Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:23
Název materiálu a návrh usnesení:
III. Plán rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021 - 2023
I. Zastupitelstvo města schvaluje

III. Plán rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021 - 2023.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Mgr. Pavel Netušil
Zpracoval:Mgr. Karolína Najzarová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města Příbora usnesením č. 26/23/RM/2020 dne 04.02.2020 pověřila Pracovní skupinu pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociálním vyloučením a Pracovní skupinu pro seniory a osoby se zdravotním postižením ke spolupráci na zpracování III. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021 - 2023. Proto je také tento plán, který byl připravován souběžně se Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě, zpracován metodou komunitního plánování, to znamená, že je zpracován v souladu s principy komunitního plánování a za účasti "komunity", a tak reaguje na současné potřeby obyvatel města Příbora v oblasti rodinné politiky. Ke zpracování návrhu III. Plánu rozvoje rodinné politiky ve městě Příboře na období 2021 - 2023 byla přizvána veřejnost, zástupci pracovních skupiny komunitního plánování, zástupci sociálně-právní ochrany dětí, odborníci v sociální oblasti a v oblasti školství, zástupci zabývající se prevencí kriminality a zástupci organizací, které se zabývají volnočasovými aktivitami dětí a mládeže.

 

V průběhu procesu komunitního plánování proběhlo na jaře 2020 ve městě dotazníkové šetření formou přímého oslovení respondentů, prostřednictvím oficiálních webových stránek a prostřednictvím sociálních sítí. Ve druhé polovině roku 2020 byla na setkáních pracovních skupin zpracována SWOT analýza (viz zápisy z jednání pracovních skupin komunitního plánování na webových stránkách města) a na základě podnětů veřejnosti, dotazníkového šetření, jednání s vedoucími odborů Městského úřadu Příbor a ze zkušeností členů pracovních skupin, kteří přicházejí v rámci své pracovní činnosti do kontaktu s různými cílovými skupinami, byly pracovními skupinami komunitního plánování stanoveny jednotlivé priority.    

 

Následně byl odborem sociálních věcí Městského úřadu Příbor zpracován návrh III. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021 - 2023, který byl předložen od 12.11.2020 do 22.11.2020 k připomínkování veřejnosti. Po celou dobu veřejného připomínkovacího řízení měla veřejnost možnost vyjádřit své připomínky k návrhu plánu osobně, písemně nebo elektronickou formou.

 

Po ukončení připomínkovacího řízení odbor sociálních věcí Městského úřadu Příbor předkládá návrh III. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021 - 2023 ke schválení Zastupitelstvu města Příbora.  

 

Po celou dobu procesu komunitního plánování byl odborným konzultantem Institut komunitního rozvoje, z. s., který rovněž prováděl a zpracoval výsledky dotazníkového šetření potřeb veřejnosti a podílel se na zpracování SWOT analýzy a návrhové části dokumentu. 

 

Celkem je ve III. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora navrženo 11 priorit se 40 opatřeními k dosažení cílů v oblasti prorodinné politiky ve městě:   

  • Priorita č. 1:          Podpora komunitního života a mezigeneračního soužití
  • Priorita č. 2:          Podpora Mateřského centra Zvoneček
  • Priorita č. 3:          Podpora činností a rozvoje organizací zajišťujících volnočasové aktivity dětí a mládeže
  • Priorita č. 4:          Podpora aktivního života seniorů a osob se zdravotním postižením
  • Priorita č. 5:          Podpora aktivit vedoucích k odstraňování bariér
  • Priorita č. 6:          Zajištění dopravy seniorů a osob se zdravotním postižením
  • Priorita č. 7:          Humanitární pomoc pro občany v nepříznivé sociální situaci
  • Priorita č. 8:          Podpora primární prevence a zvýšení pocitu bezpečí občanů ve městě
  • Priorita č. 9:          Sladění rodinného a pracovního života
  • Priorita č. 10:        Podpora komunikace mezi rodinami a aktéry rodinné politiky a zvýšení informovanosti ve městě
  • Priorita č. 11         Podpora bytové výstavby ve městě

 

Vzhledem k tomu, že se oblast prorodinné politiky prolíná s potřebami obyvatel města v oblasti bydlení, sociální péče a sociálních služeb, bezpečí obyvatel, prevence kriminality, volnočasových aktivit atd., jsou některé priority stanovené pracovními skupinami komunitního plánování v návaznosti na sociální služby zařazeny jako priority Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023. Především se jedná o priority:

  • Prevence bezdomovectví a podpora sociálního bydlení ve městě,  
  • Podpora bydlení seniorů a osob se zdravotním postižením v bytech zvláštního určení.

 

Stěžejním dokumentem města je Strategický plán rozvoje města Příbora na období 2017 - 2025, který rovněž řeší priority města ke spokojenosti obyvatel. Proto v tomto plánu nejsou zahrnuty priority jako např. rozvoj individuální bytové výstavby, zkvalitnění veřejných sportovišť a hřišť, úprava a budování pěších a cykloturistických tras a cyklostezek aj.  

 

Součástí III. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021 - 2023 je příloha č. 1, jejímž obsahem je zhodnocení II. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2018 - 2020.

 

Město Příbor zpracováním a schválením III. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období  2021 - 2023, na jehož zpracování se podíleli zástupci rodin s dětmi, senioři, osoby s různým zdravotním postižením, osoby ohrožené sociálním vyloučením, odborníci pracující v oblasti školství a v sociální oblasti a laická veřejnost, vytváří v samostatné působnosti dle § 35 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s místními předpoklady a místními zvyklostmi podmínky pro uspokojování potřeb svých občanů.

Přílohy:
Příloha č.1: III. Plán rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021 - 2023 (Veřejná)