Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:25
Název materiálu a návrh usnesení:
Návrhy, podněty a připomínky členů ZM
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

návrhy, podněty a připomínky členů ZM.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. arch. Jan Malík
Zpracoval:Lucie Boháčová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Připomínky:

Mgr. Pavel Netušil:

Vážení členové ZM,

na 15. zasedání zastupitelstva jsem byl zaskočen dotazem, zda právnické osoby mají zákonnou povinnost třídit odpad. Nebyl jsem na tento dotaz připraven a má odpověď že spíše ne, byla mylná. Dovolte prosím, abych nyní na dotaz odpověděl písemně:

 

Právnické osoby mají dle zákona č. 185/2001 Sb. (dále jen "Odpadový zákon") jednoznačnou povinnost třídit veškerý odpad, bez ohledu na to, jakým způsobem vzniknul. Jejich povinnosti se sice liší podle toho, zda si zvolí vlastního dodavatele služeb odpadového hospodářství či se zapojí do systému v obci na základě písemné smlouvy, ale povinnosti třídit se podle § 16 tohoto zákona nezbavují ani v jednom z těchto případů. § 66 téhož zákona pak v odst. 3 stanovuje, že porušení této povinnosti se považuje za přestupek, přičemž sankce za tento přestupek naleznete v dalších odstavcích téhož paragrafu.

 

Černou popelnici, která je zjevně plná odpadu určeného k vytřídění, má svozová firma oprávnění odmítnout vyprázdnit, bez ohledu na to, jestli náleží fyzické či právnické osobě. Technické služby mají zkušenost, kdy skládka odmítla komunální odpad s vysokým podílem platů převzít jako směsný odpad - převzala ho nakonec jako plasty, přičemž plasty lze na skládku dát jen za určitých specifických podmínek a za výrazně vyšší cenu než běžný směsný komunální odpad.

 

Konkrétní příklad probíraný na ZM nám odhalil oblast odpadového hospodářství, která si zaslouží stejnou pozornost jako svoz komunálního odpadu od občanů. Pokud chceme naše odpadové hospodářství opravdu zefektivnit a učinit maximum proto, abychom nezanechali příštím generacím krajinu zatíženou velkým množstvím velmi těžce rozložitelného odpadu, budeme se muset nadále intenzivněji věnovat i této problematice.

 

Detailní informaci o nakládání s komunálním odpadem vzniklým v rámci živnosti najdete v příloze.