Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:15
Konané dne:21.10.2020
Materiál číslo:5
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej části pozemku parc. č. 1287 k. ú. Příbor - ČEZ Distribuce a. s.
I. Zastupitelstvo města schvaluje

uzavření smlouvy v předloženém znění, o uzavření budoucí kupní smlouvy, jíž předmětem je prodej části pozemku parc. č. 1287 v k. ú. Příbor o výměře cca 22 m2 pro účel umístění kioskové trafostanice, mezi vlastníkem pozemku městem Příbor a investorem ČEZ Distribuce a. s., IČO 24729035, za prodejní cenu stanovenou znaleckým posudkem.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 6
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost právnické osoby ČEZ Distribuce a. s. Předmětem žádosti ze dne 24.07.2020 je prodej části pozemku parc. č. 1287 zastavěná plocha a nádvoří v k. ú. a obci Příbor. Jedná se o pozemek situovaný na ul. Štefánikově v blízkosti křižovatky s ul. Lidickou. Na pozemku se v současné době nachází stavba stávající trafostanice - viz foto v příloze.

 

Právní stav v katastru nemovitostí - vlastníkem pozemku parc. č. 1287 je město Příbor, vlastníkem stavby technického vybavení - trafostanice, je ČEZ Distribuce a. s. 

 

Dle technické zprávy doložené zástupcem žadatele bude stávající trafostanice odstraněna a následně bude na pozemku realizována stavba nové kioskové trafostanice, která bude splňovat aktuální požadavky na stavebně technické řešení a na zkvalitnění dodávky elektrické energie v zájmovém území. Následným prodejem pozemku zahrnujícím prostor pod trafostanicí a manipulační prostor kolem trafostanice, dojde ke sjednocení vlastnictví pozemku a stavby na něm se nacházející. 

 

Žadatel navrhuje kupní cenu dle znaleckého posudku vyhotoveného na jeho náklady, dále akceptuje podmínku úhrady všech dalších nákladů souvisejících s prodejem - vyhotovení geometrického plánu, poplatky za vklad práva do katastru apod. Za těchto podmínek již byl řešen prodej pozemků dotčených stavbou trafostanice na ul. Frenštátské a prodej pozemků tohoto typu v lokalitě Za školou Npor. Loma. Aktuální posudek dosud není k dispozici (a není to ani nutné, protože se ještě nejedná o kupní smlouvu), nicméně v obou předešlých případech byla cena pozemků znaleckým posudkem stanovena na cca 500 Kč/m2

 

Odbor ISM nežádal o další stanoviska a vyjádření k prodeji, protože se jedná o budoucí prodej pozemku, který je již v současné době dotčen stavbou ve vlastnictví ČEZ Distribuce a. s. a ke kterému má tedy ČEZ Distribuce a. s. předkupní právo dle občanského zákoníku. Vlastnictví pozemku pod novou stavbou nepovažuje odbor ISM za účelné, neboť s tímto pozemkem nelze do budoucna nijak nakládat pro účely města. Další náležitosti týkající se stavby budou předmětem stavebního řízení, v němž má město postavení účastníka řízení. 

 

Usnesení rady města č. 10/36/RM/2020 ze dne 08.09.2020:

I. Rada města ukládá vedoucímu OISM
1.1.

zveřejnit po dobu 15 dnů na úřední desce MÚ záměr města prodat nemovitost - část pozemku parc. č. 1287 v k. ú. Příbor o výměře cca 22 m2, dle zákresu ve výkresu situace, právnické osobě ČEZ Distribuce a. s., IČO 24729035, za účelem umístění nové kioskové trafostanice, za podmínek:

  • po realizaci stavby bude dotčená část pozemku oddělena geometrickým plánem pořízeným na náklady nabyvatele - ČEZ Distribuce a. s.,
  • prodejní cena bude stanovena znaleckým posudkem vyhotoveným na náklady nabyvatele,
  • veškeré náklady spojené s převodem nemovitosti uhradí nabyvatel.
 
II. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit uzavření smlouvy, v předloženém znění, o uzavření budoucí kupní smlouvy, jíž předmětem je prodej části pozemku parc. č. 1287 v k. ú. Příbor o výměře cca 22 m2 pro účel umístění kioskové trafostanice, mezi vlastníkem pozemku městem Příbor a investorem ČEZ Distribuce a. s., IČO 24729035.
 
Záměr byl zveřejněn na úřední desce MÚ ve dnech 14.09.2020-30.09.2020. Ze strany veřejnosti nebyly k záměru uplatněny námitky ani připomínky.

 

Návrh budoucí kupní smlouvy byl předložen zástupcem žadatele a odpovídá standardnímu znění pro tyto případy.

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Žádost ČEZ Distribuce a. s. (Veřejná)
Příloha č.3: Foto - stávající trafostanice (Veřejná)
Příloha č.4: Výkres situace (Veřejná)
Příloha č.5: Výkres - pohledy (Veřejná)
Příloha č.6: Návrh smlouvy (Veřejná)