Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:12
Konané v mimořádném termínu dne:06.05.2020
Materiál číslo:23
Název materiálu a návrh usnesení:
Žádost ZŠ Npor. Loma o souhlas s podáním žádosti o poskytnutí podpory z Národního programu Životní prostředí
I. Zastupitelstvo města schvaluje

zapojení Základní školy Npor. Loma Příbor Školní 1510 okres Nový Jičín, příspěvkové organizace, do výzvy č. 7/2019 Státního fondu životního prostředí ČR a podání žádosti o poskytnutí podpory dle podmínek Národního programu Životní prostředí na realizaci projektu "Zahrada s přírodními prvky ZŠ Npor. Loma Příbor".

 

II. Zastupitelstvo města schvaluje

zajištění předfinancování nákladů ve výši 588 181 Kč a poskytnutí spolufinancování ve výši 15% celkových způsobilých nákladů dle reálné výše požadované dotace projektu "Zahrada s přírodními prvky ZŠ Npor. Loma Příbor", na který bude Základní školou Npor. Loma Příbor Školní 1510 okres Nový Jičín, příspěvkovou organizací, požadována podpora ze Státního fondu životního prostředí ČR, výzvy č. 7/2019 v rámci Národního programu Životní prostředí, jejíž cílem je environmentální vzdělávání, výchova a osvěta.

 

 

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Naděžda Střelková
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Předkládáme Zastupitelstvu města Příbora žádost Základní školy Npor. Loma o schválení záměru příspěvkové organizace zapojit se s projektem "Zahrada s přírodními prvky ZŠ Npor. Loma Příbor" do výzvy č. 7/2019, kterou vyhlašuje Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR dle podmínek Národního programu Životního prostředí - viz žádost příspěvkové organizace v příloze č. 1 tohoto materiálu a Výzva č. 7/2019 v příloze č. 2 materiálu.

 

Cílem výzvy je rozvoj environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) u žáků základních škol. 

Projektovým záměrem organizace je zkvalitnění technického a didaktického zázemí školy pro výchovu a výuku, která probíhá ve venkovním prostředí v přímém kontaktu s přírodou - viz projekt, schéma úprav venkovních areálů a pozemků školy v příloze č. 3.

 

V případě schválení dotace je předpokládaná doba začátku realizace jaro 2021. Celkové náklady projektu jsou odhadovány ve výši 588 181 Kč, z toho finanční spoluúčast žadatele bude ve výši 15%, tzn. 88 227,15 Kč. Projekt je plánován jako jednoetapový - dokončení se předpokládá na 3Q/2021. V rámci ex-post financování budou prostředky na pokrytí nákladů na realizaci projektu do doby obdržení dotace zajištěny ze zdrojů zřizovatele formou půjčky. V praxi je to tak, že zřizovatel v případě schválení dotace poskytne příspěvek (půjčku) příspěvkové organizaci  ve výši celkových nákladů projektu a organizace po obdržení dotace od poskytovatele dotace vrátí zřizovateli z půjčky 85 % způsobilých výdajů na projekt (§ 34 odst. 1 zákona č. 250/2000 Sb, o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů).

 

§34

Úvěry, půjčky a ručení příspěvkové organizace

(1) Příspěvková organizace je oprávněna uzavírat smlouvy o půjčce5) nebo o úvěru6) jen po předchozím písemném souhlasu zřizovatele. Tento souhlas se nevyžaduje v případě půjček zaměstnancům z fondu kulturních a sociálních potřeb. K dočasnému krytí svých potřeb může získat od svého zřizovatele návratnou finanční výpomoc, jestliže je její vrácení zabezpečeno jejími výnosy běžného roku, nejpozději však do 31. března následujícího roku, nestanoví-li zřizovatel lhůtu delší.

 

Vzhledem k tomu, že se jedná o projekt s finančním plněním do 1 mil. Kč a spoluúčastí ve výši 15 % ze způsobilých (uznatelných) nákladů, doporučuje odbor rozvoje města schválit financování projektu formou návratné finanční výpomoci, tj. předfinancováním ze strany zřizovatele.

 

Usnesením č. 16/27/RM/2020 ze dne 07.04.2020 doporučuje rada města zastupitelstvu města schválit výše navržené usnesení uvedené pod body I. a II.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost o udělení souhlasu zřizovatele.pdf (Veřejná)
Příloha č.2: Výzva_7_2019_NPZP_Přirodni zahrady.pdf (Veřejná)
Příloha č.3: Schéma projektu Zahrada s přírodními prvky ZŠ Npor. Loma Příbor.JPG (Veřejná)