Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:14
Konané dne:16.09.2020
Materiál číslo:8
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej částí pozemků parc. č. 357 a 381 k. ú. Příbor - ul. Na Valše
I. Zastupitelstvo města schvaluje

prodej částí pozemků parc. č. 357 a 381 v k. ú. Příbor přiléhajících k rodinnému domu č. p. 777, o souhrnné výměře cca 4 m2, v rozsahu dle zákresu na podkladu katastrální mapy, panu Rostislavu Váskému, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ , za kupní cenu 500 Kč/m2 plus náklady spojené s převodem nemovitosti.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 7
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost pana Rostislava Váského, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ . Předmětem žádosti ze dne 30.03.2020, (zaevidováno pro nemoc 06.05.2020), je prodej částí pozemků parc. č. 357 a 381 v k. ú. Příbor.

 

Jedná se o pozemky ostatní plocha - ostatní komunikace, které tvoří "T" křižovatku ulic - obě ulice Na Valše. Žadatel požaduje k prodeji část o výměře cca 4 m2, která tvoří pomyslné orámování severozápadního rohu a západní linie jeho nemovitostí - viz situace ve fotomapě. K pozemku parc. č.  381 je zřízeno věcné břemeno pro SmVaK Ostrava a GasNet.

 

Na pozemku parc. č. 381 je v současné době umístěno oplocení, p. Váský tedy užívá společně se svým pozemkem parc. č. 380 také část pozemku města, a to v rozsahu 3 m2. K této skutečnosti p. Váský uvedl, že takto již nemovitost i s oplocením nabyl koupí od předchozího majitele a následně nechal průběh oplocení vytýčit na vlastní náklady, má tedy zájem stávající stav majetkoprávně vypořádat.

 

Dále žadatel požaduje odprodej předmětných pozemkových částí pro účely snadnějšího přístupu k rodinnému domu č. p. 777, snadnější údržbu RD - práce na fasádě a budoucí rekonstrukce domu.

 

V případě schválení prodeje má žadatel v úmyslu pozemky nově oplotit dle nové parcelace.

 

Žadatel navrhuje kupní cenu 500 Kč/m2 a úhradu dalších nákladů spojených s prodejem. Navržená cena odpovídá ceně za stavební pozemky v zastavěné části města dle Pravidel č. 2/2020, je tedy dostatečná.

 

Odbor ISM požádal o stanovisko k žádosti technické služby, příslušné odbory MÚ a stavební komisi RM.

 

Ze stanoviska TSMP: Kladné stanovisko.

Ze stanoviska ORM: Bez námitek k prodeji.

Ze stanoviska OISM-ÚP: Bez námitek k prodeji za podmínky, že po prodeji části pozemku parc. č. 357 bude odprodaná část přiřazena k ploše SO smíšené obytné - při další změně územního plánu.

Ze zápisu stavební komise - schůze dne 18.05.2020: Kladné stanovisko k prodeji.

Z usnesení finančního výboru - schůze dne 10.06.2020: Kladné stanovisko k prodeji za nabízenou kupní cenu.

 

Usnesení rady města č. 9/32/RM/2020 ze dne 30.06.2020:

9/32/RM/2020Prodej částí pozemků parc. č. 357 a 381 k. ú. Příbor - ul. Na Valše

I. Rada města ukládá
1. vedoucímu OISM
1.1.

zveřejnit po dobu 15 dnů na úřední desce MÚ záměr města odprodat části pozemků parc. č. 357 a 381 v k. ú. Příbor přiléhající k rodinnému domu č. p. 777, o souhrnné výměře cca 4 m2 v rozsahu dle zákresu ve výkresu na podkladu katastrální mapy, panu Rostislavu Váskému, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ , za podmínek:

  • kupní cena 500 Kč/m2,
  • náklady spojené s převodem nemovitosti, vyhotovení geometrického plánu, poplatky za vklad práva do katastru nemovitostí apod., hradí kupující.
Termín: 10.07.2020
II. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit

prodej částí pozemků parc. č. 357 a 381 v k. ú. Příbor přiléhajících k rodinnému domu č. p. 777, o souhrnné výměře cca 4 m2, panu Rostislavu Váskému, bytem ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ , ze kupní cenu 500 Kč/m2 plus náklady spojené s převodem nemovitostí.

 

 

Záměr prodeje byl zveřejněn na úřední desce MÚ ve dnech 03.07.2020 - 20.07.2020. Ze strany veřejnosti nebyly k záměru uplatněny námitky ani připomínky.

 

Doporučení odboru ISM - majetkoprávní hledisko: Kladné stanovisko k prodeji. K požadavku přiřazení prodaných částí k ploše smíšené obytné - po předběžné dohodě s místostarostou veškeré dílčí změny územního plánu, které vyplynou z majetkoprávních úkonů v zastupitelstvu města, bude odbor ISM postupně evidovat jako pořizovatel územního plánu a v následujících změnách ÚP je bude poskytovat zpracovateli pro zakreslení aktuálního stavu. 

 

Pokud bude usnesení v navrženém znění přijato, bude žadatel vyzván k předložení geometrického plánu. Poté bude odborem ISM vypracována kupní smlouva - standardní znění s uvedením podmínek dle zveřejněného záměru. Pokud výměra částí pozemků schválených prodeji dle geometrického pánu bude v zásadě odpovídat výměře ve zveřejněném záměru, popř. bude nižší, nebude již kupní smlouva předložena ke schválení zastupitelstvu města a bude rovnou předložena k podpisu smluvním stranám. 

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Žádost o prodej (Veřejná)
Příloha č.3: Situace - věcné břemeno (Veřejná)
Příloha č.4: Výkres vytýčení (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko ORM (Veřejná)
Příloha č.7: Stanovisko OISM - ÚP (Veřejná)