Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:11
Konané dne:25.03.2020
Materiál číslo:19
Název materiálu a návrh usnesení:
Vyhodnocení řízení pro poskytování veřejné finanční podpory na činnost a provoz z rozpočtu města Příbora na rok 2020
I. Zastupitelstvo města rozhoduje

přidělit v řízení pro poskytování veřejné finanční podpory na činnost a provoz pro rok 2020 žadatelům veřejnou finanční podporu na činnost a provoz následovně:

P. Č.   Název žadateleSchválená částka v Kč
01Academia Via Familia z.s. 
02Basketbalový klub Příbor z.s. 
03BAV klub Příbor, středisko volného času, s. r. o. 
04Český rybářský svaz, z.s., místní organizace Příbor 
05FK PRIMUS Příbor z.s. 
06Bc. Jan Tyllich, DiS. 
07Junák - český skaut, středisko Příbor, z.s. 
08Klub seniorů města Příbora, z.s. 
09Moravkoslezský kynologický svaz ZO 20403 Kynologický klub Příbor 
10Myslivecký spolek Příbor 1 
11SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Hájov 
12SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Prchalov 
13Sdílená kancelář CC Příbor, s.r.o. 
14Společnost přátel dechového orchestru mladých Příbor, z.s. 
15Spolek hudebníků Příbor, z.s. 
16Svaz tělesně postižených v České republice z.s. místní organizace Příbor 
17Tenisový klub Příbor, z.s. 
18Tělocvičná jednota Sokol Příbor 
19Tělovýchovná jednota Příbor, z.s. 
20Základní umělecká škola Příbor 

 

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 21
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. arch. Jan Malík
Zpracoval:Iveta Busková
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

V souladu s Pravidly č. 3/2018 pro poskytování veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora (dále jen "Pravidla"), schválenými usnesením Zastupitelstva města Příbora č. 25/31/ZM/2018 ze dne 13.09.2018, byl usnesením Rady města Příbora č. 30/19/RM/2019 ze dne 30.10.2019 vyhlášen Program poskytování veřejné finanční podpory na činnost a provoz na rok 2020 (dále jen "Program").  

Lhůta pro podání žádostí o veřejnou finanční podporu na činnost a provoz na rok 2020 byla dle "Programu" stanovena v termínu od 01.12.2019 do 15.12.2019 včetně.

Kritéria pro hodnocení žádostí o finanční podporu schválena v "Programu" jsou následující:
-    splnění podmínek pro poskytnutí veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora stanovených "Pravidly",
-    splnění podmínek pro poskytnutí veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora stanovených v "Programu",
-    vyrovnání závazků vůči městu Příboru a jeho zřízeným a založeným organizacím ke dni zpracování podkladů pro rozhodnutí o přidělení veřejné finanční podpory v orgánech města Příbora.

Zastupitelstvo města Příbora schválilo na 9. zasedání dne 11.12.2019 v rámci rozpočtu města Příbora na rok 2020 částku určenou k rozdělení mezi žadatele o veřejnou finanční podporu na činnost a provoz v celkové výši 2 000 000 Kč (§ 3429).

Minimální výše finanční podpory je dle "Programu" stanovena ve výši 1 000 Kč v jednotlivém případě, maximální výše finanční podpory činí 600 000 Kč v jednotlivém případě.

Město Příbor obdrželo celkem 30 žádostí o veřejnou finanční podporu na činnost a provoz na rok 2020 od 30 žadatelů v celkovém objemu 4 630 800 Kč.

V souladu s ustanovením § 102 odst. 2 a § 85 písm. c) 28 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, bude k rozhodnutí o přidělení veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora na rok 2020 předloženo:
- Radě města Příbora celkem 10 žádostí v celkovém požadovaném objemu 366 300 Kč,
- Zastupitelstvu města Příbora celkem 20 žádostí v celkovém požadovaném objemu 4 264 500 Kč.

Přehled o jednotlivých žadatelích, o výši požadované finanční podpory, o účelu využití veřejné finanční podpory a o celkových plánovaných nákladech, tvoří samostatnou přílohu.

U všech žadatelů o veřejnou finanční podporu na činnost a provoz z rozpočtu města Příbora na rok 2020 byla provedena předběžná veřejnosprávní kontrola ve smyslu ustanovení § 11 odst. 1 a 2 zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "Zákon o finanční kontrole").

Předmětem kontroly bylo prověření podmínek pro poskytnutí veřejné finanční podpory na činnost a provoz z rozpočtu města Příbora v roce 2020 a její plánované použití v případě poskytnutí.

Citace § 11 odst. 1 a 2 zákona o finanční kontrole:
"§ 11 Společná ustanovení k působnosti kontrolních orgánů
(1) Při veřejnosprávní kontrole, která předchází rozhodnutím o schválení použití veřejných prostředků, prověřují kontrolní orgány podklady předložené kontrolovanými osobami pro připravované operace před jejich uskutečněním. Tato kontrola se soustřeďuje především do období před přijetím rozhodnutí nebo uzavřením smlouvy, která zavazuje orgány veřejné správy k veřejným výdajům nebo jiným plněním majetkové povahy, a je zaměřena zejména na prověřování skutečností, které jsou rozhodné pro vynakládání těchto výdajů nebo pro jiná plnění.
(2) Kontrolní orgány při předběžné veřejnosprávní kontrole posuzují, zda plánované a připravované operace odpovídají stanoveným úkolům veřejné správy a jsou v souladu s právními předpisy, schválenými rozpočty, programy, projekty, uzavřenými smlouvami nebo jinými rozhodnutími o nakládání s veřejnými prostředky."

Ve všech případech podaných žádostí o veřejnou finanční podporu z rozpočtu města Příbora na rok 2020 nebyly kontrolou zjištěny skutečnosti, na základě kterých by bylo poskytnutí veřejné finanční podpory v rozporu s podmínkami upravenými "Pravidly" a "Programem".

U žadatelů o veřejnou finanční podporu na činnost a provoz na rok 2020, kteří byli současně příjemci veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora v roce 2019, byla provedena rovněž následná veřejnosprávní kontrola ve smyslu ustanovení § 11 odst. 4 "Zákona o finanční kontrole".

Předmětem kontroly bylo prověření splnění podmínek vyplývajících ze smlouvy o poskytnutí veřejné finanční podpory na činnost a provoz z rozpočtu města Příbora v roce 2019 (dále jen "Smlouva"), z "Pravidel" a z "Programu".

Citace § 11 odst. 4 zákona o finanční kontrole:
"§ 11 Společná ustanovení k působnosti kontrolních orgánů
(4) Při veřejnosprávní kontrole vykonávané následně po vyúčtování operací kontrolní orgány prověřují, zkoumají a vyhodnocují u vybraného vzorku těchto operací zejména, zda
a)     údaje o hospodaření s veřejnými prostředky věrně zobrazují zdroje, stav a pohyb veřejných prostředků, a zda tyto údaje odpovídají skutečnostem rozhodným pro uskutečnění veřejných příjmů, výdajů
a nakládání s veřejnými prostředky,
b) přezkoumávané operace jsou v souladu s právními předpisy, schválenými rozpočty, programy, projekty, uzavřenými smlouvami nebo jinými rozhodnutími přijatými v rámci řízení a splňují kritéria hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti,
c) opatření přijatá příslušnými orgány veřejné správy včetně opatření k odstranění, zmírnění nebo předcházení rizik jsou kontrolovanými osobami plněna."

Provedenou kontrolou bylo zjištěno, že příjemce veřejné finanční podpory - Sdílená kancelář CC Příbor - předložil finanční vypořádání po stanoveném termínu, čímž nesplnil povinnost vyplývající z Článku V. odst. 1 "Smlouvy" a z Článku 6 odst. 5 a 6 "Pravidel".

Ve všech ostatních případech byla veřejná finanční podpora na činnost a provoz čerpána a použita v souladu se "Smlouvou", s "Pravidly" i s "Programem".

K  31.12.2019 neeviduje město Příbor ani příspěvkové organizace v jeho působnosti u žádného z žadatelů o veřejnou finanční podporu na činnost a provoz žádné pohledávky.

Dne 17.03.2020 byla v Radě města Příbora schválena žadatelům VFP na činnost a provoz ve výši 165.400 Kč.

Volné prostředky k rozdělení pro členy Zastupitelstva města Příbora jsou tedy ve výši 1.834.600 Kč.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Academia Via Familia (Veřejná)
Příloha č.2: Basketbalový klub (Veřejná)
Příloha č.3: BAV klub (Veřejná)
Příloha č.4: Český rybářský svaz (Veřejná)
Příloha č.5: FK PRIMUS (Veřejná)
Příloha č.6: Jan Tyllich (Veřejná)
Příloha č.7: Junák (Veřejná)
Příloha č.8: Klub seniorů (Veřejná)
Příloha č.9: Kynologický klub (Veřejná)
Příloha č.10: Myslivecký spolek Příbor I. (Veřejná)
Příloha č.11: SDH Hájov (Veřejná)
Příloha č.12: SDH Prchalov (Veřejná)
Příloha č.13: Sdílená kancelář CC (Veřejná)
Příloha č.14: Společnost přátel DOM (Veřejná)
Příloha č.15: Spolek hudebníků (Veřejná)
Příloha č.16: Svaz tělesně postižených (Veřejná)
Příloha č.17: Tenisový klub (Veřejná)
Příloha č.18: TJ Sokol (Veřejná)
Příloha č.19: TJ Příbor (Veřejná)
Příloha č.20: ZUŠ (Veřejná)
Příloha č.21: Seznam žadatelů (Veřejná)