Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:23
Konané dne:15.12.2021
Materiál číslo:23
Název materiálu a návrh usnesení:
Záměr Moravskoslezského kraje přesunout CETRAT, pobočku Muzea Novojičínska, z Příbora do Nové Horky
I. Zastupitelstvo města nesouhlasí

se záměrem zřizovatele přesunout pobočku CETRAT Muzea Novojičínska z budovy piaristického kláštera v Příboře do budovy zámku v Nové Horce.

II. Zastupitelstvo města žádá

Moravskoslezský kraj o zachování pobočky CETRAT Muzea Novojičínska v Příboře.

III. Zastupitelstvo města pověřuje

vedení města dalším jednáním s cílem zachovat pobočku CETRAT Muzea Novojičínska ve městě Příboře.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 9
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Mgr. Pavel Netušil
Zpracoval:Mgr. Pavel Netušil
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Stručná rekapitulace:

Koncem roku 2020 se začaly objevovat první neověřené informace o záměru odboru kultury KÚ změnit stávající strukturu své příspěvkové organizace, Muzea Novojičínska. V té době šlo o četné nepotvrzené a navzájem se vylučující dohady, zahrnující např. přesunutí Cetratu jako příborské pobočky Muzea Novojičínska do prostor muzea ve Frenštátu pod Radhoštěm. Protože jsem se na začátku roku při debatě s Ing. Michaličkou přesvědčil, že skutečně existuje v té době ještě velmi mlhavý záměr přesunout CETRAT z prostor piaristického kláštera v Příboře, vypravili jsme se 27. 1. s zastupitelkou Ing. Danou Foriškovou na KÚ za náměstkem hejtmana pro kulturu a památkovou péči Mgr. Lukášem Curylem. Na schůzce jsme se dozvěděli od vedoucí odboru kultury paní Karin Veselé, že skutečně existuje záměr přesunout CETRAT z Příbora a že cílem přesunu by měla být budova zámku v Nové Horce vlastněná krajem Moravskoslezským. Záměr je vázán na projekt a podrobnější informace nám odbor kultury včas sdělí. Jako zástupci města jsme vyjádřili nesouhlas s tímto záměrem a snažili jsme se vysvětlit, jak velmi důležitý je CETRAT pro město Příbor v mnoha odvětvích jeho fungování. 

Hned 29. 1. jsem poté jednal o plánovaném přesunu s ředitelem Muzea Novojičínska PhDr. Zdeňkem Orlitou, PhD. (jednání se poté ještě několikrát opakovalo). Výsledek lze shrnout tak, že vedení Muzea Novojičínska nesouhlasí s přesunem CETRATu, avšak je si vědomo faktu, že tento přesun je plně v kompetenci zřizovatele. Je zřejmé, že vedení muzea je pod značným tlakem. Pokud chceme pobočku CETRAT v Příboře zachovat, je nutné jednání na politické úrovni.

 

Protože přesun CETRATu může nařídit jen zřizovatel, tj. rada MSK, objíždím postupně náměstky i radní a snažím se je o problematice informovat. Naposledy jsem takto počátkem prosince hovořil s náměstkem hejtmana Janem Krkoškou. 

 

Bohužel jsme dlouho čekali na jakékoli podrobnější informace. Vedoucí odboru kultury paní Karin Veselá sice v únoru uspořádala setkání s vedením města a vedením Muzea Novojičínska (vedoucí CETRATu Ing. Michalička přizván nebyl), ale k žádnému posunu zde nedošlo. Pracovnice KÚ nás seznámila se svým záměrem a přislíbila jakési "kompenzace" za zrušené kulturně vzdělávací akce CETRATu (některé dle jejího sdělení měl CETRAT v Příboře vykonávat externě). Realizace projektu byla upřesněna na dobu za 2-3 roky a byli jsme proto požádáni, abychom vyčkali dalších informací.

 

V polovině května jsme učinili první pokus domluvit ve věci CETRATu schůzku s hejtmanem kraje. Získat termín bylo obtížné, nakonec jsme se domluvili na termínu 30. 6. Mezitím proběhlo 19. zasedání ZM, které svým usnesením pověřilo starostu k dalšímu jednání, což se pro úspěšnost jednání ukázalo jako významný prvek. Dne 30. 6. jsme s panem starostou navštívili hejtmana MSK Prof. Ing. Ivo Vondráka, CSc., abychom ho informovali o chystaném přemístění CETRATu do Nové Horky a problémech, který by tento přesun obnášel pro Příbor. Informovali jsme ho rovněž o průběhu zasedání zastupitelstva, které nás tímto jednáním pověřilo. O jeho vstřícném postoji jsme již zastupitelstvo informovali.

 

Aktuální situace:

Protože z tohoto jednání nemáme k dispozici zápis, přísun informací vázne a veškeré další posuny zjišťujeme zprostředkovaně a tedy bez záruky, obrátilo se vedení města dne 13. 10. písemně na pana náměstka s dopisem, v němž jsme žádali další jednání a mj. jsme položili následující otázky: 

Potřebujeme informace, které jsou po nás opakovaně požadovány. Jde především o aktuální stav přípravy projektu a informace o roli Cetratu v tomto projektu. Nejsme schopni zodpovědět otázku, proč vlastně je přesun Cetratu nezbytný, prosíme Vás tedy o písemnou odpověď na tuto otázku. Plánujete rovněž přesun historické piaristické knihovny mimo piaristický klášter?

Jak se můžete přesvědčit v příloze, odpověď (na kterou jsme čekali 6 týdnů a 2x ji  starosta musel urgovat) je obecná a odpovědi na otázky jsme nedostali. K jistému posunu však došlo: místo o jednoznačném záměru, jehož realizace je pouze otázkou času, se mluví o "záměru ve fázi námětu" s tím, že pokud jde o projekt rekonstrukce a nové funkce zámku v Nové Horce, přednost budou mít jiné fáze projektu než přesun CETRATu. Z pohledu vedení města je tedy na místě nová schůzka s panem náměstkem hejtmana Mgr. Lukášem Curylem, kde budeme vyžadovat zmíněné odpovědi. Pakliže není přesun CETRATu nezbytný, je zde nemalá šance, že se můžeme domluvit na pozastavení či zrušení záměru přesunout CETRAT do Nové Horky. K tomuto jednání máme k dispozici i stanoviska školských zařízení na území města (viz příloha), která také jednomyslně požadují zachování CETRATu v Příboře. Rozhodující je však opora této snahy v usnesení zastupitelstva města, pouhé pověření k jednání (usnesení 25/19/ZM/2021 z 26. května t.r.) z našeho pohledu v tomto směru nestačí.

 

Komise pro kulturu a cestovní ruch se na svých schůzích dne 15. a 25. 11. zabývala touto problematikou a hodlá podpořit snahu města vytvořením petice za zachování CETRATu v Příboře. Každý politický subjekt v Příboře má možnost vyslat svého zástupce do petičního výboru.

 

Jako vedení města jsme si vědomi, že přesun pobočky CETRAT Muzea Novojičínska je zcela v kompetenci zřizovatele. Opakované jednání s členy krajského zastupitelstva a členy rady MSK však dávají naději, že pozvolný posun v postoji odboru KÚ může ve finále znamenat ustoupení od záměru. Jednou z reakcí na naše jednání se ohlášený příjezd 1. náměstka hejtmana kraje Ing. Jakuba Unucky, MBA, do Příbora někdy v týdnu 13.-17.12. První náměstek hejtmana zde jede právě z důvodu naší debaty o chystaném přesunu CETRATu. Je však nutno i nadále jednat, další schůzka na KÚ proběhne přímo s vedoucí odboru kultury Karin Veselou 4. ledna 2022.

 

Technická poznámka: Velmi jsme váhali, zda třetí usnesení formulovat jako úkolové či nikoli. Po domluvě s městským právníkem byla zvolena forma bez termínu, neboť není vůbec jasné, jak dlouho bude jednání s KÚ trvat (viz příloha č. 2). Ostatně úkolové usnesení z května t.r. mělo termín 31.7.2021, který už dávno uplynul, avšak úkol není splněn, neboť je nutno jednat stále dál. Systém nás však interně upozorňuje, že má úkol po termínu. Dnešním dnem tedy bude úkolové usnesení s termínem 31.7.2021 označeno za splněné a v platnost vejde podobné usnesení bez časového ohraničení.

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Dopis vedení města náměstkovi hejtmana pro kulturu (Veřejná)
Příloha č.2: Odpověď na dopis z KÚ (Veřejná)
Příloha č.3: Stanovisko Masarykova gymnázia (Veřejná)
Příloha č.4: ZS_NporLoma.pdf (Veřejná)
Příloha č.5: ZS_Jicinska.pdf (Veřejná)
Příloha č.6: LUNA.pdf (Veřejná)
Příloha č.7: MS_Pionyru.pdf (Veřejná)
Příloha č.8: MS_Kamarad.pdf (Veřejná)
Příloha č.9: BAV_klub.pdf (Veřejná)