Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:7
Název materiálu a návrh usnesení:
Nabídka prodeje pozemku parc. č. 3303/12 k. ú. Příbor - František Busek
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

odkoupení pozemku parc. č. 3303/12 v k. ú. Příbor, dle nabídky pana Františka Buska ze dne 29.07.2020.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 6
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání nabídku p. Františka Buska, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ . Předmětem nabídky ze dne 29.07.2020 je prodej pozemku parc. č. 3303/12 orná půda o výměře 495 m2 v k. ú. Příbor.

 

Pozemek je situován u kruhového objezdu - mezi výjezdovou komunikací z města směrem k Boroveckým rybníkům a mezi komunikací pro sjezd z rychlostní komunikace ke kruhovému objezdu pro vjezd do města. Pozemek přiléhá k pozemku města parc. č. 3303/10 ostatní plocha ostatní komunikace, na tomto pozemku se reálně komunikace nenachází. S dalšími pozemky v majetku města předmětný pozemek nesousedí. Pozemek není součástí registrovaného zemědělsky využívaného půdního bloku. Pozemek je dle územního plánu situován v ploše dopravní infrastruktury silniční. Plocha mezi komunikací k Boroveckým rybníkům a sjezdem z rychlostní komunikace je částečně travnatá, částečně pokrytá nálety a není nijak zemědělsky využívána, má charakter silničního pomocného pozemku.

 

P. František Busek je vlastníkem id. 1/2 pozemku, dále zastupuje svého bratra pana Miroslava Buska, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ , vlastníka zbývající id. 1/2 pozemku. Předmětem nabídky je tedy prodej pozemku v plném rozsahu.

 

P. F. Busek nabídku prodeje zdůvodňuje skutečností, že pozemek nabyl do vlastnictví v rámci pozemkových úprav v roce 2007, (nakolik lze dovodit z textu nabídky), kdy byl z původní výměry jeho pozemku oddělen pozemek parc. č. 3303/10 - v současnosti pozemek města - ostatní komunikace. Oddělení pozemku dle vyjádření p. F. Buska proběhlo bez náhrady. Odbor ISM ověřil popsanou situaci v LV č. 772, kde je jako nabývací titul uvedeno Rozhodnutí pozemkového úřadu o výměně vlastnických práv v pozemkové úpravě ze dne 04.04.2007. Lze tedy dovodit, že vypořádání řádně proběhlo a za posledních 13 let nebylo zpochybněno. Dále pak p. F. Busek uvádí, že jeho pozemek parc. č. 3303/12 byl využíván jako skládka - deponie při stavbě silnice na pozemku parc. č. 3306/18 - vlastník Moravskoslezský kraj.

 

Je zřejmé, že současní vlastníci pozemek parc. č. 3303/12 nevyužívají a ani jej nepachtují - dřívější pachtovní smlouva byla Mléčnou farmou Lubina vypovězena. Vlastníci tedy pozemek nabízí k odkoupení městu, s tím, že cena bude stanovena dohodou. Odbor ISM ověřil, že cena orné půdy v k. ú. Příbor se pohybuje v rozmezí 22-30 Kč/m2, pozemky pro účely komunikací 100 Kč/m2, vzhledem k návrhu usnesení je jednání o ceně momentálně neúčelné.

Po obdržení nabídky bylo nutno vyhodnotit, zda nabytí pozemku do majetku by bylo účelné, zda by bylo možno pozemek využít pro účely města.

 

Z těchto důvodů požádal odbor ISM o stanovisko k nabytí pozemku do majetku města technické služby, odbor rozvoje města, odbor ISM - územní plán a stavební komisi RM.

 

Z vyjádření TSMP: Pozemek není využitelný pro potřeby města, záporné stanovisko k odkoupení.

Ze stanoviska ORM: Případným odkoupením pozemku nebudou dotčeny zájmy ochrany přírody a krajiny.

Stanovisko OISM-ÚP: Nabízený pozemek sice sousedí s pozemkem města, ale na tomto pozemku se nenachází nic, co by zakládalo výhodnost koupě pozemku pro město, a to ani plánovaná cyklostezka v této lokalitě - viz situace ve fotomapě v příloze. Na základě této skutečnosti se nabytí pozemku do majetku města jeví jako neúčelné.

 

Ze zápisu stavební komise RM - schůze dne 21.09.2020: pozemek není využitelný pro potřeby města, zamítavé stanovisko k odkoupení.

 

Z usnesení finančního výboru - schůze dne 07.10.2020: FV odkoupení pozemku nedoporučuje - viz důvody uvedené výše.

 

Usnesení rady města č. 7/38/RM/2020 ze dne 27.10.2020: Rada města doporučuje zastupitelstvu města neschválit odkoupení pozemku parc. č. 3303/12 v k. ú. Příbor od pana Františka Buska ze dne 29.07.2020.

 

Návrh usnesení je vypracován s ohledem na citovaná stanoviska a usnesení.

Přílohy:
Příloha č.1: Fotomapa zájmového území (Veřejná)
Příloha č.2: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.3: Nabídka prodeje (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko ORM (Veřejná)
Příloha č.6: Pohled - zdroj mapy.cz (Veřejná)