Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:14
Konané dne:16.09.2020
Materiál číslo:16
Název materiálu a návrh usnesení:
Žádost Armády spásy v České republice, z. s., o deklaraci potřebnosti sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi
I. Zastupitelstvo města schvaluje

deklaraci potřebnosti Sociálně aktivizační službě pro rodiny s dětmi Kopřivnice, identifikátor: 5496507, poskytované Armádou spásy České republiky, z. s., se sídlem Petržílkova 2565/23, 158 00  Praha, IČO: 40613411, pro 0,3 úvazku pro město Příbor a zavazuje se k spolufinancování této služby ve výši 20 % z oprávněné provozní ztráty, maximálně ve výši 73 000 Kč ročně při splnění podmínek veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora a podmínky vedení sociální služby v Krajské síti sociálních služeb v Moravskoslezském kraji.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Mgr. Pavel Netušil
Zpracoval:Mgr. Karolína Najzarová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Dne 19.02.2020 obdrželo město Příbor žádost Armády spásy v České republice, z. s., o deklaraci potřebnosti sociální služby - sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi v Příboře (viz příloha č. 1). Vzhledem k rozsahu informaci uvedených v této žádosti byla navázaná vzájemná komunikace s ředitelkou Mgr. Marcelou Stryjovou za účelem dojednání a doplnění dalších potřebných informací. Dne 13.08.2020 přijalo město Příbor podrobný popis realizace Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Kopřivnice, Příbor a Štramberk zpracovaný včetně rozpočtu služby (viz příloha č. 2).

 

Armáda spásy v České republice, z. s. (dále také jen Armády spásy) poskytuje v rámci preventivních programů sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi v Kopřivnici. Nyní předpokládá rozšíření sociální služby pro město Příbor s 0,3 pracovním úvazkem a pro město Štramberk s 0,2 pracovním úvazkem v přímé péči.   

 

  1. Popis a cíl sociální služby:

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi jsou dle § 65 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o sociálních službách), sociální službou. Služba jsou terénní, popřípadě ambulantní, poskytovaná rodině s dítětem, u kterého je vývoj ohrožen v důsledku dopadů dlouhodobě krizové sociální situace, kterou rodiče nedokáží sami bez pomoci překonat, a u kterého existují další rizika ohrožení vývoje. Služba obsahuje tyto základní činnosti:

  • výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti,
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím,
  • sociálně terapeutické činnosti,
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Hlavním cílem této sociální služby pro rodiny s dětmi je napomoci rodině, aby nedocházelo k prohlubování jejich nepříznivé sociální situace. Pracovníci prostřednictvím sociální služby přispívají k sociálnímu začlenění rodiny a zdravému rozvoji dítěte v bezpečném prostředí, podporují zachování rodiny jako celku, podporují rodiče při přípravě dětí do školy a při trávení volného času s dětmi.

Cílem služby je rodina, která je schopna

  • zabránit negativním dopadům (např. zadluženost, závislosti, nemoc, bytová krize apod.) na vývoj dítěte.
  • svépomocí řešit své problémy.
  • navázat rodinné vztahy a komunikovat mezi sebou v rámci rodiny,
  • jednat s úřady, školami apod.
  1. Cílová skupina: rodiny i osamělí rodiče s dětmi a rodiče, kterým byly děti odebrány a kteří usilují o svěření dětí zpět do své péče.
  2. Územní působnost: město Příbor
  3. Provozní doba služby: pondělí - pátek
  4. Kapacita služby: 4 uživatelé při 0,3 úvazku v přímé péči   
  5. Cena za službu: bezplatná sociální služba (dle zákona o sociálních službách).
  6. Identifikování potřeby sociální služby

Odbor sociálních věcí Městského úřadu Příbor působící v souladu se zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, jako orgán sociálně právní ochrany dětí ve spolupráci s oddělením sociálně právní ochrany dětí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Kopřivnice zaznamenal potřebnost sociální služby v průměru pro 4-5 rodin s trvalým pobytem na území města Příbora (viz příloha č. 3). Nabídka a možnost využití sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi byla rovněž v únoru 2020 projednávána s vedením Základní školy Npor. Loma a Základní školy Příbor, Jičínská 486, kteří by rovněž doporučili několika rodinám s dětmi v nepříznivé sociální situaci spolupráci se sociálně aktivizační službou v Příboře.

 

Do roku 2017 byla sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi v Příboře zajišťována sociálními pracovnicemi Salusu, o.p.s., který v Kopřivnici provozoval azylový dům pro matky s dětmi. Od konce roku 2017, kdy byl zrušen, není žádná sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi, na kterou by se mohly ohrožené rodiny v Příboře obracet.

 

Podpora rodin s dětmi, u kterých je ohrožen vývoj v důsledku dlouhodobě krizové situace, je stanovena jako Priorita č. 3 III. Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora na období 2018 - 2020, kterou schválilo Zastupitelstvo města Příbora dne 14.12.2017 (str. 71, https://www.pribor.eu/obcan-1/socialni-problematika/planovani-socialnich-sluzeb/strednedoby-plan-rozvoje-soc-sluzeb/).  

 

  1. Rozpočet sociální služby pro město Příbor (viz příloha č. 2): 
Celkové náklady sociální služby420 347 Kč
Příjmy od klientů0 Kč
Předpokládaná výše dotace z kap. 313 - MPSV292 000 Kč
Nedotační náklady hrazené Armádou spásy ČR55 347 Kč
Oprávněná provozní ztráta365 000 Kč
Dotace města Příbora (20% oprávněné provozní ztráty)73 000 Kč

 

Vyjádřením deklarace potřebnosti sociální služby se město zavazuje k jejímu spolufinancování. Dle současného Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji je na léta 2015 - 2020 stanovena podmínka spoluúčasti financování sociální služby ze strany veřejného zadavatele u terénní sociální služby minimálně 20 % a u ambulantní sociální služby 25 % z oprávněné provozní ztráty. V návrhu MSK pro období 2021 až 2023 se předpokládá stejné procentuální nastavení podílu spolufinancování ze strany obcí. Oprávněná provozní ztráta je rozdíl mezi celkovými náklady sociální služby a rozpočtovanými úhradami uživatelů a rozpočtovými jinými zdroji: 420 347 Kč - 55 347 Kč = 365 000 Kč.

 

Financování sociální služby bude probíhat prostřednictvím veřejné finanční podpory na sociální služby za předpokladu splnění podmínek pro podání žádostí.

 

  1. Dopady sociální služby:
  • prevence a snížení sociálně patologických jevů,
  • podpora sociálního začlenění rodiny,
  • sanace rodiny,
  • podpora rodičovských kompetencí aj.

Při schválení deklarace potřebnosti sociální službě se předpokládá zahájení její činnosti na území města Příbora od 01.01.2021 za předpokladu zařazení sociální služby do Krajské sítě sociálních služeb v Moravskoslezském kraji.

  

  1. Závěr:

Vzhledem k tomu, že Armáda spásy v České republice, z. s., poskytuje danou sociální službu se zázemím v Kopřivnici, jeví se rozšíření sociální služby s 0,3 úvazkem pro pracovníka sociálně aktivizační služby pro město Příbor s ohledem na předložený rozpočet jako žádoucí. 

 

Odbor sociálních věcí navrhuje v souladu se III. Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora na období 2018-2020 vyhovět žádosti Armády spásy v České republice, z. s., o vyjádření deklarace potřebnosti sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi se závazkem spolufinancování max. 73 000 Kč ročně formou veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora při splnění podmínek stanovených v Programu pro poskytování veřejné finanční podpory v sociální oblasti vyhlašovaného každoročně Radou města Příbora.      

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost o deklaraci potřebnosti (Veřejná)
Příloha č.2: Definice spolupráce (Veřejná)
Příloha č.3: Vyjádřeni orgánu sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Kopřivnice (Veřejná)