Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:28
Konané dne:14.09.2022
Materiál číslo:15
Název materiálu a návrh usnesení:
Informace o žádosti Základní školy Příbor, Jičínská 486, okres Nový Jičín o podporu v rámci dotačního programu Infrastruktura pro vzdělávání - integrované projekty ITI
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

informaci o žádosti Základní školy Příbor, jičínská 486, okres Nový Jičín o podporu v rámci dotačního programu Infrastruktura pro vzdělávání - integrované projekty ITI.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Kamila Nenutilová
Zpracoval:Ing. Kamila Nenutilová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Finanční odbor předložil na schůzi rady dne 28.6.2022 žádost žádost Základní školy Příbor, Jičínská 486, okres Nový Jičín  o schválení záměru příspěvkové organizace zapojit se s projektem "Učebna virtuální reality v ZŠ Příbor Jičínská 486, okres Nový Jičín" do dotačního programu Infrastruktura pro vzdělávání - integrované projekty ITI (Integrované teritoriální investice ostravské aglomerace).

Cílem projektu bylo vybudování a vybavení učebny virtuální reality, pořízení pomůcek pro modernizaci výuky informatiky a dalších předmětů v rámci  nové informatiky, která se zaměřuje především na rozvoj informatického myšlení a na porozumění základním principům digitálních technologií.

Stručný popis projektu byl uveden v žádosti školy.

Předpokládaný celkový rozpočet byl 6 000 000 Kč, výše přidělené dotace měla být 90 % z celkových způsobilých výdajů a spoluúčast žadatele (zřizovatele) 10 %.

Předpokládaný termín realizace projektu byl v létech 2023 - 2024.

Žádost měla být podána v letošním roce.

 

Stanovisko odboru v době předkládání materiálu do rady města : Vzhledem k tomu, že se jedná o velkou příležitost, jak zabezpečit moderní výuku s minimálními finančními prostředky žadatele (zřizovatele), finanční odbor doporučil této žádosti vyhovět.

 

Rada města žádost školy projednala na schůzi rady dne 28.6.2022 s následujícím usnesením:

I. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit

zapojení Základní školy Příbor, Jičínská 486, okres Nový Jičín a podání žádosti o podporu v rámci dotačního programu Infrastruktura pro vzdělávání - integrované projekty ITI na projekt Učebna virtuální reality v Základní škole Příbor, Jičínská 486, okres Nový Jičín.

II. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit

zajištění financování projektu s předpokládaným celkovým rozpočtem maximálně do 6 000 000 Kč formou dotace ve výši 90 % těchto nákladů a poskytnutím spolufinancování tohoto projektu zřizovatelem ve výši 10 % těchto nákladů.

 

Po schůzi rady byly upřesněny následující údaje:

Na základě konzultace odpovědných pracovníků základní školy s p. Kantorovou, pracovníci Odboru životního prostředí, dotací a veřejných zakázek bylo upřesněno, že žadatelem o dotaci musí být město a město bude rovněž příjemcem dotace.

Dotace by byla poskytnuta ex post, tzn., že do rozpočtu města na rok 2023 by bylo nutné zapracovat částku ve výši předpokládaného celkového rozpočtu projektu, což činí cca 6 000 000,- 00 Kč.

 

Rovněž došlo k upřesnění termínu podání žádosti o dotaci: 

7. července 2022 byl školou zaslán do dotačního programu Infrastruktura pro vzdělávání - integrované projekty ITI (Integrované teritoriální investice ostravské aglomerace) projektový záměr a pokud tento bude dotačním orgánem schválen, bude žádost o dotaci podána v letošním roce. V opačném případě se žádost o dotaci podávat nebude.

 

Doplnění důvodové zprávy dne 22.7.2022:

Dne 21.7.2022 byl finančnímu odboru doručen e-mail základní školy s následujícím sdělením, které zaslal Odbor strategického rozvoje Magistrátu města Ostravy:

 

projektový záměr nebyl zaslán v termínu uvedeném ve výzvě č. 2, tedy do 7. 7. 2022 do 12:00 hod., proto nebude žádost zahrnuta do výběru projektových záměru na financování z Integrované teritoriální investice ostravské metropolitní oblasti.

 

Z výše uvedených důvodů předkládáme zastupitelstvu města pouze informaci o této situaci na vědomí. Schvalování zapojení projektu do dotační výzvy a schvalování financování projektu je v tuto dobu již irelevantní.