Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:17
Konané dne:10.02.2021
Materiál číslo:5
Název materiálu a návrh usnesení:
Sankce za neoprávněné užívání pozemků města - dodatek k Pravidlům č. 2/2020
I. Zastupitelstvo města stanovuje

sankci za neoprávněné a smluvně nevypořádané užívání pozemků města ve výši odpovídající nájemnému nebo pachtovnému za roční užívání předmětného pozemku, minimálně však ve výši 500 Kč. 

II. Zastupitelstvo města schvaluje

dodatek č. 1 k Pravidlům č. 2/2020 - Pravidla města Příbora pro majetkoprávní nakládání s pozemky ve znění předchozího usnesení o stanovení sankce za neoprávněné a smluvně nevypořádané užívání pozemků města.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání problematiku postihu za neoprávněné užívání pozemků města.

 

Odbor investic, rozvoje a správy majetku a následně příslušné orgány města řešily v uplynulém období případy, kdy byly pozemky města užívány fyzickými či právnickými osobami bez práva založeného smlouvou. Ve většině případů došlo následně na výzvu města k dodatečnému narovnání stavu, a to uzavřením příslušné nájemní či pachtovní smlouvy.

 

V případech, kdy bylo možno prokázat délku bezesmluvního užívání, bylo využito ustanovení občanského zákoníku o promlčecí lhůtě a uživatel uhradil platbu za bezesmluvní užívání pozemku až tři roky zpětně. Tyto případy nastávají většinou u obhospodařování zemědělských pozemků, kdy nelze v terénu přesně určit hranice jednotlivých parcel a skutečný rozsah užívání pozemků lze pak dohledat v grafických podkladech veřejného registru půdy, pokud tedy uživatel pozemku je příjemcem dotací a dá si užívané pozemky zaregistrovat jako půdní blok. Tyto půdní bloky na podkladu katastrální mapy s uvedením subjektu, který je obhospodařuje, jsou veřejně přístupné na internetu. 

 

Pro případy, kdy je nově zjištěno neoprávněné užívání pozemků města, zejména jiných než zemědělských, a nelze prokazatelně stanovit, jak dlouho tento stav trvá, vznikla potřeba nastavit postih za toto bezesmluvní užívání. Odbor IRSM a následně rada města navrhují sankci ve výši odpovídající jednomu ročnímu nájemnému, či pachtovnému za užívání předmětného pozemku. V případě, že by se jednalo o částku nižší než 500 Kč (např. u zemědělských pozemků se může jednat o ušlé pachtovné v řádu desetikorun), je navrženo nastavení paušální výše 500 Kč.   

 

Usnesení rady města č. 10/41/RM/2021 ze dne 12.01.2021: 

Rada města doporučuje zastupitelstvu města stanovit sankci za neoprávněné a smluvně nevypořádané užívání pozemků města ve výši odpovídající nájemnému/pachtovnému za roční užívání předmětného pozemku, minimálně však ve výši 500 Kč.

 

V případě, že stanovení sankce bude zastupitelstvem města schváleno, bude výpis příslušného usnesení považován za Dodatek č. 1 k Pravidlům č. 2/2020 - Pravidla města Příbora pro majetkoprávní nakládání s pozemky.