Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:23
Konané dne:15.12.2021
Materiál číslo:17
Název materiálu a návrh usnesení:
Kotlíkové dotace - 4. výzva
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

zájem města Příbora o spolufinancování 4. výzvy kotlíkových dotací Ministerstva životního prostředí v rámci Operačního programu Životní prostředí 2021-2027, v návaznosti na kterou připravuje Moravskoslezský kraj další kolo kotlíkové dotace na výměnu starých zdrojů vytápění pro domácnosti s nižšími příjmy.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Ing. Dita Kalužová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Moravskoslezský kraj (dále jen "MSK") připravuje ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí v rámci Operačního programu Životní prostředí 2021 - 2027 projekt "Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji - 4. výzva" (viz příloha tohoto materiálu). Cílem projektu je zlepšení kvality ovzduší díky omezení primárních emisí znečišťujících látek z lokálního vytápění domácností, a to prostřednictvím náhrady zastaralých spalovacích zařízení na pevná paliva za nové environmentálně šetrné způsoby s prioritní podporou obnovitelných a bezemisních zdrojů s přihlédnutím k regionálnímu specifiku spočívajícím v tradičním zaměření lokálních topenišť na uhlí.

V rámci projektu budou fyzickým osobám/domácnostem opětovně poskytovány dotace na výměnu kotlů. V minulých třech výzvách obdržel občan z dotačních programů 80 % uznatelných nákladů a město navíc přispívalo částkou ve výši 7 000 - 7 500 Kč na žadatele. Každé ze zmíněných třech výzev využily desítky žadatelů z našeho města, kteří již mají nový kotel, čímž ve městě ubylo emisí z lokálních topenišť. Městský úřad, odbor životního prostředí, dotací a veřejných zakázek bude i nadále občany informovat o nutnosti řešit výměnu starých kotlů na pevná paliva (na webu ŽP i v měsíčníku 11/2021 jsou již informace uvedeny).

 

Podpora v této 4. výzvě je nově určena pro domácnosti s nižšími příjmy, kterou bude od začátku roku 2022 poskytována prostřednictvím Krajského úřadu MSK (výše dotace až 95%). Na spolufinancování výměny kotlů se mohou rovněž podílet i města a obce. Město Příbor bylo rovněž osloveno, zda má zájem se připojit i v této 4. výzvě na následné období a podpořit nové žadatele. Jak bylo ověřeno u projektového manažera MSK Ing. Hany Bednaříkové, nyní žadatel obdrží až 95 % uznatelných nákladů, k tomu navíc plánovaný příspěvek kraje a ještě případný příspěvek města.

Po konzultaci s pracovníky KÚ MSK bylo dohodnuto, že případný zájem o spolufinancování kotlíkových dotací - 4. výzva ze strany města Příbora bude oznámen na základě projednání v orgánech města tak, aby byl dodržen termín uvedený v dopise podepsaném hejtmanem MSK, t. j. do 31.01.2022. Po projednání materiálu na zasedání ZM bude výsledek předmětného hlasování neprodleně zaslán na KÚ MSK. Poté by byla případně připravena Smlouva o spolupráci při realizaci projektu Kotlíkové dotace, v níž již by byla vyčíslena částka odpovídající množství žadatelů. Smlouva by jako minule byla předložena ke schválení Zastupitelstvu města Příbora na jaře roku 2022.

Vzhledem k výši poskytované dotace (až 95% uznatelných nákladů), navíc doplněné příspěvkem kraje, nedoporučujeme zapojení města Příbora do spolufinancování 4. výzvy kotlíkových dotací. Důvodem je právě výše poskytované základní podpory v rámci dotačního programu (až 95%) s tím, že každý žadatel by se měl finančně podílet na výměně starého kotle přiměřenou částkou.

Neschválením spoluúčasti města se nic nemění na procesu přijímání žádostí a jejich schvalování - v minulých výzvách i v této připravované se jedná o akci administrovanou Moravskoslezským krajem.

Poznámka: pro doplnění uvádíme, že ostatní domácnosti s běžnými příjmy si mohou od října 2021 nově žádat o výměnu starého kotle v programu Nová zelená úsporám prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR (výše dotace až 50%). Kraje a města (obce) do tohoto dotačního programu zapojeny nejsou, tzn. že výše finanční podpory pro žadatele (občana) nebude navýšena o příspěvek kraje či města.

 

Rada města Příbora projednala tento materiál na své 58. schůzi dne 07.12.2021 a přijala usnesení č. 17/58/RM/2021:

Kotlíkové dotace - 4. výzva

I. Rada města doporučuje zastupitelstvu města neschválit zájem města Příbora o spolufinancování 4. výzvy kotlíkových dotací Ministerstva životního prostředí.

 

Tímto předkládáme Zastupitelstvu města Příbora k projednání zájem města Příbora o spolufinancování 4. výzvy kotlíkových dotací.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Průvodní dopis z MSK (Veřejná)