Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:15
Konané dne:21.10.2020
Materiál číslo:6
Název materiálu a návrh usnesení:
Majetkoprávní vypořádání užívání pozemků v k. ú. Hájov - Raškův chodník
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

informaci o vlastnických poměrech v zájmovém území a o dosavadních jednáních o možnostech majetkoprávního vypořádání.

II. Zastupitelstvo města rozhoduje

nejednat s vlastníkem pozemku parc. č. 137/4 v k. ú. Hájov o odkoupení části pozemku dotčené tělesem komunikace za jím navrhovanou kupní cenu 800-1 000 Kč/m2, ani o směně části pozemku za stavební pozemek z majetku města s doplatkem rozdílu v ceně.

 

III. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OISM
1.1.

jednat s vlastníkem pozemku parc. č. 137/4 v k. ú. Hájov o odkoupení části pozemku dotčené tělesem komunikace za cenu dle Pravidel č. 2/2020, tj. za kupní cenu 100 Kč/m2, popř. o majetkoprávním vypořádání formou zřízení věcného břemene nebo sjednáním pronájmu, a o výsledku jednání informovat zastupitelstvo města.

Termín: 10.12.2020
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 7
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání návrh majetkoprávního vypořádání dotčení pozemků v k. ú. Hájov v majetku soukromých vlastníků tělesem místní komunikace. 

 

K věci:

Odbor investic a správy majetku v rámci přípravy investičních akcí zahrnul do plánu rekonstrukcí místní komunikaci III. třídy vedenou v pasportu místních komunikací Příbora pod ev. č. 403c. Jedná se o komunikaci v místní části Hájov tvořící spojnici mezi komunikací vedoucí od pomníku padlých k hranici s k. ú. Rychaltice a páteřní komunikací vedoucí Hájovem. Komunikace s místním názvem "Raškův chodník" je v daném území zakreslena již na mapách z let 1824-1836, (tzv. Císařské otisky).

 

Dle údajů v katastru nemovitostí se komunikace nachází na pozemku parc. č. 479 o výměře 741 m2, který je v majetku města. Tento zápis však neodpovídá reálnému stavu v terénu, těleso komunikace zasahuje na pozemky jiných vlastníků, a to: 

 

pozemek parc. č.                                         vlastník                                 rozsah dotčení

137/4                                     Mgr. Lenka Honsová                                               448 m2

126/2                             Václav a Monika Jalůvkovi                                               47 m2

126/7                             Václav a Monika Jalůvkovi                                               56 m2 

 

Samotný pozemek města je tělesem komunikace dotčen v rozsahu 365 m2, zbylá výměra pozemku situována podél jeho západní hranice je tvořena zeleným pásem, na němž jsou umístěny sloupy elektrického vedení a je zde vysázeno stromořadí - švestky. Z šetření v terénu je zřejmé, že tato část pozemku je místy užívána společně s pozemky 126/3 a 126/7, které jsou ve vlastnictví manželů Jalůvkových. 

 

Současná situace - rozpor mezi skutečným stavem a stavem v KN byla zřejmě způsobena digitalizací katastrálních map, kdy na území Hájova došlo k "posunutí" hranic pozemků. Jedná se o situaci, která je v Hájově běžná a město Příbor postupně pozemky tohoto typu, tedy pozemky soukromých vlastníků pod komunikacemi v majetku města, vykupuje. 

 

Před zahájením vlastních prací na opravě povrchu místní komunikace odbor ISM nejprve řešil odkoupení části pozemku parc. č. 137/4, který je tělesem komunikace dotčen nejvíc, a to v rozsahu 448 m2 a oslovil s žádostí o prodej majitelku Mgr. Honsovou. V průběhu jednání však nedošlo ke shodě o kupní ceně pozemku. Pravidla č. 2/2020 stanoví pro tento typ pozemku kupní cenu 100 Kč/m2, požadavek Mgr. Honsové se pohyboval v rozmezí 800 - 1 000 Kč/m2, (tj. 358 400 Kč - 448 000 Kč celkem). Jako další variantu vypořádání Mgr. Honsová navrhla směnu pozemku za stavební pozemek např. v lokalitě Za školou, s tím, že by doplatila případný rozdíl v ceně. V případě, že k navrhovanému vypořádání nedojde, požaduje Mgr. Honsová přeložení tělesa komunikace na pozemek města. Toto řešení by vyžadovalo odstranění zpevněných ploch z pozemku Mgr. Honsové, následnou rekultivaci jejího pozemku, dále odstranění stromů ze západní části pozemku města, přeložku sloupů el. vedení, vyrovnání terénu a stavbu komunikace, což představuje značné finanční náklady přesahující řádově 2-3 mil. Kč.  Dle právní konzultace s JUDr. Dobrovolnou (lektorka, odborná asistentka na katedře občanského práva PF Masarykovy univerzity, asistentka soudce nejvyššího soudu) je tento požadavek neoprávněný, lze se dožadovat jen finanční náhrady za užívání pozemku - nájemné, zřízení věcného břemene. 

 

Dále odbor ISM pozval k jednání o majetkoprávním vypořádání manžele Jalůvkovy. K osobnímu jednání se dostavil p. Jalůvka, který potvrdil, že švestky na pozemku města byly vysázeny jeho rodinnými příslušníky. S odkazem na citový vztah ke stromům a s ohledem na neúčelnost kácení zdravých ovocných stromů požádal, aby po dobu "života stromů", resp. na 10 let, mu byla předmětná část pozemku města poskytnuta do výpůjčky. V takovém případě jsou s manželkou ochotni bezúplatně převést části svých pozemků dotčených tělesem komunikace do majetku města. Jedná se o celkovou výměru 103 m2, dle Pravidel č. 2/2020 v hodnotě 10 300 Kč. 

 

Na základě stanovisek všech dotčených vlastníků byla proto provedena obnova povrchu pouze na těch částech komunikace, kde má město své pozemky a kde s těmito pracemi vyslovili souhlas manželé Jalůvkovi s tím, že povrch místní komunikace situované na pozemcích paní Honsové byl ponechán v původním stavu. Na komunikaci v uvedeném rozsahu byl proveden nový asfaltový povrch, odvodňovací příkop byl zčásti vyložen betonovými žlaby. 

 

K majetkoprávní problematice požádal odbor ISM o stanovisko finanční výbor - schůze dne 10.09.2020.

Usnesení FV: 

14/5/3: FV doporučuje ZM odkup pozemku od paní Mgr. Lenky Honsové za cenu dle pravidel, tj. 100 Kč/m2.

14/5/4: FV doporučuje ZM výpůjčku pozemků parc. č. 126/2 o výměře 47 m2 a parc. č. 126/7 o výměře 56 m2 na dobu 10 let manželům Václavovi a Monice Jalůvkovým jako náhradu za bezúplatný převod jejich pozemku pod komunikacemi v ceně 10 300 Kč do majetku města. (V usnesení je omylem uvedena výměra částí pozemků manž. Jalůvkových parc. č. 126/7 a 126/2 dotčených tělesem komunikace, FV neměl k dispozici údaj o výměře části pozemku města požadované k výpůjčce, tj. cca 155 m2). 

 

Usnesení rady města č. 12/37/RM/2020:

I. Rada města bere na vědomí informaci o vlastnických poměrech v zájmovém území a o dosavadních jednáních o možnostech majetkoprávního vypořádání.
 
II. Rada města ukládá vedoucímu OISM
 

zveřejnit po dobu 15 na úřední desce MÚ záměr města poskytnout panu Václavu Jalůvkovi, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ , na dobu 10 let do výpůjčky část pozemku parc. č. 479 v k. ú. Hájov o výměře cca 155 m2 - pás osázený stromořadím švestek na hranici s pozemky parc. č. 126/3 a 126/7 v k. ú. Hájov. Výpůjčka bude poskytnuta jako náhrada za bezúplatný převod částí pozemků parc. č. 126/2 a 126/7 dotčených v rozsahu 103 m2 tělesem komunikace z vlastnictví Václava a Moniky Jalůvkových do majetku města.

 
III. Rada města doporučuje zastupitelstvu města nejednat s vlastníkem pozemku parc. č. 137/4 v k. ú. Hájov o odkoupení části pozemku dotčené tělesem komunikace za jím navrhovanou kupní cenu 800-1 000 Kč/m2, ani o směně části pozemku za stavební pozemek z majetku města s doplatkem rozdílu v ceně.
 
IV. Rada města doporučuje zastupitelstvu města řešit dotčení pozemku parc. č. 137/4 v k. ú. Hájov tělesem komunikace odkoupením za cenu dle Pravidel č. 2/2020, tj. za kupní cenu 100 Kč/m2, popř. zřízením věcného břemene nebo sjednáním pronájmu.

 

 

Předložený návrh usnesení je vypracován dle citovaných usnesení finančního výboru a rady města. Zveřejnění záměru výpůjčky části pozemku parc. č. 479 v k. ú. Hájov bylo zadáno příslušnému odboru MÚ. Po zveřejnění záměru bude vypracován návrh smlouvy o výpůjčce a návrh smlouvy o bezúplatném převodu částí pozemků dotčených tělesem komunikace; uzavření smluv pak bude projednáno v příslušných orgánech města.

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Mapa zájmového území (Veřejná)
Příloha č.2: Mapa s vyznačením vlastnických vztahů (Veřejná)
Příloha č.3: Císařské otisky na podkladu katastrální mapy (Veřejná)
Příloha č.4: Situace - rozsah provedené rekonstrukce (Veřejná)
Příloha č.5: Situace - rozsah výpůjčky (Veřejná)
Příloha č.6: Pohledy v území (Veřejná)
Příloha č.7: Výkres vytýčení (Veřejná)