Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:26
Konané dne:25.05.2022
Materiál číslo:10
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej částí pozemků parc. č. 2395/2 a 2396/2 k. ú. Příbor
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

prodej částí pozemků parc. č. 2395/2 a 2396/2 v k. ú. Příbor panu Jiřímu Pazděrovi, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ , dle jeho žádosti ze dne 07.02.2022.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 9
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost pana Jiřího Pazděry, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ . Předmětem žádosti ze dne 07.02.2022 je prodej částí pozemků parc. č. 2395/2 (zahrada) a 2396/2 (orná půda) v k. ú. Příbor. Tyto části o souhrnné výměře cca 36 m2 žadatel poptává pro vybudování příjezdu na pozemek parc. č. 2397/1, o jehož koupi uvažuje pro výstavbu rodinného domu. Kupní cena: Odbor IRSM informoval žadatele, že prodejní cena pozemků plnících funkci komunikace je dle Pravidel č. 2/2020 100 Kč/m2. Žadatel tuto cenu akceptuje.

 

Předmětné pozemky města jsou situovány podél cyklotrasy v úseku, který již není určen pro běžný provoz motorových vozidel. Provoz motorových vozidel je vymezen v úseku od mostu u nádraží po jednosměrnou komunikaci (dle adresy ul. Větřkovská) spojující ul. Na Nivách s ul. Větřkovskou v úseku souběžném s korytem Lubiny - viz situace v příloze. Komunikace je od mostu u nádraží opatřena dopravní značkou "Stezka pro pěší, stezka pro cyklisty" s dodatkovou tabulkou "Dopravní obsluze vjezd povolen". Pozemky, jejichž části jsou požadované k prodeji, mají v současné době charakter zatravněného pásu kolem komunikace.

 

Odboru IRSM je známo, že v minulosti o koupi stavebního pozemku parc. č. 2397/1 uvažovalo již více zájemců, kteří následně od koupě odstoupili z důvodu neřešitelného příjezdu na pozemek. Pozemek byl z původní plochy oddělen tak, aby jeho součástí zůstal pruh navazující na ul. Větřkovskou (jednosměrný úsek) zamýšlený pro vybudování příjezdu. Tato část pozemku se však nachází v ochranném pásmu nadzemního vedení vysokého napětí licenčního dodavatele ČEZ Distribuce a. s., který ke stavbě příjezdové komunikace vydal záporné stanovisko. Jedinou možností (snad kromě zřejmě finančně i technicky velmi náročné přeložky vedení) je zřízení vjezdu na pozemek z ul. Větřkovské (část využívána jen jako cyklostezka), přes pozemky města, popř. odkoupení nezbytného pásu pozemku od vlastníka pozemků parc. č. 2397/5 a 2401/1.

 

V uplynulém volebním období v r. 2017 zastupitelstvo města neschválilo prodej pozemků v zájmovém území stávajícímu vlastníkovi pozemku parc. č. 2397/1. S těmito pozemky je v rámci schválené banky projektů města počítáno pro realizaci aktivní pěší trasy kolem Lubiny; na předmětných pozemcích by pak mělo být zřízeno odpočívadlo (venkovní posezení, pítko apod.) s plánovanou realizací v roce 2023.

 

V případě, že by zamýšlené odpočívadlo bylo přemístěno a bylo by tak umožněno zpřístupnění a využití pozemku parc. č. 2397/1, je nutno počítat s tím, že po případné realizaci stavby rodinného domu by došlo ke zvýšení provozu motorových vozidel v zájmovém území, tj. po cyklostezce - odjezd do zaměstnání, návrat ze zaměstnání, nákupy atd. Problém by také nastal s ohledem na šířku a provedení komunikace při samotné realizaci stavby - možné poškození při navážení stavebního materiálu, nájezdy stavební techniky apod.

 

Odbor IRSM požádal o stanovisko k prodeji požadovaných pozemkových částí technické služby, odbor ŽPD a odbor IRSM - územní plán, stavební komisi a komisi kultury, cestovního ruchu a sportu a následně finanční výbor.

 

Ze stanoviska TSMP: Prodej nedoporučen.

 

Ze stanoviska OŽPD: Doporučení ponechat pozemky v majetku města a do budoucna řešit vybudování odpočívky.

 

Ze stanoviska OIRM-územní plán: Záměr, pro který jsou předmětné pozemkové části požadovány k prodeji je v souladu s územním plánem, za předpokladu ošetření dopravního režimu v zájmovém území.

 

Stanovisko komise KCR - schůze dne 21.03.2022: Komise KCRS nedoporučuje odprodej pozemků Jiřímu Pazděrovi za účelem vybudování sjezdu a doporučuje hledat jiné varianty řešení.

 

Stanovisko stavební komise - schůze dne 21.03.2022: Stavební komise doporučuje zamítnout žádost o koupi částí pozemků parc. č. 2395/2 a 2396/2 v k. ú. Příbor a doporučuje žadateli jednat se společností ČEZ Distribuce a.s.

 

Stanovisko finančního výboru - schůze dne 27.04.2022: Finanční výbor doporučuje zastupitelstvu města neschválit prodej částí pozemků parc. č. 2395/2 a 2396/2 v k. ú. Příbor.

 

Usnesení rady města č. 10/66/RM/2022 ze dne 17.05.2022:

Rada města doporučuje zastupitelstvu města neschválit prodej částí pozemků parc. č. 2395/2 a 2396/2 v k. ú. Příbor panu Jiřímu Pazděrovi, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ , dle jeho žádosti ze dne 07.02.2022.

 

Návrh usnesení je vypracován v návaznosti na citovaná stanoviska.

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost o prodej (Veřejná)
Příloha č.2: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.3: Fotomapa zájmového území (Veřejná)
Příloha č.4: Dopravní situace (Veřejná)
Příloha č.5: Územní plán - výřez (Veřejná)
Příloha č.6: Fotodokumentace (Veřejná)
Příloha č.7: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.8: Stanovisko OŽPD (Veřejná)
Příloha č.9: Stanovisko OIRSM - územní plán (Veřejná)