Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:14
Konané dne:16.09.2020
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Zrušení organizační složky města - Městské knihovny
I. Zastupitelstvo města ruší

s účinností ke dni 31.12.2020 organizační složku města Příbor - Městskou knihovnu Příbor.

II. Zastupitelstvo města ukládá
1. starostovi
1.1.

radě města začlenit do Městského úřadu Příbor dosavadní organizační složku města - Městskou knihovnu Příbor s účinnosti od 01.01.2021 jako samostatný odbor městského úřadu.

Termín: 31.10.2020
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. arch. Jan Malík
Zpracoval:JUDr. Rostislav Michálek
Právní konzultace:
Projednáno s:Vedoucí Městské knihovy Příbor
Důvodová zpráva:

Rada města uložila usnesením č. 23/33/RM/2020 tajemníkovi MÚ, předložit návrh organizačního řádu MÚ se začleněním městské knihovny do MÚ Příbor, jako samostatný odbor.

Základním předpokladem pro začlenění městské knihovny do MÚ je zrušení této organizační složky města rozhodnutím zastupitelstva města k 31.12.2020. Po té doby bude radě města předložen návrh organizačního řádu, se zřízením nového odboru v podobě městské knihovny.

Stávající stav fungování městské knihovny:

  • Tři pracovníci vč. vedoucí na hlavní pracovní poměr.
  • Rozpočtová samostatnost včetně mezd kromě odměn za dohody o provedení práce u pracovníků knihovny v místních částech, které jsou financovány z kapitoly tajemníka. Veškeré náklady na fungování městské knihovny vč. místních částí nejsou rozpočtovány z jedné kapitoly.
  • Samostatné placení nákladů na el. energii a externího informatika (kromě oblasti IS Vera).
  • Organizačně nespadá městská knihovna pod MÚ a tajemníka MÚ, nýbrž starostu města, přičemž organizačně většinu podkladů připravuje tajemník starostovi za součinnosti vedoucí knihovny. Tajemník připravuje starostovi materiály týkající se odměňování pracovníků, ostatní podklady řeší vedoucí přímo se starostou.
  • Knihovna provádí knihovnickou a přednáškovou činnost, která není organizována odborem kultury. Zabývá se především propagací literatury - projekty na podporu dětského čtenářství, besedy pro školy, setkávání se spisovateli a ilustrátory, vzdělávací akce pro veřejnost. Pracuje s menšími skupinami lidí - kluby pro ženy, dílny pro děti. Knihovna provádí také ekonomickou činnost - plní funkci bývalé střediskové knihovny a zajišťuje nákup a cirkulaci knihovního fondu pro 5 obecních knihoven.

Důvody zařazení knihovny do MÚ:

  • Zjednodušení organizačních vztahů v oblasti mzdové, většina činností by již nešla přes starostu, nýbrž tajemníka.
  • Zajišťování informatiky knihovny MÚ. Nyní je zajišťováno kromě oblasti IS Vera externě v částce 40 656 Kč za rok.
  • Čerpání mzdových prostředků pro všechny zaměstnance města (kromě městské policie) z jedné kapitoly tajemníka.
  • Zajišťování a placení elektrické energie odborem bytového a nebytového fondu.
  • Větší možnost meziodborové spolupráce než při současném stavu, kde organizační složka knihovna spadá pod starostu města, resp. radu města a MÚ pod tajemníka.

 

 U této změny se nepředpokládá významný dopad na rozpočet města. V případě začlenění knihovny pod MÚ by výše finančních prostředků na platy jejich pracovníků byla stejná jako kdyby tato instituce zůstala jako organizační složka.