Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:18
Konané dne:24.03.2021
Materiál číslo:18
Název materiálu a návrh usnesení:
Vyhodnocení řízení pro poskytování veřejné finanční podpory na sociální služby pro rok 2021
I. Zastupitelstvo města rozhoduje

přidělit v řízení pro poskytování veřejné finanční podpory na sociální služby pro rok 2021 žadatelům veřejnou finanční podporu na sociální služby následovně:

 

P.Č.

Název žadatelePoskytovaná sociální služba

Schválená částka (v Kč)

1.Armáda spásy v České republice, z.s.Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi, identifikátor sociální služby: 3626997 
2.Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje, o.p.s.Občanská poradna Nový Jičín, kontaktní pracoviště Příbor, identifikátor sociální služby: 2783752 
3.Diakonie ČCE - středisko v OstravěPečovatelská služba Příbor, identifikátor sociální služby: 9602799 
4.Domov Příbor, příspěvková organizaceDomov pro seniory, identifikátor sociální služby: 1559512 
5.Seniorcentrum OASA s.r.o.Domov pro seniory, identifikátor sociální služby: 3411698 
6.Středisko sociálních služeb města KopřivniceAzylový dům, identifikátor sociální služby: 1671610 
7.Středisko sociálních služeb města KopřivniceDenní stacionář, identifikátor sociální služby: 3502677 
8.Středisko sociálních služeb města KopřivniceOdlehčovací služba, identifikátor sociální služby: 2012478 
Celkem 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 9
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Mgr. Pavel Netušil
Zpracoval:Mgr. Karolína Najzarová
Právní konzultace:
Projednáno s:s Bc. Evou Srněnskou, Úsek právní a kontrolní
Důvodová zpráva:

V souladu s Pravidly č. 3/2018 pro poskytování veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora (dále jen "Pravidla"), schválenými usnesením Zastupitelstva města Příbora č. 25/31/ZM/2018 ze dne 13.09.2018, byl dne 08.09.2020 Radou města Příbora vyhlášen Program poskytování veřejné finanční podpory na sociální služby na rok 2021 (dále jen "Program"). Lhůta pro podání žádostí o veřejnou finanční podporu na sociální služby byla stanovena od 02.11.2020 do 13.11.2020 včetně. Minimální výše finanční podpory je dle "Programu" stanovena ve výši 1 000 Kč v jednotlivém případě, maximální výše finanční podpory činí 800 000 Kč v jednotlivém případě.

 

Zastupitelstvo města Příbora schválilo na 16. zasedání dne 10.12.2020 v rámci rozpočtu města Příbora na rok 2021 částku určenou k rozdělení mezi žadatele o veřejnou finanční podporu na sociální služby v celkové výši 1 169 500 Kč (§ 4349).

 

Město Příbor obdrželo celkem 16 žádostí o veřejnou finanční podporu na poskytování sociálních služeb na rok 2021 od 12 žadatelů v celkovém objemu 1 731 000 Kč. Rozdíl mezi schválenou částkou a požadavky poskytovatelů sociálních služeb je 561 500 Kč.

 

Celkem 8 žádostí od 6 žadatelů bylo předloženo k rozhodnutí Radě města Příbora v celkovém požadovaném objemu 181 000 Kč. Rada města Příbora dne 16.03.2021 rozhodla o poskytnutí veřejné finanční podpory pro 6 poskytovatelů osmi sociálních služeb v celkovém objemu 99 000 Kč.

 

Zastupitelstvu města Příbora je předloženo 8 žádostí od 6 žadatelů v celkovém požadovaném objemu 1 550 000 Kč. Po rozhodnutí Rady města Příbora zůstává na § 4349 rozpočtu města Příbora na veřejnou finanční podporu sociálních služeb celkem 1 070 500 Kč.

 

Přehled o jednotlivých žadatelích, o výši požadované finanční podpory, o účelu využití veřejné finanční podpory a o celkových plánovaných nákladech, tvoří samostatnou přílohu č. 1 (příloha č. 1 - Přehled žadatelů o veřejnou finanční podporu na sociální služby na rok 2021). Daná příloha obsahuje také návrh odboru sociálních věcí na přerozdělení financí. Navržené částky byly vyčísleny s ohledem na zastupitelstvem již schválené závazky města ke spolufinancování některých služeb a s ohledem na výrazné snížení částky vyčleněné Zastupitelstvem města Příbora na sociální služby.

 

Dle vyjádření Bc. Evy Srněnské, úsek právní a kontrolní, byla u všech žadatelů o veřejnou finanční podporu na sociální služby z rozpočtu města Příbora na rok 2021 provedena předběžná veřejnosprávní kontrola ve smyslu ustanovení § 11 odst. 1 a 2 zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o finanční kontrole"). Předmětem kontroly bylo prověření podmínek pro poskytnutí veřejné finanční podpory na sociální služby z rozpočtu města Příbora v roce 2021 a její plánované použití v případě poskytnutí.

 

Provedenou kontrolou nebyly zjištěny skutečnosti, na základě kterých by bylo poskytnutí veřejné finanční podpory v rozporu s podmínkami upravenými "Pravidly" a "Programem".

 

U žadatelů o veřejnou finanční podporu na sociální služby, kteří byli současně příjemci veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora v roce 2020, byla provedena rovněž následná veřejnosprávní kontrola ve smyslu ustanovení § 11 odst. 4 "zákona o finanční kontrole". Předmětem kontroly bylo prověření splnění podmínek vyplývajících ze smlouvy o poskytnutí veřejné finanční podpory na sociální služby z rozpočtu města Příbora v roce 2020 (dále jen "Smlouva"), z "Pravidel" a z "Programu".

 

Provedenou kontrolou bylo zjištěno, že ve všech případech byla veřejná finanční podpora čerpána v souladu se "Smlouvou", s "Pravidly" i s "Programem".

 

K 31.12.2020 neeviduje město Příbor ani příspěvkové organizace v jeho působnosti u žádného z žadatelů o veřejnou finanční podporu na sociální služby žádné pohledávky.

 

Kritéria pro hodnocení žádostí schválena v "Programu" jsou následující:

  • žádost podaná bez formálních a věcných nedostatků a na předepsaném formuláři včetně příloh,
  • splnění veškerých podmínek stanovených "Pravidly" a "Programem",
  • splnění veškerých závazků a povinností vyplývajících ze smlouvy o poskytnutí veřejné finanční podpory v roce 2020,
  • vyrovnání závazků vůči městu Příboru a jeho zřízeným a založeným organizacím ke dni zpracování podkladů pro rozhodnutí o přidělení veřejné finanční podpory v orgánech města Příbora.

 

Město Příbor jako zadavatel potřebných sociálních služeb ve městě:

 

Město Příbor má schválený Zastupitelstvem města Příbora, usnesením č. 25/16/ZM/2020 ze dne 10.12.2020, Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021-2023 (dále jen "SPRSS"). Z tohoto plánu vyplývá závazek spolufinancování stávajících sociálních služeb pro občany města, jejichž potřebnost byla deklarována na základě minulých střednědobých plánů rozvoje sociálních služeb a také podpora nových priorit, na základě kterých je město Příbor veřejným zadavatelem potřebných sociálních služeb ve městě.  Především se jedná o priority:

 

Priorita č. 2 - Podpora rozvoje pobytových sociálních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením 

  • žádost Seniorcentrum OASA s.r.o., domov pro seniory - požadovaná částka ve výši 125 000 Kč /žádost je předložena k rozhodnutí Zastupitelstvu města Příbora/,
  • žádost Střediska sociálních služeb města Kopřivnice, p. o. - požadovaná částka 259 000 Kč na odlehčovací službu /žádost je předložena k rozhodnutí Zastupitelstvu města Příbora/.

 

Priorita č. 3 - Podpora udržení stávajících sociálních služeb ve městě Příboře (dle přílohy č. 2 SPRSS)  

  • žádost Centra pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o.p.s., Občanská poradna Nový Jičín, kontaktní pracoviště Příbor - požadovaná částka 80 000 Kč /žádost je předložena k rozhodnutí Zastupitelstvu města Příbora/,
  • žádost Diakonie ČCE - středisko v Ostravě na sociální službu Pečovatelská služba Příbor na požadovanou finanční částku 800 000 Kč /žádost je předložena k rozhodnutí Zastupitelstvu města Příbora/,
  • žádost Domova Příbor, p. o., domova pro seniory - požadovaná částka 75 000 Kč /žádost je předložena k rozhodnutí Zastupitelstvu města Příbora/,
  • žádost Armády spásy v České republice, z. s., sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi - požadovaná částka 72 000 Kč /žádost je předložena k rozhodnutí Zastupitelstvu města Příbora/

 

Sociální služby, které nejsou stanoveny jako priority střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb, ale jedná se o potřebné a specifické sociální služby pro cílové skupiny, které jsou specifické a statisticky významné na úrovni okresu nebo kraje, a proto odbor sociálních věcí navrhuje, aby Zastupitelstvo města Příbora tuto skutečnost zohlednilo. Jedná se o poskytovatele:

  • žádost Střediska sociálních služeb města Kopřivnice, p. o. - požadovaná částka 60 000 Kč na azylový dům /žádost je předložena k rozhodnutí Zastupitelstvu města Příbora/,
  • žádost Střediska sociálních služeb města Kopřivnice, p. o.  - požadovaná částka 79 000 Kč na denní stacionář /žádost je předložena k rozhodnutí Zastupitelstvu města Příbora/.

 

V rozpočtu města Příbora na rok 2021 je na veřejnou finanční podporu pro oblast sociálních služeb schválená celková finanční částka 1 169 500 Kč. Požadavky poskytovatelů sociálních služeb jsou ve výši 1 731 000 Kč. Rada města Příbora již rozhodla o finanční částce 99 000 Kč, a proto k rozhodnutí Zastupitelstvu města Příbora zůstává v rozpočtu města na § 4349 pro veřejnou finanční podporu na sociální služby finanční částka 1 070 500 Kč.

 

Na základě činnosti odboru sociálních věcí, skutečností uvedených v daných žádostech a stanovených prioritách ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb města Příbora na období 2021 - 2023 uvádí odbor sociálních věcí v příloze č. 1 návrhy na přidělení veřejné finanční podpory.

Přílohy:
Příloha č.1: Přehled žadatelů o VFP pro ZM (Veřejná)
Příloha č.2: Armáda spásy - sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi (Veřejná)
Příloha č.3: Centrum pro zdravotně postižené MSK - Občanská poradna (Veřejná)
Příloha č.4: Diakonie ČCE - středisko v Ostravě - Pečovatelská služba Příbor (Veřejná)
Příloha č.5: Domov Příbor - domov pro seniory (Veřejná)
Příloha č.6: Seniorcentrum OASA - domov pro seniory (Veřejná)
Příloha č.7: Středisko sociálních služeb města Kopřivnice - azylový dům (Veřejná)
Příloha č.8: Středisko sociálních služeb města Kopřivnice - denní stacionář (Veřejná)
Příloha č.9: Středisko sociálních služeb města Kopřivnice - odlehčovací služba (Veřejná)