Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:12
Konané v mimořádném termínu dne:06.05.2020
Materiál číslo:16
Název materiálu a návrh usnesení:
Pravidla města Příbora pro majetkoprávní nakládání s pozemky
I. Zastupitelstvo města schvaluje

Pravidla města Příbora pro majetkoprávní nakládání s pozemky v předloženém znění.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 2
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Místostarosta překládá zastupitelstvu města k projednání návrh Pravidel města Příbora pro majetkoprávní nakládání s pozemky. Jedná se o novelu stávajících pravidel, vypracovanou na základě doporučení finančního výboru působícího v předchozím volebním období a dále na základě dlouhodobého vývoje cen pozemků, zmapování poptávky zemědělských pachtů v rámci výběrového řízení, apod. 

 

Předkládaná verze pravidel byla předložena k projednání finančnímu výboru - schůze dne 15.01.2020. Finanční výbor usnesením doporučuje schválit pravidla v předloženém znění v rozsahu textová část a přílohy 1 - 4. U přílohy č. 5 řešící výši nájmů za zahrady a zahrádky trvá na svém usnesení ze dne 13.11.2019, kde navrhuje jednotnou cenu za pronájmy pozemků pro účel zahrad a zahrádek (bez rozlišení) ve výši 5 Kč/m2/rok.

 

Usnesení RM č. 13/23/RM/2020 ze dne 04.02.2020:  Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit Pravidla města Příbora pro majetkoprávní nakládání s pozemky v předloženém znění.

 

Komentář

 

Změna v uspořádání pravidel

Oproti stávajícím jsou nová pravidla rozdělena na dvě části - textovou (obecnou) a samostatné přílohy (ceníky).

 

Textová část 

  • definuje jednotlivé druhy majetkoprávního nakládání s pozemky města,
  • informuje o pravomocech orgánů města a odborů MÚ při majetkoprávním nakládání s pozemky,
  • stanoví náležitosti žádostí a návrhů pro jednotlivé druhy majetkoprávních úkonů,
  • stanoví postup města při projednávání žádostí a návrhů,
  • stanoví postup pro předávání nemovitostí pachtýřům, definuje další úkony k zajištění zájmů města a dodržení souvisejících zákonných předpisů - zejména zákona č. 128/2000 Sb., o obcích.

 

Přílohy - ceníky (jedná se o doporučené ceny)

Příloha č. 1      Minimální prodejní ceny pozemků z majetku města

Příloha č. 2      Maximální ceny pro výkupy pozemků do majetku města

Příloha č. 3      Minimální ceny za zřízení věcného břemene na pozemcích města

Příloha č. 4      Minimální ceny za pronájmy a pachty pozemků

Příloha č. 5      Minimální ceny za pronájmy pozemků pro účel zahrádek, zahrad a činnost ZO

 

Textová část - změny

 

Z textové části pravidel oproti stávajícímu znění byly vyňaty části stanovující konkrétní výše úhrad za zřízení věcných břemen, pachtů, nájmů apod.  Tyto údaje budou nadále obsahem samostatných příloh.

Textová část byla doplněna o ustanovení týkající se předávání pozemků k pachtu a nájmu a následných kontrol, apod. - článek VIII.

 

Přílohy - změny

 

Příloha č. 4 - výslovně stanoví, že v případě krátkodobého hostování cirkusů a podobných artistických zařízení bude provozovateli předepsán pouze poplatek za užívání veřejného prostranství, tj. 1 Kč/m2/den - Obecně závazná vyhláška č. 4/2015. Jedná se o všeobecnou praxi, kdy je těmto zařízením stanoven pouze tento poplatek a nájemné se neuplatňuje. Vzhledem k četnosti hostování těchto zařízení ve městě, nepředstavují související příjmy z případného pronájmu zásadní položku v hospodaření města. Ze zkušenosti s návštěvností těchto zařízení lze dovodit, že úhrada nájemného "navíc" k poplatku za užívání veřejného prostranství je téměř nad možnosti provozovatelů.

 

Co se týče provozování lunaparku v období příborské pouti - o případné změně výše nájemného lze uvažovat až od roku 2022, na roky 2020 a 2021 je již nájemní smlouva s provozovatelem uzavřena - usnesení č. 30/13/RM/2019 ze dne 11.06.2019.

 

Součástí nových pravidel nebude nadále příloha Pravidla pro prodej nemovitostí formou nabídkového licitačního řízení (NLŘ). K prodeji nemovitostí tímto způsobem došlo pouze v případě pozemků v lokalitě Za školou Npor. Loma, kdy byl způsob prodeje upraven samostatnými pravidly vypracovanými konkrétně pro prodej pozemků v lokalitě. Prodej proběhl ve dvou kolech, kdy byly prodány 3 pozemky z celkem 36. Je zřejmé, že tento způsob prodeje širší veřejnosti nevyhovuje a není proto účelné, stanovit pro něj obecnou metodiku. V případech, kdy bude pro konkrétní typ nemovitosti rozhodnuto o jejím prodeji formou NLŘ, bude pro tuto konkrétní nemovitost vypracována metodika "na míru".

 

Navržené změny jednotlivých sazeb

 

Doporučené minimální prodejní ceny pozemků v Kč/m2 (příloha č. 1)

 

druh

pozemku

Příbor

zastavitelná část

Příbor nezastavitelná část

místní části

Hájov, Prchalov

 

původně

návrh

původně

návrh

původně

návrh

 

zemědělský

15

25

15

25

15

24

lesní

15

50

15

50

15

50

neplodná, svahy aj.

10

20

10

20

10

20

 

Zdůvodnění: nové ceny byly stanoveny dle aktuálních cen v místě a čase obvyklých - u zemědělských pozemků zdroj internet, u lesních pozemků změny navrženy v návaznosti na dříve vyhotovené znalecké posudky a s ohledem na obecný nárůst cen pozemků.

 

Nově bylo doplněno ocenění částí pozemků dlouhodobě užívaných s dalšími nemovitostmi žadatele, tzn. např. oplocených kolem rodinných domů, které navyšují výměru stávajících stavebních pozemků. Tyto části se budou oceňovat přiměřeně dle cen pozemků k zastavění v jednotlivých částech města.

 

U prodeje pozemků z majetku města určených k zastavění nadále nebude zohledňováno, zda je jedná o pozemky zasíťované, či nikoliv. Lze předpokládat, že kromě lokality Za školou nebude město v budoucnu disponovat větším množstvím stavebních pozemků určených k prodeji pro účel výstavby rodinných domů.

 

Doporučené maximální výkupní ceny pozemků v Kč/m2 (příloha č. 2)

 

druh

pozemku

Příbor

zastavitelná část

Příbor nezastavitelná část

místní části

Hájov, Prchalov

 

původně

návrh

původně

návrh

původně

návrh

 

zemědělský

15

25

15

25

15

24

lesní

15

50

15

50

15

50

neplodná, svahy aj.

10

20

10

20

10

20

zahrady, ochranná zeleň

 

 

50

100

50

100

 

Pozemky pro realizaci ochranné zeleně se rozumí pozemky v plochách vymezených k tomuto účelu územním plánem - pozemky u obchvatu města určené pro realizaci příměstské zeleně pro odhlučnění a vizuální oddělení obytné části města od rychlostní komunikace. Další změny cen viz zdůvodnění výše.

 

Ceny za zřízení věcných břemen na pozemcích města (příloha č. 3)

 

Navýšení z původních 35 Kč/m2 na 70 Kč/m2/bm - původně bylo navrženo navýšení na 50 Kč/m2/bm. Následně bylo ověřeno, že v okolních obcích jsou uplatňovány i vyšší ceny, než je nově navržená. Cena 70 Kč tak představuje zdvojnásobení původní ceny.

 

Minimální cena za zřízení věcného břemene bude nově stanovena na 2 000 Kč při rozsahu VB do 28,5 m2 (původně 1 000 Kč do 28 m2).

 

Doporučené minimální ceny za pronájmy v Kč/m2 a pachty pozemků v Kč/ha/rok

(příloha č. 4)

 

druh pozemku

původně

návrh

zdůvodnění

trvalý travní porost

1 % z bonity příslušného pozemku

cca 700-800 Kč/ha/rok

2 000

ceny navrženy s ohledem na výši nabídek učiněných v rámci obálkového řízení v r. 2019 (zprůměrováno, poníženo)

orná půda

2 500

pozemky pro chov hosp. zvířat

2 000

pozemky pod hangáry

ul. Fučíkova

6

(jedná se o sazbu stanovenou dle kalkulace ÚZSVM)

50

posuzováno přiměřeně jako vyhrazené parkování na území města, kdy v jiných obcích sazba činí i 1 000 Kč měsíčně, zde se jedná max. o cca 1 300 Kč ročně vč. DPH (u hangáru s nejvyšší výměrou)

 

 

Pronájmy pozemků pro účel zahrádek, zahrad a činnost zahrádkářských osad (příloha č. 5)

 

Původní ceny v Kč/m2/rok

  • ceny zahrádek v zahrádkářské kolonii                                                          2,00
  • ceny zahrádek v zahrádkářské kolonii u rychlostní komunikace                 1,50
  • zahrádky mimo zahrádkářské kolonie                                                          3,50

 

Navýšení nájemného navržené v rámci materiálů předloženém radě města dne 20.05.2019 se ukázalo být kontroverzní záležitostí, kvůli které bylo projednání novely Pravidel pozastaveno.

 

Odbor ISM zadal vyhotovení znaleckého posudku na stanovení výše nájemného. Dle posudku zpracovaného Taťánou Kvapilovou lze výši nájemného stanovit následovně v Kč/m2/rok:

 

Příbor - ZO Jičínská                               4,50 - 8,00

Příbor - ZO Včelínek                             4,50 - 8,00

Příbor - Z O Sídliště                               4,50 - 8,00

Hájov - ZO Hájov                               11,00 - 20,00

 

 

Pozn. OISM: Pozemky pronajímané ZO Hájov neslouží jako zahrádky, jsou využívány jako zahrada - zázemí ZO. 

 

K následující verzi pravidel zohledňující znalecký posudek a doporučení finančního výboru ze dne 13.11.2019 - jednotné nájemné ve výši 5 Kč/m2/rok nepřijala rada města dne 11.12.2020 usnesení.

 

Dne 03.02.2020 proběhlo osobní jednání zástupců města (starosta, místostarosta, Habdasová - odbor ISM) s předsedy příborských Základních organizací Českého zahrádkářského svazu, a to osady Včelínek - p. Borovičková, osady Jičínská - p. Burgar a osady Sídliště - p- Juda.

Předmětem jednání bylo navýšení stávajícího nájemného, které se v současné době pohybuje v rozmezí 1,76 - 2,20 Kč/m2/rok. Zástupci ZO byli informováni o připravované změně pravidel, o cenách pronájmů stanovených znaleckým posudkem a cenách uplatňovaných v jiných obcích. Byli informováni o zásadě péče řádného hospodáře a povinností obce se touto zásadou řídit.

Zástupci ZO uvedli, že obecně uživatelé zahrádek tyto využívají k individuální rekreaci, výpěstky užívají pro svou potřebu, bez toho, že by z nich generovali zisk. Pro nájemce z vyšší věkové skupiny je pak mnohdy zahrádka v místě bydliště jednou z mála možností rekreace (finanční možnosti, dostupnost s ohledem na věk a zdravotní stav apod.). Pro rodiny s dětmi je zahrádka možností po větší část roku společně trávit čas "nekonzumním" způsobem. Dále sdělili, že o pronájem zahrádek je velký zájem, což je vnímáno jako pozitivum. Závěrem bylo dohodnuto, že cena pronájmu ve výši 3 Kč/m2/rok je přijatelná jako nejvyšší možná i s přihlédnutím ke skutečnosti, že ZO využívají pozemky, pro které město v současné době nemá jiné využití a které by jako nepronajaté muselo na vlastní náklady udržovat (sečení trávy apod.).

Pozn. OISM: Tato úprava nájemného představuje navýšení příjmu z pronájmu pozemků příborským ZO o cca 50 tis. Kč (v roce 2021).

 

Pokud budou pravidla v předloženém znění schválena, budou odborem ISM vypracovány nové nájemní smlouvy, kterými budou zrušeny stávající smlouvy.

Předsedové ZO byli dále informováni o možnostech získání finančních prostředků v rámci veřejné finanční podpory poskytované městem apod.

 

Užívání pozemků města pro činnost ČZS ZO Hájov by mělo být upraveno nově v režimu výpůjčky, s přihlédnutím ke skutečnosti, že ZO Hájov pořádá společenské akce přístupné veřejnosti. Stejně je řešeno (výpůjčkou) užívání části klokočovského hřiště Občanským sdružením Klokočov.

 

Nově bude rozlišeno, zda jsou pronajímané pozemky využívány jako zahrady - spíš souvislé travnaté plochy nebo zahrádky - záhony apod. pro pěstební činnost.

 

Stanovení výše nájemného lze posuzovat ze dvou rozdílných hledisek, která obě mají původ ve znění zákona o obcích:

 

  1. Zásada péče řádného hospodáře - je nepsanou povinností obce sledovat vývoj cen nájemného a pachtovného a v případě, že stávající smluvní vztahy (v případě města i 20 let staré smlouvy) již nesplňují současné požadavky na výši nájemného, je nutno tyto smlouvy nahradit novými se stanovením aktuálních cen - školení dne 31.01.2020 lektor JUDr. PhDr. Petr Kolář, Ph.D. Porušením není takové nakládání s majetkem obce, které sleduje jiný důležitý zájem obce (např. péče o potřeby občanů), který je řádně odůvodněn.
  2. Péče obce o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů. Viz jednání se zástupci ZO ČZS.

 

Rozhodnutí o ponechání stávající výše nájemného, nebo jeho navýšení či snížení je plně v kompetenci příslušných orgánů města.

 

Nově navržené výše nájemného - po konzultaci s předsedy zahrádkářů:

pozemky pro účely zahrádek             3 Kč/m2/rok

pozemky pro účel zahrad                  2 Kč/m2/rok

 

K ustanovení č. XIII. odst. 2 . "Dle těchto Pravidel budou formou dodatku upraveny všechny nájemní a pachtovní smlouvy, u nichž sjednaná výše úhrad nedosahuje minimální výše dle těchto Pravidel".

V případě, že pravidla budou schválena, odbor ISM ověří všechny platné nájemní a pachtovní smlouvy. Pokud bude stávající nájemné či pachtovné nižší, než stanoví pravidla, odbor ISM písemně vyzve nájemce či pachtýře k uzavření dodatku ke smlouvě, upravujícího výši úhrad. Uzavření dodatku bude v případě souhlasu schváleno radou, změna podmínek smlouvy bude zveřejněna na úřední desce MÚ. V případě, že nájemce či pachtýř odmítne uzavření dodatku, může město využít smluvního ustanovení o výpovědi nájmu či pachtu a pozemek následně nabídnout formou výběrového řízení k užívání dalším zájemcům již za cenu dle nových pravidel.

 

 

Návrh usnesení je vypracován v návaznosti na závěry z jednání s předsedy příborských ZO ČZS a usnesení RM ze dne 04.02.2020.

 

Předkládaná verze pravidel byla v rámci schvalování materiálu pro radu města odsouhlasena JUDr. Michálkem.

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh pravidel (Veřejná)
Příloha č.2: Znalecký posudek (Veřejná)