Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:23
Konané dne:15.12.2021
Materiál číslo:6
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej části pozemku parc. č. 3252/1 k. ú. Příbor
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

prodej části pozemku parc. č. 3252/1 v k. ú. Příbor dle žádosti pana Milana Bittnera, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , dle jeho žádosti ze dne 30.08.2021.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 8
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost pana Milana Bittnera, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ . Předmětem podání ze dne 30.08.2021 je žádost o prodej části pozemku parc. č. 3252/1 v k. ú. Příbor. Jedná se o pozemek ostatní plocha - ostatní komunikace. Z celkové výměry pozemku činící 3 599 m2 požaduje žadatel k prodeji cca 430-440 m2.

 

Žadatel uvádí, že se jedná o část pozemku, která tvoří slepou ulici vedoucí pouze k rodinnému domu a pozemku žadatele. Kromě žadatele (a jeho rodinných příslušníků) předmětnou část komunikace nikdo neužívá, žadatel komunikaci dlouhodobě udržuje na vlastní náklady.

 

Odkoupením části pozemku žadatel zamýšlí předejít možným komplikacím v případě, že by vlastnictví pozemku přešlo na jiný na jiný subjekt než město. K tomuto bylo žadateli sděleno, že se jedná o vysoce nepravděpodobnou možnost s tím, že komunikace je veřejně přístupná a nikoho nelze omezit v jejím užívání. (Naopak, pokud by byla požadovaná část pozemku odprodána, bylo by město nuceno žádat o povolení vstupu - viz vyjádření TSMP. Snahou města je získat co nejvyšší podíl místních komunikací a pozemků pod nimi do svého majetku, nikoli tyto nemovitosti prodávat do vlastnictví fyzických osob).

 

Žadatel navrhuje kupní cenu dle Pravidel č. 2/2020, tj. 100 Kč/m2 a souhlasí s úhradou dalších nákladů spojených s převodem nemovitosti - vyhotovení geometrického plánu, poplatky za vklad práva do katastru nemovitostí apod.

 

Odbor IRSM požádal o stanovisko k prodeji technické služby a příslušné odbor MÚ.

 

Ze stanoviska TSMP: Záporné stanovisko k prodeji - na pozemku je umístěno vedení VO, pozemek je nutný pro přístup k VO a k odvodňovacímu žlabu na vedlejším pozemku, proto je vhodnější ponechat pozemek v majetku města.

 

Ze stanoviska OŽP: Případným prodejem nebudou dotčeny zájmy ochrany ŽP, pozemek však slouží jako přístup k vodnímu toku ve správě města.

 

Stanovisko - územní plán: Záměr, pro který je pozemek požadován k prodeji je v souladu s územním plánem za předpokladu stávajícího využití.

 

Stanovisko stavební komise:

Schůze dne 20.09.2021: 

  • Žádost p. Milana Bittnera o prodej části pozemku parc. č. 3252/1 v k. ú. Příbor ostatní plocha - ostatní komunikace

"Jedná se o část pozemku, která tvoří slepou komunikaci vedoucí k rodinnému domu žadatele. Z předloženého materiálu nejsou jasné vlastnické poměry k okolním pozemkům, které můžou mít vliv na potencionální využití tohoto pozemku. Dále je třeba doplnit do jaké míry je předmětná část pozemku zatížená věcnými břemeny, sítěmi a ochranným pásmem dráhy. Stavební komise požaduje doplnění výše vedených informací, aby k této žádosti mohla vydat usnesení."

 

Schůze dne 18.10.2021:

  • Žádost p. Milana Bittnera o prodej části pozemku parc. č. 3252/1 v k. ú. Příbor ostatní plocha - ostatní komunikace

"Paní Habdasová zaslala doplnění situace s uvedením majitelů okolních pozemků. U pozemků parc.č. 3178/4, 3179/5 a 3252/6 dojde s největší pravděpodobností ke změně vlastníka. Stavební komise doporučuje prověřit majetkové vztahy k místní komunikaci a po vyjasnění vlastnických vztahů, začít jednat o pozemku pod současnou cestou s případným novým vlastníkem. Před prodejem části pozemku parc. č. 3252/1 v k. ú. Příbor je potřebné předjednat se Správou železnic, státní organizací, jelikož se pozemek nachází v ochranném pásmu dráhy, které činí 30 m."

 

Z usnesení finančního výboru - schůze dne 10.11.2021: 

Finanční výbor doporučuje zastupitelstvu neschválit prodej části pozemku parc. č. 3252/1 v k. ú. Příbor.

 

Stanovisko odboru IRSM:

  1. Odbor IRSM doporučuje žádosti p. Bittnera nevyhovět s odvoláním na své výše uvedené stanovisko k prodeji pozemků tohoto typu i v návaznosti na citovaná stanoviska a usnesení. V případě, že by žadatel odprodal část svých nemovitostí přiléhajících k požadované části komunikace, mohlo by vlastnictví komunikace soukromou osobou zakládat důvody k neshodám mezi vlastníky pozemků ohledně přístupu k pozemkům a případná role města jako prostředníka je velmi obtížná.
  2. Podněty stavební komise se odbor IRSM nadále nezabýval, neboť vlastnické vztahy ke komunikaci i pozemku pod komunikací jsou jasné - obojí je majetkem města. Jednání se Správou železnic by nebylo účelné ani v případě prodeje předmětné části pozemku, protože prodejem by nedošlo ke změně režimu užívání komunikace ani dráhy; v takovém případě se do kupní smlouvy pouze vkládá ustanovení o tom, že nabyvatel bere na vědomí skutečnost, že pozemek je dotčen ochranným pásmem a přijímá případná omezení a povinnosti z této skutečnosti vyplývající (např. povinnost ořezávání porostů apod.).
  3. Příjem z případného prodeje, tzn. cca 44 000 není pro město nijak zásadní. 

 

Usnesení rady města č. 7/58/RM/2021 ze dne 07.12.2021:

Rada města doporučuje zastupitelstvu města neschválit prodej části pozemku parc. č. 3252/1 v k. ú. Příbor dle žádosti pana Milana Bittnera, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , dle jeho žádosti ze dne 30.08.2021.


Návrh usnesení je vypracován s ohledem na výše uvedené skutečnosti.

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Žádost o prodej (Veřejná)
Příloha č.3: Fotomapa zájmového území (Veřejná)
Příloha č.4: Fotomapa - vlastnické vztahy (Veřejná)
Příloha č.5: Mapy.cz - výřez (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.7: Stanovisko ŽPD (Veřejná)
Příloha č.8: Stanovisko - územní plán (Veřejná)