Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:11
Konané dne:25.03.2020
Materiál číslo:7
Název materiálu a návrh usnesení:
Lokalita Za školou Npor. Loma - prominutí pokuty
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

informaci o zrušení rezervace pozemku parc. č. 2178/27 v k. ú. Příbor.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

prominutí pokuty ve výši 10 000 Kč za porušení závazku na straně žadatele, tj. za zrušení rezervace pozemku parc. č. 2178/27 v k. ú. Příbor.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Zastupitelstvo města přijalo dne 11.12.2019 usnesení č. 16/9/ZM/2019, kterým schválilo prodej pozemku parc. č. 2178/27 v k. ú. Příbor do vlastnictví pana Libora Kulišťáka. Jedná se o pozemek or. č. 12 v lokalitě Za školou Npor. Loma. Žadatel byl odborem ISM o přijatém usnesení písemně vyrozuměn a byly mu zaslány pokyny k úhradě kupní ceny a provedení dalších souvisejících plateb. Pro provedení plateb byla Pravidly prodeje pozemků v lokalitě Za školou Npor. Loma v Příboře stanovena lhůta 90 dnů ode dne doručení vyrozumění, v tomto případě 19.03.2020.

 

Měsíc před uplynutím lhůty dne 13.02.2020 žadatel e-mailem oznámil, že je nucen od koupě pozemku odstoupit. Odstoupení zdůvodnil skutečností, že mu nebyl schválen úvěr na financování pozemku, s tím, že jeho příjem a příjem partnerky, která je od loňského roku na mateřské dovolené, nebyl dostatečný pro poskytnutí úvěru. Dále žadatel uvedl, že je mu známo, že nemá právní nárok na vrácení jistiny ve výši 10 000 Kč, složené při podání žádosti o prodej pozemku; tato v případě odstoupení od koupě propadá ve prospěch města jako pokuta za nedodržení závazku na straně žadatele. Přesto p. Kulišťák, s ohledem na skutečnost, že se mu v loňském roce narodil syn a partnerka je na mateřské/rodičovské dovolené, žádá zastupitelstvo město o prominutí pokuty a vrácení částky 10 000 Kč. Tuto částku považuje v současné situaci za významnou položku v rodinném rozpočtu.

 

Dále p. Kulišťák uvedl, že má nadále zájem o pozemek v lokalitě a pokud se jeho situace zlepší, bude kontaktovat odbor ISM.

 

Pozn. k návrhu usnesení: Usnesení je po konzultaci se starostou a místostarostou koncipováno tak, aby hlasováním o jednom usnesení bez podávání protinávrhu mohli členové zastupitelstva o žádosti rozhodnout jak kladně tak záporně. V případě, že usnesení nebude schváleno většinou hlasů, nebude žadateli jistina vrácena. V případě, že by usnesení bylo vypracováno ve znění, že ZM neschvaluje prominutí pokuty, byla by při bez ohledu na výsledek hlasování možnost prominutí pokuty vůči žadateli vyloučena, pokud by nebyl podán protinávrh. Kladné znění návrhu tedy nevyjadřuje stanovisko místostarosty ani odboru ISM.

 

Pozn. OISM: Ve všech předchozích (5) případech, kdy byla rezervace pozemku zrušena, propadla jistina ve prospěch města. Ve dvou případech žadatelé oznámili odstoupení od rezervace, aniž o vrácení jistiny žádali, v dalších svou případech nebylo zrušení rezervace ani oznámeno a rezervace zanikla marným uplynutím lhůty pro úhradu kupní ceny. V jednom případě bylo požádáno o prodloužení lhůty k platbě kupní ceny, této žádosti zastupitelstvo města nevyhovělo, žadatel následně již o vrácení jistiny nepožádal.

Materiál je na základě pokynu tajemníka MÚ JUDr. Michálka doplněn o doporučení OISM.

Doporučení OISM: OISM doporučuje ZM žádosti o prominutí pokuty nevyhovět. Z e-mailové komunikace lze dovodit (pracovní e-mailová adresa), že žadatel je zaměstnán a v žádosti o prominutí pokuty nedoložil, že by se nacházel v obzvlášť svízelné sociálně finanční situaci. Uvedené důvody - manželka na rodičovské dovolené - dle názoru odboru ISM nezakládají dostatečný důvod k prominutí pokuty. Žadatel v žádosti o prodej potvrdil, že je seznámen s pravidly prodeje, kde jsou uvedeny důvody pro propadnutí jistiny - tyto byly odstoupením od koupě naplněny. OISM sice nemá informace o konkrétní výši příjmů žadatelovy rodiny ani o tom, se kterým hypotečním ústavem jednal; z již uskutečněných prodejů je OISM známo, že minimálně v jednom případě byl žadateli v obdobné situaci úvěr schválen.