Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:20
Konané dne:23.06.2021
Materiál číslo:13
Název materiálu a návrh usnesení:
Zpřístupnění zemědělských pozemků v k. ú. Klokočov u Příbora po dokončení dálnice D48
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

informaci o jednání zástupců města Příbora a Ředitelství silnic a dálnic ČR se soukromými vlastníky zemědělských pozemků v k. ú. Klokočov u Příbora ve věci zpřístupnění zemědělských pozemků po dokončení dálnice D48 Rybí - MÚK Rychlatice.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Zastupitelstvo města uložilo dne 24.03.2021 usnesením č. 20/18/ZM/2021 vedoucímu odboru investic, rozvoje a správy majetku svolat jednání dotčených subjektů k problematice Brod přes vodní tok Klenos a informovat o jeho výsledku Zastupitelstvo města Příbora. Usnesení bylo přijato v rámci návrhu řešení dlouhodobé problematiky zpřístupnění zemědělských pozemků "pod" nově vybudovanou dálnicí D48 ve směru Frýdek-Místek, kdy došlo ke zrušení příjezdu k zemědělským pozemků z nájezdové rampy směřující z ulice Místecké na Frýdek Místek.

 

Zastupitelstvu byl předložen materiál řešící uvedenou problematiku vybudováním nového brodu přes vodní tok Klenos tak, aby pro příjezd k zemědělským pozemkům nebylo nutno využívat pozemek parc. č. 787/6 v k. ú. Klokočov u Příbora. V návaznosti na toto řešení byl předložen návrh na začlenění částky na vypracování projektové dokumentace brodu do rozpočtového opatření č. 1. Vzhledem k finanční náročnosti navrhovaného řešení a skutečnosti, že zpřístupnění pozemků bylo v rámci projektové dokumentace k D48 řešeno mimo jiné i po pozemku parc. č. 787/6, přijalo ZM citované usnesení.

 

Odbor IRSM na základě citovaného usnesení pozval zúčastněné strany k osobnímu jednání. Toto se uskutečnilo dne 14.04.2021 za účasti starosty, místostarosty, tajemníka, členů rady města, zástupců odboru IRSM, zástupců ŘSD ČR a vlastníků pozemků v řešeném území. Předmětem jednání bylo především umožnění přístupu a příjezdu po pozemku parc. č. 787/6.

 

Vlastník pozemku uvedl, že v současné době neuvažuje o oficiální dohodě a odkázal na skutečnost, že koncem loňského roku byla na jeho pozemku bez jeho souhlasu provedena stavba komunikace, pozemek byl tedy neoprávněně využit jiným subjektem, a že tato skutečnost je v současné době (resp. v době konání jednání) předmětem vyšetřování ze strany Policie ČR. Dále uvedl, že pozemek je dotčen průběhem věcného břemene zřízeného pro stavbu optického kabelu (smlouva z r. 2002) a vzhledem k umístění pozemku v aluviálním území hrozí obnažení kabelu v důsledku pojíždění zemědělské techniky apod. Takto současně zdůvodnil skutečnost, že na svém pozemku na hranici s pozemkem parc. č. 787/7 (vlastník město) umístil na základě doporučení Policie ČR betonový zátaras. V době zpracování tohoto materiálu je již zátaras odstraněn. Jednáním tedy nebylo dosaženo jednoznačné dohody, kterou by bylo možno ošetřit smluvně, vlastník pozemku parc. č. 787/6 však v závěru jednání uvedl, že v zásadě nevylučuje možnost dalšího jednání mezi jím samotným a soukromými vlastníky zemědělských pozemků v zájmovém území s tím, že musí vyčkat na výsledky šetření Policie ČR a vyjádření vlastníka optického kabelu (oprávněné strany z věcného břemene). Z dalšího vyjádření vlastníka pozemku parc. č. 787/6 lze dovodit, že v současné době nemá zájem o další jednání s městem a ŘSD ČR a jako adekvátní způsob řešení celé situace navrhuje zpřístupnění zemědělských pozemků prodloužením komunikace na ul. Lomené a vybudování nového brodu přes Klenos.

 

V průběhu jednání zástupci ŘSD ČR nabídli možnost vybudování účelové komunikace se zpevněným povrchem na pozemku parc. č. 787/6 v ekologickém provedení (např. zatravňovací bloky), na náklady ŘSD ČR; bez jednoznačného vyjádření vlastníka pozemku, pokud toto vyjádření zaznělo, zřejmě zaniklo v rámci diskuze a tedy nebylo v průběhu jednání zaznamenáno do zápisu - následně bylo do zápisu doplněno na základě připomínkování zápisu členem rady města p. Štefkem.

 

V návaznosti na uskutečněné jednání se odbor IRSM obrátil na Polici ČR s žádostí o sdělení, v jaké fázi je vyšetřování neoprávněného vstupu na pozemek parc. č. 787/6 a jeho neoprávněného užívání, popř. kdy lze očekávat ukončení šetření. Z odpovědi Policie ČR vyplynulo, že oznámení na neznámého pachatele bylo učiněno dne 06.12.2020 a následné šetření bylo ukončeno dne 19.02.2021. Poté byla věc postoupena k přestupkovému řízení odboru stavebního úřadu a přestupků MÚ Příbor. Lze tedy dovodit, že v době konání jednání již bylo vlastníkovi pozemku parc. č. 787/6 známo, že vyšetřování ze strany Policie ČR bylo ukončeno, přestože se v průběhu jednání na probíhající vyšetřování odvolával a všechna případná další jednání odkazoval na dobu po jeho ukončení.

 

Dále bylo městu Příbor postoupeno vyjádření právního zástupce oprávněného z věcného břemene na pozemku parc. č. 787/6, který ve svém vyjádření poukazuje na vysoké riziko poškození optického kabelu pojížděním těžké techniky či stavební činností. Ve vyjádření zástupce oprávněného důrazně vyzývá všechny zúčastněné strany - vlastníka pozemku, ŘSD ČR a město, aby upustili od všech činností, které by vedly k poškození optického kabelu. Současně jako možné řešení navrhuje přeložku kabelu na náklady budoucích uživatelů pozemku parc. č. 787/6. Z vyjádření právního zástupce oprávněného není zřejmé na čí podnět a na základě jakých informací bylo toto vyjádření vypracováno, lze však namítat proti zmínce o pojezdu těžké techniky. Odboru IRSM je známo, že jeden z vlastníků zemědělských pozemků používá k příjezdu na pozemek osobní automobil a obecně je příjezd na zemědělské pozemky řešen sezónně, nejedná se o celoroční intenzivní provoz. Dále odbor IRSM ověřil, že v období od 14.09.2004 do 30.09.2019 byl pozemek 787/6 pachtován zemědělskému subjektu a tedy zemědělsky obhospodařován příslušnou technikou. Dle sdělení bývalého pachtýře nebylo v nájemní či pachtovní smlouvě žádné ustanovení poukazující na dotčení pozemku věcným břemenem a ani žádné ustanovení omezující pachtýře v užívání pozemku. Předmětným věcným břemenem jsou dotčeny i sousední pozemky města; ve smlouvě o zřízení věcného břemene (smlouva z r. 2002) nejsou ze strany oprávněného uplatněna žádná omezení týkající se pojíždění automobilů či zemědělské techniky po povinném pozemku. Lze předpokládat, že znění všech smluv uzavřených s vlastníky všech pozemků v trase věcného břemene jsou totožná.

 

Zástupci města (odbor IRSM) požádali o konzultaci Silniční správní úřad příslušný ve věcech účelových komunikací, což je v tomto případě Odbor stavebního řádu, územního plánování a památkové péče MÚ Kopřivnice - osobní jednání dne 25.05.2021. Z jednání vyplynulo, že zápis v katastru nemovitostí, v tomto případě je pozemek parc. č. 787/6 veden jako ostatní plocha - ostatní komunikace, nezakládá vlastníkovi pozemku povinnost jej i takto užívat. V případě, kdy užívání pozemku nekoresponduje se záznamy v KN pak může příslušný silniční správní úřad (SSÚ) na žádost (např. města) vydat deklaratorní rozhodnutí dle § 142 správního řádu o určení právního vztahu. SSÚ pak zkoumá i na základě místního šetření např., zda pozemek v minulosti sloužil jako komunikace apod. V případě, že by se vlastníci zemědělských pozemků v zájmové lokalitě obrátili na soud, pak ten, protože si nemůže udělat vlastní úsudek, požádá příslušný SSÚ o vydání výše uvedeného deklaratorního rozhodnutí, na jehož základě pak dále rozhoduje. 

 

Odbor IRSM má za to, že v současné době lze stěží dosáhnout dohody s vlastníkem pozemku parc. č. 787/6 v k. ú. Klokočov u Příbora a doporučuje tedy další jednání ponechat na něm samotném a na soukromých vlastnících zemědělských pozemků v řešeném území. 

 

Na základě uvedených skutečností přijala rada města na své 48. schůzi dne 08.06.2021 usnesení č. 30/48/RM/2021, kterým ukládá tajemníkovi MÚ připravit právní úkony k umožnění přístupu na pozemky města parc. č. 825/10 a 781/2 v k. ú. Klokočov u Příbora. V návaznosti na toto usnesení oslovil právník města advokátní kancelář AK JUDr. Michna, která písemně navrhne další postup včetně cenové kalkulace. Doporučení o dalším postupu včetně návrhu smlouvy o právním zastoupení v této věci bude předloženo na příštím zasedání ZM.