Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:18
Název materiálu a návrh usnesení:
Bezúplatný převod movitého majetku TS Příbor
I. Zastupitelstvo města schvaluje

v souladu s ust. § 27 odst. 7 bodu a) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, smlouvu o bezúplatném převodu majetku v celkové účetní hodnotě 129 799,56 Kč mezi převodcem městem Příbor a nabyvatelem Technickými službami města Příbora, příspěvkovou organizací, IČO:00143651, dle předloženého návrhu smlouvy.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 2
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Naděžda Střelková
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Předkládáme Zastupitelstvu města Příbora návrh na bezúplatný převod drobného dlouhodobého hmotného majetku města Příbora na příspěvkovou organizaci Technické služby města Příbora. Jedná se o 40 ks sběrných nádob na bio odpad o objemu 770 I a 5 ks sběrných nádob na separovaný odpad (1 ks sklo o objemu 1300 l, 4 ks papír o objemu 1100 l) v celkové pořizovací hodnotě 129 799,56 Kč. Nádoby byly do majetku města pořízeny průběžně v minulých letech v rámci zefektivnění systému svozu komunálního odpadu.

Důvodem předání je využívání výše uvedeného majetku technickými službami pro výkon hlavní činnosti. Pokud se pro příspěvkovou organizaci stane tento majetek trvale nepotřebným, nabídne ho přednostně bezúplatně zřizovateli. Nepřijme-li zřizovatel písemnou nabídku, může příspěvková organizace po jeho předchozím písemném souhlasu převést majetek do vlastnictví jiné osoby za podmínek stanovených zřizovatelem (§ 27 odst. 8 zákona č. 250/2000 Sb.).

Rozhodne-li zřizovatel o zrušení organizace, přechází uplynutím dne uvedeného v jeho rozhodnutí o zrušení její majetek, práva a závazky zpět na zřizovatele (§ 27 odst. 9 zákona č. 250/2000 Sb.).

Smlouva o bezúplatném převodu bude uzavřena podle občanského zákoníku, a to konkrétně dle jeho ustanovení § 1746 odst. 2, který umožňuje uzavřít i takovou smlouvu, která není zvláště jako typ smlouvy upravena (inominátní).

 

Citace z ust. § 27 odst. 7, 8 a 9 zákona č. 250/2000 Sb.:

 

§ 27

Zřizování, změny a zrušení příspěvkových organizací

7) Do svého vlastnictví může příspěvková organizace nabýt pouze majetek potřebný k výkonu činnosti, pro kterou byla zřízena, a to

a) bezúplatným převodem od svého zřizovatele,

b) darem s předchozím písemným souhlasem zřizovatele,

c) děděním; bez předchozího písemného souhlasu zřizovatele je příspěvková organizace povinna dědictví odmítnout, nebo

d) jiným způsobem na základě rozhodnutí zřizovatele.

 

(8) Pokud se stane majetek, který příspěvková organizace nabyla do svého vlastnictví podle odstavce 7 písm. a), pro ni trvale nepotřebný, nabídne ho přednostně bezúplatně zřizovateli. Nepřijme-li zřizovatel písemnou nabídku, může příspěvková organizace po jeho předchozím písemném souhlasu majetek převést do vlastnictví jiné osoby za podmínek stanovených zřizovatelem.

 

(9) Ke vzniku, k rozdělení, sloučení, splynutí nebo zrušení příspěvkové organizace dochází dnem určeným zřizovatelem v rozhodnutí, jímž též určí, v jakém rozsahu přechází její majetek, práva a závazky na nové anebo přejímající organizace. Rozhodne-li zřizovatel o zrušení organizace, přechází uplynutím dne uvedeného v jeho rozhodnutí o zrušení její majetek, práva a závazky na zřizovatele. Ke sloučení nebo splynutí příspěvkové organizace může dojít pouze u příspěvkových organizací téhož zřizovatele.

__________________________________

 

Smlouva o bezúplatném převodu majetku byla zkonzultována s JUDr. Rostislavem Michálkem v rámci zpracování materiálu č. 38 na 37. schůzi RM dne 06.10.2020.

Rada města Příbor projednala bezúplatný převod movitého majetku na příspěvkovou organizaci města Technické služby města Příbora na své 37. schůzi dne 06.10.2020 a přijala následující usnesení:

 

38/37/RM/2020 Bezúplatný převod movitého majetku TS Příbor

I. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit

v souladu s ust. § 27 odst. 7 bodu a)  zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, smlouvu o bezúplatném převodu majetku v celkové účetní hodnotě 129 799,56 Kč mezi převodcem městem Příbor a nabyvatelem Technickými službami města Příbora, příspěvkovou organizací, IČO 00143651, dle předloženého návrhu smlouvy.

               

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh smlouvy o bezúplatném převodu majetku.doc (Veřejná)
Příloha č.2: Inventární soupis majetku navržený k bezúplatnému převodu - příloha smlouvy.xls (Veřejná)