Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:26
Konané dne:25.05.2022
Materiál číslo:7
Název materiálu a návrh usnesení:
Převzetí pozemků parc. č. 699/1 a 699/2 k. ú. Klokočov u Příbora - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
I. Zastupitelstvo města odmítá

úplatný převod pozemků parc. č. 699/1 a 699/2 v k. ú. Klokočov u Příbora z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do majetku města Příbora.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

záměr převzetí pozemků parc. č. 699/1 a 699/2 v k. ú. Klokočov u Příbora z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do majetku města formou bezúplatného převodu.

III. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OIRSM
1.1.

zajistit podání žádosti Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových o bezúplatný převod pozemků parc. č. 699/1 a 699/2 v k. ú. Klokočov u Příbora do majetku města a odůvodnit žádost veřejným zájmem.

Termín: 10.06.2022
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 6
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání nabídku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Předmětem podání ze dne 08.02.2022 je mimo jiné nabídka převodu pozemků parc. č. 699/1 a 699/2 v k. ú. Klokočov u Příbora.

Jedná se o pozemky:

parc. č. 699/1             ostatní plocha - ostatní komunikace o výměře 1 933 m2

parc. č. 699/2             ostatní plocha - ostatní komunikace o výměře 407 m2

 

Pozemky byly ÚZSVM vyhodnoceny jako pro stát nepotřebný majetek.

 

Jedná se o opakovanou nabídku převodu pozemků s tím, že současná legislativa umožňuje případně jejich případně i bezúplatný převod do majetku města odůvodněný veřejným zájmem. V roce 2017 zastupitelstvo města rozhodlo o převodu pozemků nejednat - viz dále.

 

Pozemky jsou situovány v místní části Klokočov a tvoří odbočku ul. Lesní. Na pozemcích se nachází účelová komunikace bez obrubníků s nezpevněným povrchem. Komunikace je situována na celkem pěti pozemcích, z nichž dva jsou předmětem nabídky, pozemek parc. č. 699/3, který je přímo napojen na ul. Lesní je ve vlastnictví p. Jana Mikše, další dva pozemky v trase komunikace jsou ve správě Státního pozemkového úřadu. Komunikace slouží pro přístup a příjezd na zemědělské pozemky obhospodařované zejména p. Mikšem a k nemovitostem podél komunikace - zahrádky a dva domy pro bydlení s číslem popisným. Komunikace neslouží k přístupu na zemědělské pozemky v majetku města. 

 

Již v předchozích volebních obdobích bylo vlastníky nemovitostí podél komunikace poukazováno na její nevyhovující stav a město bylo opakovaně žádáno o řešení situace. V jednom případě (cca v r. 2013) město se souhlasem p. Mikše zajistilo dočasné zpevnění komunikace návozem štěrkové drtě, v dalších případech pak město odkazovalo na skutečnost, že není oprávněno nakládat s pozemky jiných vlastníků.

 

Obecně lze konstatovat, že vlastnictví jen dvou pozemků ze tří, na nichž je komunikace situována by bylo problematické z hlediska jednání o nutné údržbě povrchu komunikace s dalším vlastníkem. Tuto situaci by neřešilo ani získání pozemku od p. Mikše do vlastnictví města. Z dřívějších jednání z p. Mikšem vyplynulo, že on sám nemá zájem svůj pozemek městu převést a být tak do budoucna případně omezen v jeho užívání pro přejezd zemědělské techniky apod.

 

Odbor IRSM požádal o stanovisko k převzetí pozemků technické služby a příslušné odbory MÚ.

 

Ze stanoviska TSMP: Převzetí pozemků doporučeno, komunikace je TSMP užívaná, převzetí by řešilo nutnou údržbu realizovanou z prostředků TSMP a ořezávání stromů podél komunikace.

 

Ze stanoviska OŽPD: Zájmy ochrany přírody a krajiny nejsou případným převzetím pozemků dotčeny.

 

Ze stanoviska OIRSM-územní plán: Případné převzetí pozemků - komunikace je v souladu s územním plánem.

 

Stanovisko stavební komise - schůze dne 21.03.2022: Stavební komise doporučuje jednat s p. Janem Mikšem ohledně jeho pozemku parc. č. 699/3 v k. ú. Klokočov u Příbora.

 

Finanční výbor - schůze dne 27.04.2022: FV nepřijal ve věci usnesení, doporučil odboru IRSM ověřit postup ÚZSVM v případě, že město pozemky nepřevezme.

 

Odbor IRSM reagoval na doporučení stavební komise a finančního výboru s následujícím zjištěním:

  • Již z dřívějších jednání z p. Mikšem vyplynulo, že on sám nemá zájem svůj pozemek městu převést a být tak do budoucna případně omezen v jeho užívání pro přejezd zemědělské techniky apod. Tento názor pak potvrdil v e-mailové konverzaci.
  • Zástupce ÚZSVM na e-mailový dotaz ohledně dalšího postupu v případě, že město pozemky nepřevezme uvedl, že v takovém případě budou pozemky nabídnuty ke koupi v elektronické aukci, protože se jedná o pozemky pro ÚZSVM nepotřebné.

 

Stanovisko OIRSM: Ze zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích vyplývá, že vlastník účelové komunikace není povinen komunikaci udržovat a neodpovídá za škody vzniklé jejím špatným stavem. Lze však očekávat, že pokud by vlastníkem pozemků a komunikace bylo město, bylo by nutné alespoň minimální údržbu a opravy provádět a vypořádat se tak s požadavky vlastníků nemovitostí podél komunikace, které lze s jistotou předvídat. Z těchto důvodů se převzetí pozemků nejeví jako účelné. Je však nutno přihlédnout k možnosti, že v elektronické aukci by mohl předmětné pozemky získat jiný vlastník, který by následně svého vlastnického práva mohl zneužít a pokoušet se omezit v užívání komunikace vlastníky přilehlých nemovitostí a zemědělských pozemků. Ze znalosti místních poměrů lze tuto možnost hodnotit jako pravděpodobnou. Z důvodu předcházení této situace odbor IRSM doporučuje uvedené pozemky převzít a případně jednat se SPÚ o převodu pozemků parc. č. 699/5 a 699/5. Z aktuálního vyjádření p. Mikše je zřejmé, že on sám nemá v úmyslu užívání svého pozemku nijak omezovat. 

 

Veřejný zájem lze v žádosti o bezúplatný převod pozemků odůvodnit skutečností, že na pozemcích je situována veřejně přístupná účelová komunikace, která slouží pro příjezd k více nemovitostem pro bydlení a rekreaci a dále k příjezdu na zemědělské pozemky bez možnosti komerčního využití pro město.

 

Usnesení rady města č. 8/66/RM/2022 ze dne 17.05.2022:

Rada města doporučuje zastupitelstvu města odmítnout úplatný převod pozemků parc. č. 699/1 a 699/2 v k. ú. Klokočov u Příbora z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do majetku města Příbora a požádat o jejich bezúplatný převod ve veřejném zájmu.

 

Návrh usnesení je vypracován s ohledem na uvedené skutečnosti.

 

Pokud bude návrh usnesení přijat v předloženém znění, odbor IRSM požádá ÚZSVM o předložení návrhu darovací smlouvy. V případě, že smlouva nebude obsahovat ustanovení nad rámec nabídky (žádosti o sdělení) ze dne 08.02.2022, tzn. veřejný zájem a výhradně nekomerční využití pozemku, popř. zákaz zcizení po dobu 10 let, pak již nebude smlouva předložena k dalšímu schválení zastupitelstvem města, bude podepsána statutárním zástupcem a postoupena ke vkladu do katastru nemovitostí.

Přílohy:
Příloha č.1: Nabídka ÚZSVM (Veřejná)
Příloha č.2: Mapa - vlastnické vztahy v zájmovém území (Veřejná)
Příloha č.3: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko OŽPD (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko OIRSM - územní plán (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko p. Mikš (Veřejná)