Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:2
Konané dne:14.12.2022
Materiál číslo:9
Název materiálu a návrh usnesení:
Převzetí pozemků parc. č. 2534/1 a 2534/8 k. ú. Příbor - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
I. Zastupitelstvo města odmítá

úplatný převod pozemků parc. č. 2534/1 a 2534/8, oba v k. ú. Příbor, z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, IČO 69797111, do majetku města Příbora.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

bezúplatný převod pozemků parc. č. 2534/1 a 2534/8, oba v k. ú. Příbor, z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, IČO 69797111, do majetku města Příbora za podmínek dle smlouvy v předloženém znění.

III. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OIRSM
1.1.

zpracovat technické zadání projektu oprav komunikace na pozemcích parc. č. 2534/1 a 2534/8 v k. ú. Příbor a předložit je radě města.

Termín: 30.06.2023
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Dana Forišková, Ph.D.
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

 

V roce 2017 požádalo město Příbor na základě předchozích jednání zástupců vedení města se zástupci vedení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) o převody pozemků ve vlastnictví ČR situovaných pod komunikacemi udržovanými městem, mimo jiné také o převod pozemků v k. ú. Příbor: Účelem jednání bylo postupné získání tohoto typu pozemků do vlastnictví města. V minulosti již takto byly některé pozemky městu převedeny, u některých ještě k majetkoprávnímu vypořádání nedošlo. Jedná se o časově náročný proces, kdy pozemky ve správě ÚZSVM musí být lustrovány, aby nedošlo k opomenutí historických vlastnických práv jiných subjektů. V době, kdy jednání probíhala (2016-2017) pozemky pod účelovými komunikacemi nesplňovaly podmínky pro bezúplatný převod. Současná legislativa již bezúplatný převod umožňuje, proto ÚZSVM předložil odboru IRSM návrh darovací smlouvy. Jedná se o standardní znění smlouvy se zákazem zcizení, či generování zisku z pozemků po dobu 5 let. Znění smlouvy bylo odsouhlaseno právníkem MÚ v rámci materiálu předloženému radě msta - schůze dne 04.10.2022.

 

Jedná o pozemky v k. ú. Příbor:

 

pozemek parc. č. 2534/1 ostatní plocha - ostatní komunikace o výměře 792 m2

pozemek parc. č. 2534/8 ostatní plocha - ostatní komunikace o výměře 207 m2

 

Na uvedených pozemcích se nachází veřejně přístupná účelová komunikace vedená v pasportu komunikací Příbora pod ev. č. 92u. Komunikace tvoří odbočku na ul. Frenštátské ze silnice směr Kopřivnice a navazuje na účelovou komunikace ev. č. 903u, která opět ústí na silnici na ul. Frenštátské.

 

Komunikace je užívána pro příjezd k rodinným domům č. p. 349 a 459 a k zahrádkám na pozemku parc. č. 2541 v majetku města, který je pachtován ZO Včelínek.

 

Povrch komunikace na pozemcích ÚZSVM je tvořen po úroveň rodinných domů č. p. 349 a 459 betonovými panely, dále pak chodníkovou dlažbou. Pokračování komunikace na pozemku města má charakter chodníku s obrubníkem (zarostlé) a souběžného travnatého pásu v šíři umožňující průjezd osobního automobilu.

 

Zimní údržba účelové komunikace na pozemcích ÚZSVM je dlouhodobě zajišťována technickými službami.

 

Odbor IRSM, jako zpracovatel toho materiálu po konzultaci s místostarostou, předkladatelem materiálu, doporučuje pozemky převzít do majetku města a nadále zajišťovat údržbu a opravy komunikace na pozemcích. Odbor IRSM ověřil, že v rodinných domech č. p. 349 a 459 je přihlášeno k pobytu celkem 8 osob, daňová výtěžnost na 1 občana činí 15 768 Kč/rok, tj. celkem za zájmové území 126 288 Kč. Touto skutečností lze odůvodnit případné budoucí investice na úpravy účelové komunikace v případě převzetí pozemků do majetku města. Dále tak bude vyloučena možnost, že předmětné pozemky budou jako pro stát nepotřebný majetek nabídnuty k odkoupení jiným subjektům.

 

Odbor IRSM se domnívá, že v budoucnu by mělo dojít k postupnému převzetí všech pozemků pod účelovými komunikacemi obdobného charakteru do majetku města, jako je tomu např. v případě schválení převzetí pozemků pod účelovou komunikací v k. ú. Klokočov u Příbora (usnesení č. 7/26/ZM/2022 ze dne 25.05.2022). Je si však potřeba uvědomit, že technický stav těchto komunikací je velmi špatný a bude vyžadovat v budoucnu nemalé investice na jejich opravu. Za tím účelem by mělo město při převzetí těchto pozemků dát najevo, jak a kdy hodlá předmětnou komunikaci opravit.

 

Doporučení OIRSM: do jednoho roku od převzetí předmětných pozemků pořídit technické vyhodnocení stavu komunikací na těchto pozemcích a předložit radě města návrh na zpracování projektu oprav komunikací situovaných na přebíraných pozemcích.

 

Usnesení rady města č. 7/74/RM/2022 ze dne 04.10.2022:

 

I. Rada města doporučuje zastupitelstvu města odmítnout úplatný převod pozemků parc. č. 2534/1 a 2534/8, oba v k. ú. Příbor, z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, IČO 69797111, do majetku města Příbora.

 

II. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit bezúplatný převod pozemků parc. č. 2534/1 a 2534/8, oba v k. ú. Příbor, z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, IČO 69797111, do majetku města Příbora, za podmínek dle smlouvy v předloženém znění.

 

III. Rada města doporučuje zastupitelstvu města uložit odboru IRSM zpracovat technické zadání projektu oprav komunikace na pozemcích parc. č. 2534/1 a 2534/8, oba v k. ú. Příbor, a toto předložit k odsouhlasení radě města.

 

Odbor IRSM nežádal další stanoviska k převzetí pozemků; jedná se o bezúplatný převod na žádost města.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Nabídka ÚZSVM (Veřejná)
Příloha č.3: Fotodokumentace (Veřejná)
Příloha č.4: Darovací smlouva (Veřejná)