Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:22
Konané dne:20.10.2021
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Obecně závazná vyhláška města Příbora o systému odpadového hospodářství
I. Zastupitelstvo města vydává

Obecně závaznou vyhlášku města Příbora č.../2021 o systému odpadového hospodářství.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Ing. Dita Kalužová
Právní konzultace:
Projednáno s:odbor dozoru MV ČR
Důvodová zpráva:

Město má zpracován plán odpadového hospodářství (dále jen "POH"), který platí od roku 2017 a je každoročně aktualizován.

Systém nakládání s odpady v Příboře je nutno sladit s nově schválenou legislativou, t. j. ze zákonem č. 541/2020 Sb., o odpadech, a souvisejícími právními předpisy. Je nezbytné vydat novou obecně závaznou vyhlášku města o systému odpadového hospodářství, jelikož nový zákon o odpadech původní vyhlášky od 01.01.2022 ruší.

 

1. Znění obecně závazné vyhlášky (OZV)
 
Vydání obecně závazné vyhlášky (viz Příloha č. 1) je podle ustanovení §84 odst. 2 písm. h) v pravomoci zastupitelstva města a zpracovává se v souladu se zákony ČR. Byl využit platný vzor OZV zpracovaný Ministerstvem vnitra ČR, s jehož odborem dozoru bylo znění OZV konzultováno a dle pokynů upravováno.

V návrhu nové OZV je:

a/ dle zákona přidán sběr textilu, jedlých olejů, kovů i nápojových kartonů do barevně rozlišených nádob

b/ upřesněno, z jakých nádob a kde umístěných je prováděn svoz směsného komunálního odpadu (typizovaných 120 l, 240 l a 1 100 l umístěných na veřejně přístupných místech)

c/ vypuštěn sběr stavebního odpadu, neboť pokud je definován v systémové vyhlášce, je město povinno sbírat alespoň určité množství zdarma (poznámka: stavební odpad bude za úplatu přijímán ve sběrném dvoře)

d/ umožněn do systému vstup podnikatelským subjektům na základě uzavřené smlouvy

e/ uveden nový Sběrný dvůr Točna Příbor spolu s re-use centrem

f/ předávání objemného a nebezpečného odpadu možné jen ve sběrném dvoře (velkoobjemové kontejnery-vany budou zrušeny).

Na jaře 2021 byl uveden do provozu nový Sběrný dvůr Točna Příbor, jehož součástí je i re-use centrum. Jak bylo avizováno již dříve, rozšířený provoz sběrného dvoru umožňuje zrušit rozmisťování van na velkoobjemový odpad. Níže citace zdůvodnění, které je uvedeno na webu a v Měsíčníku města Příbora 10/2021:

Svozy objemného odpadu budou zrušeny, jelikož se stává, že do kontejnerů občané vyhazují i odpady, které by se daly ještě vytřídit, nebo zde vůbec nepatří, jako například pneumatiky a nebezpečné odpady - chemikálie, barvy, léky atd. Občané mají celoročně možnost dovézt objemný odpad na Sběrný dvůr Točna Příbor, kde se již nevyužitelný odpad dále třídí na komodity: dřevo, sklo, textil, kovy, plasty - na skládce tedy končí jen to zbytkové ze všeho, vytříditelné je obchodováno jako surovina. Skládkovné je stále dražší a také z nového odpadového zákona vyplývá, že město musí zajišťovat oddělené soustřeďování využitelných objemných odpadů, soustřeďování nebezpečných odpadů musí být prováděno pouze na místech s obsluhou, takže by u každé vany musel po celou dobu někdo být.

Množstevní omezení např. u objemného odpadu není dle odboru dozoru MV možné, takže toto ustanovení bylo z návrhu nové OZV vypuštěno. Nicméně - na novém sběrném dvoře je vedena elektronická databáze všech osob, které předávají odpad do tohoto zařízení. Tato evidence umožňuje sledovat celkové množství předaného odpadu od každého občana. V případě, kdy toto množství bude abnormálně vyšší, bude město v součinnosti s obsluhou sběrného dvoru usilovat o prověření původu odpadu od dané osoby nebo z dané adresy, např. zda nedochází k předání odpadu z podnikatelské činnosti, které je zpoplatněno odlišným způsobem. Toto opatření je však reálné pouze tehdy, upustíme-li od rozmisťování van na objemný odpad.

 

Předkládáme novou OZV o systému ke schválení orgánům města, aby platnost i účinnost byla nejpozději 01.01.2022, jak ukládá nový odpadový zákon.

Rada města doporučila zastupitelstvu města na svém jednání dne 05.10.2021 usnesením č. 19/54/RM/2021 tuto vyhlášku schválit.


 

 

Přílohy:
Příloha č.1: OZV odpady systém (Veřejná)