Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:22
Název materiálu a návrh usnesení:
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023
I. Zastupitelstvo města schvaluje

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023.  

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Mgr. Pavel Netušil
Zpracoval:Mgr. Karolína Najzarová
Právní konzultace:
Projednáno s:s řídící skupinou komunitního plánování
Důvodová zpráva:

Řídící skupina pro komunitní plánování předkládá Zastupitelstvu města Příbora ke schválení návrh Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023.   

 

Tento střednědobý plán byl zpracován metodou komunitního plánování, to znamená, že je zpracován v souladu s principy komunitního plánování a za účasti "komunity", a tak reaguje na současné potřeby obyvatel města Příbora a spádových obcí Kateřinice a Skotnice v oblasti sociálních služeb a souvisejících aktivit.

 

K zapojení se do procesu komunitního plánování rozvoje sociálních služeb byla prostřednictvím dostupných informačních médií ve městě vyzvána veřejnost. Komunitního plánování rozvoje sociálních služeb ve městě se zúčastňují tři pracovní skupiny:

  • Pracovní skupina pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociálním vyloučením - vedoucí pracovní skupiny je paní Šárka Tótová, DiS., vedoucí Pečovatelské služby Příbor, Diakonie ČCE - středisko v Ostravě,  
  • Pracovní skupina pro seniory a osoby se zdravotním postižením - vedoucí pracovní skupiny je pan Jiří Myška, předseda Svazu tělesně postižených v ČR, z. s., místní organizace Příbor,
  • Řídící skupina komunitního plánování - její členové jsou jmenovaní Radou města Příbora, garantem komunitního plánování je Mgr. Pavel Netušil, místostarosta.   

  

Členy pracovních skupin jsou zástupci za zadavatele sociálních služeb, zástupci z řad odborníků pracujících v sociální oblasti, zástupci poskytovatelů sociálních služeb, zástupci některých volebních stran, zástupci různých organizací vyvíjejících činnost na území města Příbora v sociální oblasti, zástupci uživatelů sociálních služeb nebo souvisejících aktivit ve městě a zástupci veřejnosti (složení pracovních skupin je uvedeno v návrhu plánu na str. 13 - 14).

 

Podrobnější popis průběhu procesu komunitního plánování je uveden v návrhu plánu na str. 9.  Ve městě Příboře a v obcích Kateřinice a Skotnice proběhlo dotazníkové šetření formou přímého oslovení respondentů prostřednictvím oficiálních webových stránek a sociálních sítí. V průběhu procesu komunitního plánování byly pracovními skupinami a zástupci veřejnosti zpracovány SWOT analýzy. Pracovní jednání jsou otevřená, jednání pracovních skupin jsou veřejná. Zápisy z pracovních skupin jsou veřejné a jsou uveřejňovány na webových stránkách města Příbora v záložce "plánování sociálních služeb". Informace k sociálním službám a k aktivitám v sociální oblasti jsou průběžně zveřejňovány v Měsíčníku města Příbora, v Local TV, na webových stránkách města atd. Představení poskytovatelů sociálních služeb ve městě včetně informovanosti veřejnosti o sociálních službách proběhlo u příležitosti Dne dětí a rodiny v městském parku v Příboře z důvodů koronavirové krize v září 2020.

 

Na základě podnětů veřejnosti, dotazníkového šetření, jednání se sociálními pracovníky, jednání s odbornou veřejností, jednání se starosty spolupracujících obcí, z vlastních znalostí a zkušeností členů pracovních skupin, kteří přicházejí v rámci své pracovní činnosti do kontaktu s různými cílovými skupinami, byly pracovními skupinami stanoveny jednotlivé cíle.

 

Celkem bylo navrženo 13 priorit se 47 opatřeními (kapitoly 9, 10 a 11 v dokumentu na str. 61 až 80). 

 

Pracovní skupina pro seniory a osoby se zdravotním postižením navrhuje 6 priorit:

Priorita č. 1: Podpora osob s duševním onemocněním 

Priorita č. 2: Podpora rozvoje pobytových služeb sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením 

Priorita č. 3: Podpora bydlení seniorů a osob se zdravotním postižením v bytech zvláštního určení

Priorita č. 4: Zajištění dopravy seniorů a osob se zdravotním postižením   

Priorita č. 5: Podpora neformálně pečujících osob

Priorita č. 6: Podpora aktivního života seniorů a osob se zdravotním postižením

 

Pracovní skupina pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociálním vyloučením navrhuje 4 priority: 

Priorita č. 1: Prevence bezdomovectví a podpora sociálního bydlení ve městě

Priorita č. 2: Humanitární pomoc pro občany v nepříznivé sociální situaci 

Priorita č. 3: Podpora činností a rozvoje organizací zajišťujících volnočasové aktivity dětí a mládeže  

Priorita č. 4: Zvýšení informovanosti pro občany v nepříznivé sociální situaci 

 

Společné priority obou pracovních skupin:

Priorita č. 1: Zajištění informovanosti občanů o sociálních službách 

Priorita č. 2: Podpora procesu komunitního plánování sociálních služeb 

Priorita č. 3: Podpora stávajících a rozvoj nových sociálních služeb  

 

Po celou dobu procesu komunitního plánování byl odborným konzultantem Institut komunitního rozvoje, z. s., který rovněž provedl a zpracoval výsledky dotazníkového šetření potřeb veřejnosti, podílel se na zpracování SWOT analýz a na zpracování návrhové části dokumentu. 

 

Součástí Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb města Příbora, obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023 je příloha č. 1, jejímž obsahem je zhodnocení III. Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb města Příbora na období 2018 - 2020.

 

Návrh Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021  - 2023 byl předložen od 10.11.2020 do 22.11.2020 k připomínkování veřejnosti. Po celou dobu veřejného připomínkovacího řízení měla veřejnost možnost vyjádřit své připomínky k návrhu střednědobého plánu osobně, písemně nebo elektronickou formou.

 

Po ukončení připomínkovacího řízení řídící skupina předkládá návrh Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit na území města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023 ke schválení Zastupitelstvu města Příbora, Zastupitelstvu obce Kateřinice a Zastupitelstvu obce Skotnice. 

 

Město Příbor zpracováním a schválením Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023, na jehož zpracování se podíleli členové Pracovní skupiny pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociální vyloučením a Pracovní skupiny pro seniory a osoby se zdravotním postižením, bude deklarovat potřeby a rozvoj sociálních služeb ve městě Příboře v souladu s § 94 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.

Přílohy:
Příloha č.1: Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023 (Veřejná)