Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Lokalita za školou Npor. Loma - pozemek parc. č. 2178/7 k. ú. Příbor
I. Zastupitelstvo města schvaluje

předpis města Pravidla pro zřízení práva stavby a stanovení regulace zástavby na pozemku parc. č. 2178/7 k. ú. Příbor v lokalitě Za školou Npor. Loma, v předloženém znění.

II. Zastupitelstvo města stanovuje

cenu za zřízení práva stavby na pozemku parc. č. 2178/7 k. ú. Příbor ve výši 11 000 000 Kč.

III. Zastupitelstvo města stanovuje

složení poroty pro vyhodnocení veřejné soutěže o zřízení práva stavby na pozemku parc. č. 2178/7 v k. ú. Příbor následovně:

  • 3 zástupci města - 1 člen koalice, 1 člen opozice, 1 člen stavební komise,
  • 4 členové odborné poroty složené z městských architektů, popř. se zastoupením ateliéru MAPPA.
IV. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OISM
1.1.

oznámit vyhlášení veřejné soutěže o zřízení práva stavby na pozemku parc. č. 2178/7 v k. ú. Příbor za úhradu ve výši 11 000 000 Kč a za dalších podmínek dle Pravidel pro zřízení práva stavby a stanovení regulace zástavby na pozemku parc. č. 2178/7 k. ú. Příbor v lokalitě Za školou Npor. Loma, včetně zveřejnění záměru na úřední desce MÚ po dobu 30 dnů.

Termín: 21.12.2020
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Starosta předkládá zastupitelstvu města k projednání předpis města Pravidla pro zřízení práva stavby a stanovení regulace zástavby na pozemku parc. č. 2178/7 v k. ú. Příbor v lokalitě Za školou Npor. Loma, (dále jen "Pravidla").

 

Předložený vnitřní předpis města řeší využití pozemku parc. č. 2178/7 orná půda o výměře 9 489 m2 v k. ú. Příbor, situovaný v lokalitě Za školou Npor. Loma v Příboře. Pozemek je dle Územního plánu Příbora (dále jen územní plán") situován v ploše Z43 - zastavitelné území, plocha občanského vybavení-veřejná infrastruktura. Zastavitelnost pozemku dle územního plánu je 40 % jeho výměry, tj. 3 795,6 m2.

 

Odbor investic a správy majetku a odbor rozvoje města obdržely od vedení města zadání vypracovat metodiku řešící realizaci výstavby na pozemku, následné majetkoprávní vypořádání po dokončení výstavby a současně stanovující regulaci zástavby pozemku, tak aby tato byla realizována v návaznosti na již probíhající výstavbu rodinných domů v lokalitě a v kontextu se stávající zástavbou a okolní krajinou. Jako druh zástavby byla stanovena bytová výstavba popř. s doplňkovou občanskou vybaveností a související dopravní obslužnost a vegetační prvky. Dále bylo stanoveno, že výstavbu na pozemku nebude realizovat město, ale pozemek bude nabídnut formou veřejné soutěže právnickým osobám - developerská firma apod.

 

Závazná zastavitelnost pozemku dle druhu staveb:

2 372,25 m2 pro realizaci budov

1 423,35 m2 pro realizaci zpevněných ploch - parkoviště, chodníky, komunikace, odstavné plochy pro kontejnery apod.

nezastavěná část pozemku - zeleň, vegetační prvky apod.

 

Regulace zástavby pozemky je podrobně specifikována v Pravidlech. Regulace byla stanovena především s ohledem na zachování architektonické jednoty a pohody bydlení v lokalitě.

 

S návrhem regulace zástavby byli členové zastupitelstva města seznámeni na pracovním zasedání ZM 23.09.2020.

 

Pro účely zástavby pozemku a současně pro ochranu zájmů města jako vlastníka pozemku bylo stanoveno, že tyto zájmy budou nejlépe ošetřeny, pokud bude pozemek poskytnut k zastavění prostřednictvím zřízení práva stavby dle ustanovení § 1240 a násl. občanského zákoníku, a to za úplatu odpovídající výši kupní ceny pozemku, pokud by tento byl odprodán. Poté co budou stavby na pozemku dokončeny a zkolaudovány, budou zastavěné části pozemku bezúplatně převedeny do vlastnictví stavebníka, protože hodnota pozemku již bude městu uhrazena formou úplaty za zřízení práva stavby.

 

Právo stavby: lze přirovnat k pronájmu pozemku, kdy vlastník pozemku poskytne smluvně za úplatu jiné osobě-stavebníkovi pozemek pro účel realizace stavby. Právo stavby se zřizuje na pět let, za úplatu. Poté co uplyne doba, na kterou bylo právo stavby sjednáno, bez toho, že by došlo k jinému majetkoprávnímu narovnání, přechází stavby na pozemku do vlastnictví vlastníka pozemku, za sjednanou náhradu. Pro účely Pravidel bylo stanoveno, že po uplynutí sjednané doby převede stavebník stavby na pozemku do majetku města bez náhrady a předá městu i veškerou stavební dokumentaci. Stavebník nemá nárok na vrácení platby za zřízení práva stavby.

 

Při zřízení práva stavby a po jeho zápisu do katastru nemovitostí bude úhrada za zřízení práva stavby převedena na příjmový účet města a bude tak k dispozici pro investiční záměry města. Pokud by se poskytnutí pozemku řešilo např. smlouvou o uzavření budoucí smlouvy kupní, pak by až do dokončení stavby byly finanční prostředky ve výši kupní ceny, popř. jejich část (pokud by byla uhrazena např. záloha na kupní cenu) vázány na depozitním účtu města, popř. v notářské či advokátní úschově. Dále by mohla nastat situace, že stavebník dokončí stavbu, odprodá byty jinému subjektu a nebude mít dále zájem na odkoupení zastavěných pozemků a plnění smlouvy by muselo být vymáháno soudně. Při navrhovaném postupu tak město dostane úhradu po podpisu smlouvy o zřízení práva stavby a bude v zájmu stavebníka stavby řádně dokončit v době platnosti práva stavby a nabýt zastavěné pozemky do svého vlastnictví.

 

Postup po dokončení stavby - podrobně v Pravidlech v příloze. Do majetku stavebníka budou převedeny-darovány části pozemků zastavěné budovami. Zpevněné plochy a zeleň budou po uplynutí 3leté záruční doby předány do správy a údržby městu.

 

Výběr stavebníka proběhne formou veřejné soutěže vyhlášené v souladu s ustanoveními zákona o obcích řešícími hospodaření s nemovitým majetkem obce. Záměr zřídit právo stavby a následným převodem pozemků dotčených stavbou budov bude zveřejněn na úřední desce MÚ. Obsahové náležitosti přihlášky a způsob podání řeší podrobně Pravidla.

 

Pro vyhodnocení přihlášek bude zastupitelstvem města jmenována porota, která doporučí zastupitelstvu města pořadí účastníků veřejné soutěže. O vítězi veřejné soutěže a pořadí dalších účastníků rozhodne zastupitelstvo města. Další postupy viz Pravidla.

 

Návrh složení hodnotící poroty - navržení členové již byli osloveni a potvrdili své členství:

 

město PříborkoalicečlenIng. arch. Jan Malík
náhradníkIng. Milan Gabzdyl
opozicečlenIng. Jana Svobodová
 náhradníkIng. Bc. Zuzana Turková
stavební komisečlenIng. Petr Urban
 náhradníkIng. Ondřej Tuza

odborná porota

městští architekti

Frýdek-MístekčlenIng. arch. Ondřej Zdvomka
KopřivnicečlenIng. arch. Václav Kocián
Rožnov pod RadhoštěmčlenIng. arch. Jan Horký
Ostravačlen

Ing. arch. Zuzana Paclová

městský ateliér MAPPA

 náhradník

 

člen městského ateliéru MAPPA

 

Pokud se člen poroty ani jeho náhradník nebudou moci zúčastnit zasedání poroty, bude nahrazen novým členem, jehož profese či pozice v systému místní samosprávy je stejná jako u člena poroty, kterého má nahradit.

 

Časový harmonogram veřejné soutěže:

 

datumúkol

příslušnost

zodpovídá 

pozn.
10.12.2020schválení Pravidel, uložení vyhlášení veřejné soutěže zastupitelstvo města 
cca 18.12.2020-18.01.2021zveřejnění záměru dle Pravidel na úřední desce MÚodbor ISM 
01.03.2021uzávěrka přihlášekodbor ISM 
do 09.03.2021kontrola přihlášek, instalace studií pro zasedání porotyodbor ISM

instalace v KD, popř. v klášteře, po dohodě s odborem KCR

09.03.2021

zasedání poroty

stanovení doporučeného pořadí účastníků veřejné soutěže

porota

zápis, organizační zajištění apod. odbor ISM

16.03.2021odevzdání materiálu pro ZM s doporučeným pořadím účastníků odbor ISM 
24.03.2021stanovení vítěze veřejné soutěže a pořadí dalších účastníkůzastupitelstvo města 

 

Výše úhrady za zřízení práva stavby byla pro 1. kolo veřejné soutěže stanovena na 11 000 000 Kč (bez DPH); způsob kalkulace byl prezentován na pracovním zasedání zastupitelstva města. S regulativy zástavby a navrženou výší úhrady za zřízení práva stavby byli seznámeni členové finančního výboru - vzato na vědomí dne 07.10.2020.

 

Jistina na dodržení regulace zástavby: před podpisem smlouvy o zřízení práva stavby a o uzavření budoucí darovací smlouvy převede stavebník na depozitní účet města jistinu ve výši 1 000 000 Kč. Tato bude stavebníkovi vrácena poté co výstavba na pozemku bude dokončena v souladu s regulací zástavby dle Pravidel. V opačném případě jistina propadne ve prospěch města jako pokuta za nedodržení povinnosti na straně stavebníka.

 

Současně se zveřejněním záměru zřídit právo stavby na úřední desce MÚ budou všechny informace pro účastníky veřejné soutěže zveřejněny na webových stránkách města - Pravidla v plném znění, formulář přihlášky, pokyny pro podání přihlášky a úhradu účastnického poplatku, podklady pro vypracování přihlášky vč. leteckého snímku plochy Z43, kontakty pro uplatnění dotazů apod. Odbor ISM bude prostřednictvím e-podatelny přijímat dotazy zájemců a následně budou dotazy a odpovědi zveřejněny na webu města, tak aby z nich mohli čerpat i další případní účastníci veřejné soutěže.

 

Návrh usnesení je vypracován v návaznosti na uvedené skutečnosti.

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Pravidla pro zřízení práva stavby a stanovení regulace zástavby.pdf (Veřejná)