Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:20
Konané dne:23.06.2021
Materiál číslo:16
Název materiálu a návrh usnesení:
Doplnění atributu hole u sochy sv. Rocha na náměstí Sigmunda Freuda
I. Zastupitelstvo města schvaluje

doplnění atributu hole u sochy sv. Rocha na náměstí Sigmunda Freuda v Příboře.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Mgr. Marika Demlová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Dne 01.06.2021 byl svolán kontrolní den se zástupci odboru památkové péče a akademickým restaurátorem a sochařem k projednání návrhu zastupitelky Ing. Svobodové ze zasedání zastupitelstva města dne 26.5.2021 o doplnění atributu hole ke kopii sochy sv. Rocha, která je součástí sousoší Panny Marie na náměstí Sigmunda Freuda v Příboře, viz příloha 1. Z hlediska výše zmíněných zástupců je záměr akceptovatelný v podobě doplnění tenčí kovové hole s pozinkovou úpravou, která bude zhotovena uměleckým kovářem. Náklady na zhotovení a ukotvení činí přibližně 15 000 Kč.

Existenci hole u sochy sv. Rocha v různém tvarovém provedení dokládají historické fotografie viz příloha č. 2 (období 1. republiky) a příloha č. 3 (70. léta 20. století). V případě příborské sochy sv. Rocha jde o typické zobrazení tohoto světce jako poutníka opírající se o pastýřskou hůl a v doprovodu psa. Kopie sochy sv. Rocha byla zhotovena v 90. letech 20. století již bez hole. Originál sochy sv. Rocha v kostele sv. Kříže je rovněž bez hole a nutno dodat, že lze zcela běžně vidět sochy zpodobňující sv. Rocha bez tohoto atributu. Návrh o doplnění hole byl projednán v Komisi MPR elektronickou formou dne 16.06.2021, která doporučuje zastupitelstvu města doplnění hole dle předloženého návrhu.

Zpracovatelé tohoto materiálu pouze upozorňují, že instalace hole se může stát terčem vandalismu v podobě zavěšování, šplhání (apod.), což může vést až k odlomení celé paže. Je na zvážení zastupitelstva města, zda doplněním hole neriskujeme mnohem větší škody.

Zástupci památkové péče s doplněním hole souhlasí, nicméně rověž upozorňují na nebezpečí poškození sochy.

 


 

 

Přílohy:
Příloha č.1: 1. Socha sv. Rocha.PNG (Veřejná)
Příloha č.2: 2. sousoší P. Marie , 1. republ., výřez z pohlednice, soukromý archiv.JPG (Veřejná)
Příloha č.3: 3. Sochy světců.PNG (Veřejná)