Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:23
Konané dne:15.12.2021
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Žádosti o změnu Územního plánu Příbora
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

informace o možnosti pořízení Změny č. 3 Územního plánu Příbora.

II. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OIRSM
1.1.

předložit do 09.02.2022 Zastupitelstvu města Příbora k odsouhlasení návrh zadání Změny č. 3 ÚP Příbora, a to ve dvou variantách uvedených v důvodové zprávě tohoto materiálu.

Termín: 09.02.2022
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Ing. Romana Šašinková, DiS.
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Aktuálně platný Územní plán Příbora (dále ÚP Příbora) byl pořizován v letech 2010 - 2012 a byl vydán Zastupitelstvem města Příbora usnesením č. 18/7/1/3 dne 13.12.2012 s účinností od 31.12.2012.

Změna č. 1 Územního plánu Příbora (dále Změna č. 1) byla pořizována  v letech 2018 - 2020 a byla vydána Zastupitelstvem města Příbora dne 06.05.2020 usnesením č. 19/12/RM/2020 s účinností od 01.06.2020.

Změna č. 2 Územního plánu Příbora (dále Změna č. 2) byla pořizována  v roce 2021 a byla vydána Zastupitelstvem města Příbora dne 20.10.2021 usnesením č. 10/22/RM/2021 s účinností od 22.11.2021.

 

Obecně lze konstatovat, že v současné době jsou hlavní plochy a koridory nadřazené infrastruktury v územním plánu stabilizované a nelze výhledově čekat výrazné změny ve využívání území na všech katastrech města Příbora.

 

Na odbor investic, rozvoje a správy majetku, který je pořizovatelem územně plánovací dokumentace města Příbora, jsou postupně doručovány jednotlivé žádosti o změny ÚP Příbora, které jsou však většinou pouze lokálními záměry bez většího významu pro celkovou urbanistickou strukturu územního plánu. V celé řadě se jedná o požadavky, které nezohledňují stav a situování potřebných inženýrských sítí a dopravní infrastruktury. Proto na ně bude v navazujících materiálech pořizovatel ÚP Příbora zastupitelstvo města upozorňovat. Jedná se totiž o záležitosti, které budou v budoucnu zatěžovat město, a ze zkušeností v minulých letech lze potvrdit, že řada majitelů takto nově schválených zastavitelných ploch se obrací na město se žádostmi na zainvestování okolí těchto pozemků.

Pořizovatel ÚP Příbora počínaje Změnou č. 1 pravidelně jednou ročně předkládá zastupitelstvu města souhrn všech aktuálních žádostí o dílčí změny a doporučuje zastupitelstvu, zda je nezbytné pořídit další změnu. Vzhledem k tomu, že se jedná nejen o časově dlouhý proces (1-2 roky podle průběhu projednání), ale rovněž o finančně náročné práce (cca 0,5 mil. Kč), je vždy potřeba důkladně zvážit objektivní význam konkrétní změny pro potřeby města a podle toho se rozhodovat. Možnou cestou je i stanovení úhrady veškerých prací žadatelem o změnu územního plánu. Tento způsob nelze očekávat u žadatelů o malé změny za účelem převedení charakteru pozemků pro stavby rodinných domů, ale spíše u větších záměrů. Město dosud tento způsob uplatnilo pouze jednou, a to v letošním roce v rámci pořízení Změny č. 2.

 

V minulém roce bylo zastupitelstvu města dne 10.12.2021 předloženo 16 žádostí o dílčí změnu ÚP Příbora. Zastupitelstvo pořízení změny na základě těchto žádostí neodsouhlasilo.

V letošním roce předkládá pořizovatel zastupitelstvu města celkem 33 žádostí, které obsahují převážně požadavky na změnu využití ploch zemědělských na zastavitelné pro výstavbu rodinných domů, případně pro rekreační účely. Souhrn všech těchto žádostí je obsahem přílohy č. 1 tohoto materiálu včetně zákresu v ortofotomapě, koordinačním výkresu z územního plánu a základního popisu pozemků.

Územní plán ovlivňuje i záměry města samotného a tyto by měly být v kontextu dílčích požadavků jednoznačně nadřazeny. U města se pochopitelně očekává koncepčnost a dlouhodobá příprava lokalit, v nichž hodlá město samo případně i ve spolupráci s jinými subjekty rozvíjet zástavbu města. Toto je jednoznačně případ návrhu, který předkládá pořizovatel zastupitelstvu města. Jedná se o návrh, aby zastupitelstvo schválilo pořízení Změny č. 3 ÚP Příbora z důvodu převodu plochy navazující východně na tzv. lokalitu Za školou. Uvedená plocha figuruje v územním plánu jako rezervní. To znamená, že je na ní do budoucna počítáno se zastavěním pro daný účel, ale to až poté, kdy budou zastavěny zastavitelné plochy, které jsou v územním plánu schváleny jako zastavitelné, tedy ty, které jsou vymezené k zastavění.

Důvodem pro tento návrh je skutečnost, že se městu podařilo plně zasíťovat a odprodat pozemky v zastavitelné ploše Z 43 (lokalita Za školou) a pozemky v rezervní ploše R2 vymezené lokalitou Za školou a ulicí Hukvaldskou, které jsou většinou v majetku města, umožňují technickou i dopravní návaznost na tuto zástavbu. Rovněž je možné v této ploše realizovat i jiný typ zástavby podle aktuálních záměrů města (rodinné domy, stavby a zařízení pro vzdělávání a výchovu, sociální služby, péči o rodinu, zdravotní služby, kulturu, veřejnou správu, stavby a zařízení pro obchod, stravování, administrativu, ubytování, apod.).

V rámci této změny je možné projednat i shora zmíněné požadavky občanů. V té souvislosti pořizovatel doporučuje zastupitelstvu města přistupovat k těmto návrhům s velkou vážností, protože je potřeba mít na zřeteli, kromě ostatních zákonných limitů, požadavek uvedený v ustanovení § 55 odst. 4 stavebního zákona, v němž je uvedeno, že další zastavitelné plochy lze změnou územního plánu vymezit pouze na základě prokázání potřeby vymezení nových zastavitelných ploch.

V návaznosti na shora uvedené navrhuje pořizovatel, aby zastupitelstvo města rozhodlo o pořízení Změny č. 3 Územního plánu Příbora a uložilo vedoucímu odboru IRSM předložit do 09.02.2022 zastupitelstvu města k odsouhlasení návrh zadání Změny č. 3 ÚP Příbora, a to ve dvou variantách. V jedné variantě budou shrnuty k následnému veřejnému projednání dle stavebního zákona veškeré požadavky na dílčí změny a ve druhé pak požadavky, které k veřejnému projednání doporučuje pořizovatel.

 

Přílohy:
Příloha č.1: 211206 Tabulka žádostí o změnu ÚP - žádosti do 06.12.2021 - minimální velkost.pdf (Veřejná)