Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:8
Název materiálu a návrh usnesení:
Nabídka převodu nemovitostí v k. ú. Prchalov - Ludvík Střítežský
I. Zastupitelstvo města rozhoduje

nejednat v současné době s panem Ludvíkem Srtřítežským o smluvním sjednání budoucího bezúplatného převodu jeho pozemků parc. č. 112/47 a 109/4 v k. ú. Prchalov, na nichž má být realizována stavba pozemní komunikace pro příjezd k pozemkům určeným pro výstavbu rodinných domů, do majetku města Příbora, a jednání odložit na dobu po dokončení stavby komunikace se sjednáním 5leté záruční lhůty na odstranění případných vad díla.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 6
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání nabídku pana Ludvíka Střítežského, bytem Vigantice 342, PSČ 756 61. 

Předmětem nabídky ze dne 24.08.2020 je budoucí převod pozemků dotčených stavbou místní komunikace a infrastruktury.

Jedná se o pozemky v k. ú. Prchalov:

parc. č. 112/47                     orná půda                                 1 007 m2

parc. č. 109/4                ostatní plocha                                    299 m2

 

Jedná se o pozemky v k. ú. Prchalov, na kterých bude na náklady p. Střítežského vybudována komunikace pro příjezd k devíti pozemkům určených pro výstavbu rodinných domů. K těmto pozemkům je postupně realizována infrastruktura, elektropřípojky NN, apod.

 

Popis komunikace: Komunikace bude dopravně napojena na místní komunikaci na pozemku parc. č. 106 - vlastník město Příbor. Komunikace v celkové délce 202 m bude provedena jako obousměrná, jednopruhová o šíři 3,5 m s obratištěm, výhybnami a se dvěma parkovacími místy. Odvodnění bude zajištěno vsakovacím příkopem zaústěným do vsakovací jímky. Celková výměra zpevněných ploch činí cca 900 m2.

 

Pozemky včetně stavby komunikace a infrastruktury pan Střítežský nabízí městu k bezúplatnému převodu, a to po dokončení stavby komunikace. Na nabyvatele město Příbor by pak přešly povinnosti vlastníka komunikace. Jedná se tedy o komunikaci sloužící obyvatelům budoucím devíti rodinných domů, které by měly být v zájmovém území realizovány. Darování nemovitosti navrhuje p. Střítežský v případě souhlasu města ošetřit uzavřením smlouvy o smlouvě budoucí darovací. Tato smlouva bude přílohou k žádosti o stavební povolení.

 

Odbor ISM požádal o stanovisko k nabídce technické služby a příslušné odbory města.

 

Ze stanoviska TSMP: kladné stanovisko, pokud bude převod schválen ZM a součástí převodu budou jak stavba, tak pozemky. Dále TSMP upozorňuje, že bude nutno navýšit rozpočet TSMP o náklady na údržbu komunikace.

 

Ze stanoviska ORM: případným převodem pozemků a infrastruktury nebudou dotčeny zájmy ochrany životního prostředí.

 

Ze stanoviska OISM-ÚP: Záměr vybudování komunikace je v souladu s územním plánem.

 

Stavební komise - schůze dne 21.09.2020: Usnesení nebylo přijato, komise žádá o poskytnutí projektové dokumentace a objasnění stavebně technického řešení.

Poznámka k požadavku stavební komise: Vzhledem k tomu, že se jedná o stavbu jiného investora, nelze vstupovat do návrhu stavebně technického řešení, které je předmětem samostatného územního a stavebního řízení. Pro navrhované majetkoprávní vyjádření toto není relevantní.

 

Z usnesení a jednání finančního výboru - schůze dne 07.10.2020: Doporučení nezavazovat se smluvně k budoucímu převzetí komunikace ještě před její realizací a poté řešit z pozice vlastníka případné předem nezjistitelné závady - špatné odvodnění, skryté vady povrchu apod., a hradit odstranění těchto závad. Doporučení komunikaci převzít až po jejím dokončení, popř. po uplynutí záruční lhůty na odstranění vad.

Dále členové FV poukázali na případy, kdy městu byly soukromými vlastníky nabízeny k bezúplatnému převodu komunikace včetně pozemků pod nimi a tyto převody nebyly schváleny, ať už s ohledem na stav komunikací vyžadující investice do oprav, nebo na nízký počet přilehlých staveb k bydlení apod.

 

Stanovisko ISM: Odbor ISM se s názorem členů FV ztotožňuje. Dále odbor ISM doporučuje, aby pro podobné případy, kdy právnické či fyzické osoby nabízí ze svého vlastnictví k převodu do majetku města komunikace, (tedy do správy i údržby), byl stanoven jednotný postup a zásady, dle kterých se budou tyto nabídky posuzovat.

 

Usnesení rady města č. 8/38/RM/2020 ze dne 27.10.2020:

Rada města doporučuje zastupitelstvu města nejednat v současné době o smluvním sjednání budoucího bezúplatného převodu pozemků parc. č. 112/47 a 109/4 v k. ú. Prchalov, na nichž má být realizována stavba pozemní komunikace pro příjezd k pozemkům určeným pro výstavbu rodinných domů a jednání ponechat na dobu po dokončení stavby komunikace se sjednáním 5leté záruční lhůty na odstranění případných vad díla.
 
Návrh usnesení je vypracován v souladu s doporučujícím usnesením rady města.

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Nabídka převodu (Veřejná)
Příloha č.3: Výkres situace (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko ORM (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko OISM-ÚP (Veřejná)