Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:10
Název materiálu a návrh usnesení:
Smlouva o spolupráci při přípravě a realizaci stavby "Úprava křižovatky silnic III/4825 a III/4863 v Příboře"
I. Zastupitelstvo města schvaluje

uzavření smlouvy o spolupráci při přípravě a realizaci stavby "Úprava křižovatky silnic III/4825 a III/4863 v Příboře" mezi městem Příbor, obcí Kateřinice, obcí Trnávka a Moravskoslezským krajem, v přeloženém znění.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Místostarosta předkládá zastupitelstvu města k projednání návrh smlouvy - dohody řešící přípravu a realizaci stavby kruhového objezdu na křižovatce silnic III/4825 a III/4853 v Příboře. Celou akci inicioval radní Radek Jurečka na podnět osadního výboru Hájov, jedná se o úpravu stávající stykové křižovatky ul. Příborské, ul. Hukvaldské a mimoúrovňové křižovatky Příbor-východ na okružní křižovatku (kruhový objezd).

 

Důvodem pro stavební úpravu je zkrácení dojížděcího času pro obyvatele Kateřinic, Trnávky a místní části Hájov ze směru od Nového Jičína. Současná situace neumožňuje při sjezdu z D48 na Místeckou ulici ve směru od Nového Jičína odbočení doleva na komunikaci vedenou souběžně se silnicí D48. Od Nového Jičína je tak možno do Kateřinic, Trnávky a Hájova zvolit průjezd přes centrum Příbora, se všemi negativními vlivy průjezdu zastavěnou částí města, nebo pokračovat mimo Příbor až na mimoúrovňovou křižovatku v Rychalticích, kde lze sjet na souběžnou komunikaci, což představuje výrazné prodloužení trasy. Jsou i další hypotetické možnosti, např. projet místní části Hájov nebo pro řidiče z Trnávky a Kateřinic příležitostně využít i nově vybudovaný úsek silnice I/58 Příbor, Skotnice ve směru na Petřvald - vždy však za cenu prodloužení času oproti zvyklostem před rozšířením D48. Úprava stávající křižovatky na křižovatku kruhovou umožní otáčení vozidel na této křižovatky a možnost odbočení na komunikaci souběžnou s D48 vedoucí k tzv. Hájovské křižovatce.

 

Návrh smlouvy předložil KÚ MSK odbor dopravy a chytrého regionu v návaznosti na předchozí jednání náměstka hejtmana pro dopravu Ing. Jakuba Unucky s vedením města. Smlouva předběžně řeší způsob spolupráce a spolufinancování jednotlivých fází předmětné investiční akce. Původně byla smlouva navržena pro dvě smluvní strany, a to Moravskoslezský kraj (MSK) a město Příbor. Vzhledem ke skutečnosti, že stavba řeší dopravní obslužnost i pro obce Trnávku a Kateřinice, byla smlouva rozšířena i o tyto smluvní strany. Předběžně jsou závazky smluvních stran vymezeny následovně:

  1. město Příbor, obec Kateřinice a obec Trnávka se budou společně (každý k 1/3) podílet na zpracování a financování kompletní projektové přípravy,
  2. město Příbor zajistí vydání příslušných rozhodnutí dle stavebního zákona; město Příbor bude na základě plných mocí zastupovat v územním a stavebním řízení obce Kateřinice a Trnávku,
  3. stavební objekty, které po realizaci zůstanou v majetku a správě města, bude financovat město (v praxi se bude jednat o veřejné osvětlení),
  4. přeložky inženýrských sítí vynucené stavbou a stavební objekty, které zůstanou v majetku MSK, bude financovat MSK,
  5. město zajistí nezbytné majetkoprávní úkony,
  6. MSK zajistí výběr zhotovitele stavebních prací, vlastní realizaci stavby a následnou kolaudaci.

Konkrétní rozsah finanční spoluúčasti jednotlivých smluvních stran a následné majetkoprávní vypořádání a převody pozemků dotčených stavbou budou řešit následné partnerské smlouvy, smlouvy o smlouvě budoucí apod., tyto smlouvy budou předloženy ke schválení příslušným orgánům města. Smlouva, která je předmětem tohoto materiálu, má především deklarovat zájem všech smluvních stran podílet se společně na zlepšení konformu užívání komunikací navazujících na zrekonstruovanou D48, zlepšení životního prostředí v zastavěné části Příbora a zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Znění smlouvy bylo odsouhlaseno všemi smluvními stranami a v tomto shodném znění bude schváleno příslušnými zastupitelstvy.

 

Usnesení rady města č. 11/39/RM/2020 ze dne 18.11.2020:

Rada města doporučuje zastupitelstvu města uzavřít smlouvu o spolupráci při přípravě a realizaci stavby "Úprava křižovatky silnic III/4825 a III/4863 v Příboře" mezi městem Příbor, obcí Kateřinice, obcí Trnávka a Moravskoslezským krajem, v předloženém znění.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Výkres situace (Veřejná)
Příloha č.3: Smlouva o spolupráci_PRIBOR_POR.pdf (Veřejná)