Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:10
Konané dne:12.02.2020
Materiál číslo:13
Název materiálu a návrh usnesení:
Informace ke komunitnímu plánování rozvoje sociálních služeb ve městě Příboře 
I. Zastupitelstvo města souhlasí

se zapojením obcí Kateřinice a Skotnice do komunitního plánování a zpracování Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023. Finanční náklady související s komunitním plánováním a přípravou střednědobého plánu bude hradit každá obec samostatně ze svých prostředků. 

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Mgr. Karolína Najzarová
Zpracoval:Bc. Lenka Filipcová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Město Příbor začalo plánovat rozvoj sociálních služeb metodou komunitního plánování na základě usnesení Rady města Příbora ze dne 24.04.2007. Základní listinu s principy komunitního plánování schválilo Zastupitelstvo města Příbora dne 25.10.2007. Radou města Příbora byla jmenována řídící skupina, která následně ustanovila dvě pracovní skupiny:

  • Pracovní skupinu pro seniory a osoby se zdravotním postižením,
  • Pracovní skupinu pro rodiny a děti a pro osoby ohrožené sociálním vyloučením.

Všechna jednání pracovních skupin jsou stále otevřená, každý člen pracovní skupiny si může přivést hosta. Jednání pracovních skupin jsou veřejná, jednání řídící skupiny jsou neveřejná. Zápisy ze všech tří pracovních skupin jsou veřejné a jsou zveřejňovány na webových stránkách města Příbora. Členové pracovních skupin komunitního plánování v pracovních skupinách pracují zdarma, nejsou odměňování.

 

V tomto období probíhá III. cyklus komunitního plánování, jehož výsledkem je mimo jiné III. Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora na období 2018 - 2020, schválený Zastupitelstvem města Příbora dne 14.12.2017.

 

Dle § 94 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, zpracování střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb není povinností obce, avšak poskytovatelé sociálních služeb na území obce by neobdrželi státní dotace MPSV ČR bez deklarace potřebnosti sociální služby ve střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb dané obce.

 

Ke zpracování dalšího (čtvrtého) střednědobého plánu v samostatné působnosti obce metodou komunitního plánování byly řídící skupinou přizvány spádové obce, pro které je Městský úřad Příbor v rámci přenesené působnosti pověřeným obecním úřadem a pracovníci odboru sociálních věcí těmto občanům rovněž poskytují sociální poradenství. Vůli vzájemné spolupráce pro přípravu střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na daném území projevily obce Skotnice a Kateřinice.   

 

Příprava čtvrtého střednědobého plánu v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, metodou komunitního plánování je především časově náročná. Předpokládá aktivní účast veřejnosti, členů pracovních skupin, zástupců různých cílových skupin, poskytovatelů sociálních služeb a zástupců obcí v pracovních skupinách, při zpracování SWOT analýz, dotazníkových šetřeních aj., a proto řídící skupina předkládá Radě a Zastupitelstvu města Příbora informace o zahájení IV. cyklu procesu komunitního plánování pro zpracování Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023. Náklady na proces komunitního plánování a zpracování si bude hradit každá obec samostatně, město Příbor bude garantem výsledného zpracování dokumentu "Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023".    

 

Odborem sociálních věcí byl rovněž zpracován II. Plán rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2018 - 2020, který byl podmínkou pro účast k soutěžím Obec přátelská rodině a Obec přátelská seniorům. Vzhledem k široké problematice rodinné politiky, která je rovněž věcí veřejnou a vyžaduje spolupráci občanů, řídící skupina navrhla Radě města Příbora pověřit spolupráci na dalším (třetím) Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021 - 2023 obě pracovní skupiny: Pracovní skupinu pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociálním vyloučením a Pracovní skupinu pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

 

Rada města Příbora projednala informace ke komunitnímu plánování na svém zasedání dne 4. února 2020 a doporučila usnesením 27/23/RM/2020 Zastupitelstvu města Příbora vyjádřit souhlas se zapojením obcí Kateřinice a Skotnice do komunitního plánování a zpracování Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023. Finanční náklady související s komunitním plánováním a přípravou střednědobého plánu bude hradit každá obec samostatně ze svých prostředků.