.4: koordinanční_Hájov.JPG (Veřejná)
Příloha č.5: koordinanční_Příbor.JPG (Veřejná)