Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:13
Název materiálu a návrh usnesení:
Žádosti o změnu Územního plánu Příbora
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

stav žádostí o změnu Územního plánu Příbora k 18.11.2020

II. Zastupitelstvo města nesouhlasí

se zahájením prací na 2. změně Územního plánu Příbora z podnětu žádostí č. 1-16  předložených prostřednictvím příloh tohoto materiálu.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 7
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Ing. arch. Renata Šablaturová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Ke dni 18.11.2020 bylo na odbor investic a správy majetku MÚ Příbor doručeno celkem 16 žádostí na změnu územního plánu, které již nemohly být zařazeny do pořízené Změny č. 1 Územního plánu Příbora nebo které byly doručeny až po jejím pořízení. 

Odbor investic a správy majetku, jako pořizovatel územně plánovací dokumentace města Příbora, v tuto chvíli nedoporučuje pořízení další změny Územního plánu Příbora jednak z důvodu malého počtu přijatých žádostí a rovněž z toho důvodu, že většina žádostí se týká rozšíření zastavitelných ploch určených pro bydlení, kterých je v současném územním plánu dostatek a při prokázování účelnosti pořízení další změny by bylo složité odůvodnit další doplňování ploch pro bydlení, pokud nejsou zastavěny plochy dříve v územním plánu  schválené. Navíc je třeba mít na zřeteli, že se převážně jedná o plochy bez přímé vazby na inženýrské sítě a současnou zástavbu. A také skutečnost, že město bude s největší pravděpodobností v další změně navrhovat rozvoj ploch pro bydlení v rezervní ploše R2 východně od lokality Za školou, které jsou v majetku města.

Další informace o stavu všech aktuálních žádostí bude zastupitelstvu města podána koncem roku 2021.

Přílohou přikládáme seznam shora uvedených žádostí a jejich zákres do ortofotomapy a koordinančního výkresu Územního plánu Příbora (jednotlivé požadavky jsou zvýrazněny fialovou barvou).

Dne 10.11.2020 byl na MÚ Příbor doručen návrh na pořízení změny územního plánu na žádost dle § 55a odst. 2 zák. č. 183/2006 Sb. firmy SVARMETAL s.r.o., který je v přiložených mapových podkladech vyznačen číslem 17. Jde o změnu z plochy DS - DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY na plochu SV - SMÍŠENOU VÝROBNÍ. Tento návrh na žádost je podmíněn úhradou nákladů na zpracování změny územního plánu i vyhotovení úplného znění územního plánu po jeho změně, což je v žádosti přislíbeno. Je ale potřeba přesně tyto náklady vyčíslit, což žádost neobsahovala. Po vyčíslení nákladů a dohodou s firmou SVARMETAL s.r.o. bude žádost předložena zastupitelstvu. Tuto změnu je třeba pořizovat samostatně, jak z důvodu úhrady nákladů na změnu žadatelem, tak z toho důvodu, že změna by probíhala ve zjednodušeném řízení a přiřazením dalších žádostí na změnu využití pozemků by bylo nutné pořizovat ve standardním řízení, což je časově náročnější.

Přílohy:
Příloha č.1: souhrn žádostí - listopad 2020.xlsx (Veřejná)
Příloha č.2: _Prchalov - Klokočov - Příbor - ortofoto.jpg (Veřejná)
Příloha č.3: _Prchalov - Klokočov - Příbor - koordinační.jpg (Veřejná)
Příloha č.4: _Příbor - ortofoto.jpg (Veřejná)
Příloha č.5: _Příbor - koordinační.jpg (Veřejná)
Příloha č.6: _Hájov - ortofoto.jpg (Veřejná)
Příloha č.7: _Hájov - koordinační.jpg (Veřejná)