Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:24
Konané dne:15.02.2022
Materiál číslo:9
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodloužení lhůty splatnosti úhrady za zřízení práva stavby a jistiny na dodržení regulace zástavby na pozemku parc. č. 2178/7 k. ú. Příbor
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

oznámení společnosti SG-real Servis, spol. s r. o., IČO 06921116 se sídlem Kojetínská 2436/59, 750 02 Přerov o změně názvu a sídla společnosti na ARTERA LAMELY PŘÍBOR s. r. o., se sídlem Sokolovská 586/7, 779 00 Olomouc, IČO zůstává beze změn.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

prodloužení lhůty splatnosti úhrady za zřízení práva stavby k pozemku parc. č. 2178/7 v k. ú. Příbor a lhůty pro složení jistiny na dodržení regulace zástavby pozemku parc. č. 2178/7 v k. ú. Příbor, a to do 15.03.2022, s tím, že uvedené platby budou k tomuto datu připsány na příslušné účty města. Jistina na dodržení regulace zástavby bude převedena na depozitní účet města, úhrada za zřízení práva stavby nebude složena do notářské úschovy, jak stanoví Pravidla č. 2/2020, ale bude převedena přímo na příjmový účet města.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Místostarosta předkládá zastupitelstvu města k projednání podání vítěze veřejné soutěže o zřízení práva stavby na pozemku parc. č. 2178/7 v k. ú. Příbor v lokalitě Za školou, společnosti SG-servis Real spol. s r. o., se sídlem v Přerově, Kojetínská 2436/59: 

 

  1. Podání ze dne 24.01.2022: Oznámení o změně názvu a sídla společnosti s původního SG-servis Real spol. s r. o. na ARTERA LAMELY PŘÍBOR spol. s r. o. se sídlem Olomouc. Sokolovská 586/7, PSČ 779 00, IČO zůstává beze změn. Dle sdělení zástupce společnosti nový název lépe vystihuje záměr stavby. Garantem projektu přihlášeným do veřejné soutěže je v případě SG-servis Real společnost je projekční kancelář ARTERA Atelier s. r. o., nový název společnosti je (s již "zavedenou" částí názvu) vhodnější pro jednání o zajištění financování developerského záměru. Nové sídlo firmy je registrováno na adrese ARTERA atelier. Odborem IRSM ověřeno, že po zadání IČO do vyhledávacího formuláře Veřejného rejstříku a Sbírky listin je vygenerována právnická osoba ARTETA LAMELY PŘÍBOR s. r. o. Oznámení o změně názvu je součástí žádosti, která bude zastupitelstvu města předložena k projednání na zasedání dne 23.03.2022 v případě, že bude přijata část usnesení II. tohoto materiálu a příslušné platby budou v daném termínu uhrazeny.
  2. Žádost ze dne 31.01.2022: Vítěz veřejné soutěže žádá o prodloužení lhůty splatnosti úhrady za zřízení práva stavby k pozemku parc. č. 2178/7 v k. ú. Příbor ve výši 13 310 000 Kč (včetně DPH) a jistiny na dodržení regulace zástavby ve výši 1 000 000 Kč, a to do 15.03.2022. Pro splatnost uvedených částek byla stanovena lhůta 90 dnů ode dne doručení výzvy k platbě, která uplynula dne 26.01.2022. Žadatel žádost zdůvodňuje náročným jednáním s bankou o uvolnění finančních prostředků aj. - viz plné znění žádosti v příloze. Odbor IRSM doporučuje žádosti vyhovět vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o vysoké částky a sjednání úvěru na financování práva stavby není ze strany poskytovatelů úvěrů běžným procesem (ověřeno v r. 2019 odborem IRSM osobním jednáním s ČSOB, KB apod.) Dále v případě prodejů stavebních pozemků v lokalitě Za školou bylo obvykle žádostem o prodloužené lhůty splatnosti kupní ceny za pozemky vyhověno - většinou se jednalo o prodloužené lhůty o dalších 90 dnů.

Doplnění odboru IRSM: V průběhu jednání bylo žadatelem navrženo, aby platba za zřízení práva stavby byla převedena přímo na účet města a nikoli do notářské úschovy. Tento postup byl žadatelem navržen v rámci zjednodušení jednání a urychlení plateb. Složení platby do notářské úschovy a její převedení na účet města až po provedení vkladu práva stavby do katastru nemovitostí bylo do Pravidel č. 2/2020 začleněno jako "ochrana" kupující strany. Pokud tedy kupující navrhuje zjednodušený postup s tím, že považuje město za dostatečnou záruku korektního jednání, není důvod trvat na striktním dodržení postupu uvedeným ve smlouvě, která je součástí Pravidel. Po uhrazení plateb bude provedena pouze příslušná změna ve znění smlouvy na např. "platba za zřízení práva stavby byla uhrazena před podpisem této smlouvy".

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost (Veřejná)