Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:4
Konané dne:22.03.2023
Materiál číslo:30
Název materiálu a návrh usnesení:
Informace ke komunitnímu plánování rozvoje sociálních služeb ve městě Příboře 
I. Zastupitelstvo města souhlasí

se zapojením obcí Kateřinice a Skotnice do komunitního plánování a zpracování Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024 - 2026. Finanční náklady související s komunitním plánováním a přípravou střednědobého plánu bude hradit každá obec samostatně ze svých prostředků. 

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Mgr. Karolína Najzarová
Zpracoval:Bc. Lenka Filipcová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Město Příbor začalo plánovat sociální služby metodou komunitního plánování na základě usnesení Rady města Příbora ze dne 24.04.2007. Při zahájení komunitního plánování byla Radou města Příbora jmenována řídící skupina, byl schválen jednací řád pro pracovní skupiny a byly ustanoveny dvě pracovní skupiny:

  • Pracovní skupina pro seniory a osoby se zdravotním postižením,
  • Pracovní skupina pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociálním vyloučením.

Zastupitelstvo města Příbora schválilo Základní listinu s principy komunitního plánování 25.10.2007, dne 06.05.2020 byla zastupitelstvem města schválená aktualizovaná Základní listina komunitního plánování.

 

Všechna pracovní jednání jsou stále otevřená, každý člen pracovní skupiny si může přivést hosta. Jednání řídící skupiny jsou neveřejná, jednání pracovních skupin jsou veřejná. Zápisy ze všech tří pracovních skupin jsou veřejné a jsou zveřejňovány na webových stránkách města Příbora.

 

Výsledkem komunitního plánování je střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit. Dle § 94 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, zpracování střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb není povinností obce. Avšak díky zpracování střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb může město efektivně dle skutečných potřeb zajišťovat dostupnost sociálních služeb a službám deklarovat dlouhodobou podporu.

 

Plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit 

 

V současné době je v platnosti čtvrtý Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 – 2023 (spádové obce Kateřinice a Skotnice projevily zájem o spolupráci při zpracován plánu v roce 2020). Zpráva o plnění priorit a opatření tohoto plánu za uplynulý rok 2022 je předmětem samostatného materiálu, který je předložen na zasedání Zastupitelstva města Příbora dne 22.03.2023.  

 

Vzhledem k tomu, že platnost uvedeného plánu je do konce roku 2023, byl se souhlasem Rady města Příbora zahájen V. cyklus komunitního plánování pro přípravu Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024 – 2026. Spádové obce Kateřinice a Skotnice opět projevily zájem o spolupráci na přípravě střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb i pro uvedené období 2024 - 2026. Příprava pátého střednědobého plánu metodou komunitního plánování je dlouhodobým procesem, který má své pevné náležitosti. Předpokládá aktivní účast veřejnosti, členů pracovních skupin, zástupců různých cílových skupin, poskytovatelů sociálních služeb a zástupců obcí v pracovních skupinách při zpracování SWOT analýz, dotazníkových šetřeních aj.

 

Náklady na proces komunitního plánování a zpracování si bude hradit každá obec samostatně ze svých prostředků, město Příbor bude garantem výsledného zpracování dokumentu „Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024 – 2026“.   

 

Plánování rozvoje rodinné politiky

Současně s tvorbou sociálních plánů byl metodou komunitního plánování zpracován také III. Plán rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021 – 2023. Zpráva o plnění priorit a opatření tohoto plánu za uplynulý rok 2022 je rovněž předmětem samostatného bodu na zasedání Zastupitelstva města Příbora dne 22.03.2023.

Vzhledem k široké problematice rodinné politiky, která je rovněž věci veřejnou, Rada města Příbora dne 13.03.2023 pověřila spolupráci na dalším (čtvrtém) plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024 - 2026 Pracovní skupinu pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociálním vyloučením a Pracovní skupinu pro seniory a osoby se zdravotním postižením. 

 

Rada města Příbora projednala informace ke komunitnímu plánování na své schůzi dne 13.03.2023 a doporučila Zastupitelstvu města Příbora vyjádřit souhlas se zapojením obcí Kateřinice a Skotnice do komunitního plánování a zpracování Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024 - 2026. Finanční náklady související s komunitním plánováním a přípravou střednědobého plánu bude hradit každá obec samostatně ze svých prostředků.