Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:24
Konané dne:15.02.2022
Materiál číslo:10
Název materiálu a návrh usnesení:
Dohoda o realizaci sportovní plochy - Sbor dobrovolných hasičů Hájov
I. Zastupitelstvo města schvaluje

uzavření dohody, v předloženém znění, o realizaci sportovní plochy na pozemcích parc. č. 404/1 a 486/2 v k. ú. Hájov mezi městem Příborem a SH ČMS Sborem dobrovolných hasičů Hájov.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

V roce 2021 nabylo město Příbor do svého vlastnictví mimo jiné pozemek parc. č. 404/1 v k. ú. Hájov. Odkoupení pozemku bylo realizováno z podnětu Sboru dobrovolných hasičů Hájov (SDH), který žádal město o součinnost při zajištění pozemku vhodného pro trénink hasičského sportu. Část pozemku 404/1 byla následně dána SDH do výpůjčky spolu s částí pozemku parc. č. 486/2. Zbylá část pozemku parc. č. 404/1 je v současné době pachtována společnosti MORAVAN Mléčná farma a. s. (MMF).

 

SDH následně vypracoval studii využití zapůjčených pozemků, kdy v první fázi bude nutno vybudovat dráhu pro nácvik požárního útoku. Při konzultaci záměru se zástupci města, stavebního úřadu a orgánem ochrany zemědělského půdního fondu bylo mimo jiné konstatováno, že:

  1. Vybudování běžecké dráhy si vyžádá náročné terénní úpravy pozemku, který je svažitý; tyto terénní úpravy bude nutno projednat dle stavebního zákona a bude je možné realizovat pouze na základě pravomocného rozhodnutí stavebního úřadu.
  2. Zapůjčenou část pozemku určenou pro realizaci sportoviště bude nutno oddělit geometrickým plánem, aby vznikl samostatný pozemek, oddělený od pachtované části; tuto část bude po realizaci stavby nutno trvale vyjmout ze zemědělského půdního fondu a uhradit příslušné poplatky za vynětí ve výši cca 600 tis. Kč.
  3. Není ve finančních možnostech SDH realizovat stavbu dráhy na vlastní náklady v plném rozsahu včetně úhrady poplatků za vynětí půdy ze ZPF. SDH je zájmovou organizací, která ze své činnosti negeneruje zisky. Požaduje se, aby náklady spojené s vypracováním GP, vynětím z půdního fondu, s realizací stavby aj. hradilo město,

 

Na jednání, které proběhlo koncem roku 2021 bylo dohodnuto, že za podmínky souhlasu zastupitelstva na první fázi realizace sportoviště, spočívající ve vybudování dráhy pro nácvik požárního útoku se budou město a SDH podílet společně úměrně ke svým finančním možnostem na základě uzavřené dohody následovně (citace navrženého znění dohody):

 

  1. Město na vlastní náklady zajistí vypracování geometrického plánu pro rozdělení pozemku parc. č. 404/1 v k. ú. Hájov, vč. vytýčení hraničních bodů, oddělena bude část, která je v současné době předmětem výpůjčky, resp. část potřebná k realizaci Stavby. Podkladem pro vyhotovení geometrického plánu je výkres D02 Celková situace Stavby vypracovaný Martinem Maléřem - příloha č. 2. Město zajistí zápis nové parcelace do evidence katastru nemovitostí a narovná dle ní pachtovní vztah s MMF a zajistí uzavření příslušného dodatku ke smlouvě o výpůjčce.
  2. SDH na vlastní náklady zajistí podklady pro projednání Stavby a změny využití území dle ustanovení stavebního zákona, tzn. dokumentaci pro územní řízení v rozsahu daném stavebním zákonem a jeho prováděcími vyhláškami.
  3. Příslušná jednání se stavebním úřadem povede SDH na základě plné moci vydané Městem, a to až do nabytí právní moci příslušného rozhodnutí stavebního úřadu.
  4. Město na základě pravomocného rozhodnutí stavebního úřadu zajistí na vlastní náklady realizaci Stavby, a to v termínu do 31.12.2023. Zástupci SDH budou na požádání informováni o průběhu realizace stavby, budou informováni o termínech kontrolních dnů, kterých se v případě zájmu budou moci zúčastnit. Připomínky a návrhy zástupců SDH budou projednány odpovídajícím způsobem dle jejich závažnosti.
  5. Město uhradí poplatky související s realizaci Stavby, mimo nákladů uvedených v čl. IV bodu 1. písm. b), včetně poplatků za trvalé vynětí pozemku ze zemědělského půdního fondu.
  6. Náklady na následnou údržbu Stavby ponese SDH.

Další ustanovení dohody řeší zejména možnosti příjezdu zemědělské techniky na pozemek část pozemku parc. č. 404/1 pachtovanou MMF.

Předložená dohoda řeší technikálie a nikterak nezavazuje současné ani budoucí zastupitelstvo města k uvolnění finančních prostředků do rozpočtu. Tento krok zůstává na dohodě nezávislý - pakliže se ZM rozhodne příslušné finance v dané chvíli neuvolnit, dohoda tím nebude porušena a její plnění se pozastaví do doby, než budou příslušné peníze z rozpočtu uvolněny. Ze strany SDH je však logický zájem, aby prostředky byly uvolňovány bezodkladně.

 

Usnesení rady města č. 11/60/RM/2022 ze dne 01.02.2022:

Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit uzavření dohody, v předloženém znění, o realizaci sportovní plochy na pozemcích parc. č. 404/1 a 486/2 v k. ú. Hájov mezi městem Příborem a SH ČMS Sborem dobrovolných hasičů Hájov.

 

Návrh usnesení je vypracován na základě doporučujícího usnesení rady města.

 

Předložené znění dohody bylo odsouhlaseno zástupci SDH a právníkem MÚ.

 

Pozn. OIRSM: vypracování geometrického plánu (viz bod 1. citace dohody) již bylo zadáno.

Přílohy:
Příloha č.1: Zájmové území ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Návrh dohody (Veřejná)
Příloha č.3: Situace ve fotomapě - výpůjčka (Veřejná)