Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:16
Název materiálu a návrh usnesení:
Informace o přípravě obecně závazných vyhlášek v oblasti odpadového hospodářství
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

informaci o předložení nových obecně závazných vyhlášek v oblasti odpadového hospodářství až po uveřejnění vzorů MV ČR v návaznosti na dokončení legislativního procesu novelizace zákona o odpadech, v důsledku čehož bude i roce 2021 platit Obecně závazná vyhláška města Příbor č. 1/2019 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, kterou byla stanovena roční sazba poplatku ve výši 492 Kč na poplatníka.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Ing. Dita Kalužová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Dle schváleného Plánu práce RM a rovněž ZM měla být na podzim tohoto roku předložena k projednání a schválení obecně závazná vyhláška (dále jen "OZV") o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Dále byla připravována nová OZV o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Příbora.

Koncepty obou OZV byly připraveny a předloženy na přelomu září/října tohoto roku ke konzultaci oddělení dozoru MV ČR a schválení ze strany tohoto dozorujícího orgánu. Schvalovací proces byl pozastaven z důvodu, že ministerstvo teprve připravuje nové vzory OZV v oblasti odpadového hospodářství. Nové vzory OZV budou navazovat na novelizované znění zákona o odpadech, který se právě nachází v legislativním procesu. Dokud nevejde v platnost konečné znění zákona, nemohou být schvalovány nové OZV týkající se odpadů. (Pokud by zastupitelé projevili vůli změnit výši poplatku, lze toto provést jen schválením stávajícího znění vyhlášky pro rok 2021 s uvedením nové sazby - viz alternativní usnesení níže.) 

Odborem dozoru MV ČR bylo doporučeno ponechat prozatím v platnosti obě výše uvedené OZV do doby schválení vzorových návrhů nových předpisů. Lze předpokládat, že OZV o stanovení systému by mohla být předložena na jaře roku 2021, OZV o místním poplatku pak na podzim roku 2021 se stanovením poplatku pro rok 2022. Pro doplnění uvádíme, že výše poplatku pro občany za komunální odpad činí v letošním roce 492 Kč/poplatníka, tato sazba by platila i pro rok 2021.

Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly MV ČR, oddělení dozoru Ostrava-Zlín, dle vlastního sdělení neposkytuje v souladu s interním nařízením oficiální vyjádření či písemná stanoviska ve výše uvedené věci. Z tohoto důvodu byly panu místostarostovi Mgr. Pavlu Netušilovi poskytnuty kontaktní údaje, kde si osobně ověřil, že pro rok 2021 v případě zachování výše poplatku není nutno vydávat novou vyhlášku a lze po celý rok ponechat v platnosti vyhlášku stávající.

 

Rada města Příbora obdobnou informaci ve věci přípravy nových OZV obdržela na své schůzi č. 40 konané dne 8.12.2020.

ORM i místostarosta doporučují ponechat v platnosti i pro rok 2021 stávající platnou OZV č. 1/2019.

-------------------------------------

Po opětovné konzultaci s odborem dozoru MV ČR je pro účely případné změny výše poplatku od 1.1.2021 uveden v příloze tohoto materiálu  návrh OZV dle stejného vzoru, jako je stávající platná OZV č. 1/2019.

Minimální výše poplatku dle platných právních předpisů činí 0 Kč, maximální pak 708 Kč. Roční sazba by měla být dělitelná 12.

Návrh alternativních usnesení pro případ změny výše poplatku:

I. Zastupitelstvo města schvaluje výši sazby ročního místního poplatku za komunální odpad pro rok 2021 ve výši ... Kč.

II. Zastupitelstvo města schvaluje Obecně závaznou vyhlášku města Příbor č. .../2020 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, v předloženém znění.

 

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: OZV poplatek komunální odpad 2021 (Veřejná)