Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:19
Konané dne:26.05.2021
Materiál číslo:9
Název materiálu a návrh usnesení:
Požární řád města Příbora
I. Zastupitelstvo města vydává

obecně závaznou vyhlášku č. .. /2021, kterou se ruší obecně závazná vyhláška č. 1/2011, Požární řád města Příbora, ze dne 19.05.2011.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

Požární řád města Příbora.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. arch. Jan Malík
Zpracoval:Bc. Eva Plišová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Projednáno s:velitelem JSDH Příbor
technikem požární ochrany Ing. Janem Monsportem
Ministerstvem vnitra ČR
Důvodová zpráva:

V souvislosti s vydáním nového nařízení Moravskoslezského kraje, kterým byly stanoveny podmínky k zabezpečení plošného pokrytí území Moravskoslezského kraje jednotkami požární ochrany, se zastupitelstvu města předkládá aktualizace  Požárního řádu města Příbora. Nový návrh požárního řádu obsahuje mj. změny jako např. stanovení Městské policie Příbor jako dalšího místa pro hlášení požárů zřízeném obcí, odkud lze hlásit požár místo původní sítě telefonních budek.

 

V rámci přípravy aktualizace požárního řádu byl předběžný návrh této obecně závazné vyhlášky zaslán ministerstvu vnitra ke konzultaci. 

Ministerstvo vnitra následně zaslalo toto vyjádření:

Podle ustanovení § 29 odst. 1 písm. o) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů obec v samostatné působnosti na úseku požární ochrany obecně závaznou vyhláškou

1. vydává požární řád obce,

2. stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob.

Ústava v čl. 104 odst. 3 formuluje pravomoc zastupitelstev (obecních i krajských) k vydání obecně závazných vyhlášek jako fakultativní možnost, nikoliv jako povinnost územně samosprávných celků vydat obecně závaznou vyhlášku obce. Není tak
v rozporu se zákonem, pokud obec nepřistoupí k vydání obecně závazné vyhlášky a bude některé záležitosti, jejichž plnění jí ukládá zákon o požární ochraně, zabezpečovat jiným způsobem.

 

Ministerstvo vnitra v souladu s tímto vyjádřením a z hlediska své praxe tak doporučilo městu, především z důvodu praktičnosti, nevydávat požární řád formou obecně závazné vyhlášky, ale jako součást požární dokumentace města a doporučilo následující postup:

1. zrušit formou zrušující obecně závazné vyhlášky stávající obecně závaznou vyhlášku Požární  řád města Příbora č. 1/2011 ze dne 19.05.2011,

2. předložit zastupitelstvu města ke schválení Požární řád města Příbora jako součást požární dokumentace města.

 

V souladu s výše uvedeným je zastupitelstvu města předkládána obecně závazná vyhláška, kterou se ruší obecně závazná vyhláška Požární  řád města Příbora č. 1/2011 ze dne 19.05.2011.

Dále je zastupitelstvu předkládán návrh požárního řádu, jehož znění bylo upraveno v souladu se vzorem požárního řádu zaslaným ministerstvem vnitra.

Návrh požárního řádu a původní OZV Požární řád města Příbora tvoří přílohy tohoto materiálu.

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: OZV, kterou se ruší OZV 1-2011.pdf (Veřejná)
Příloha č.2: Návrh Požárního řádu města Příbora.pdf (Veřejná)
Příloha č.3: Příloha č. 3 k Požárnímu řádu města Příbora- plánek města s vyznačenými zdroji vody.pdf (Veřejná)
Příloha č.4: 01_2011_OZV_Požární řád.pdf (Veřejná)